Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Het Pompeï van Puglia en meer archeologische ontdekkingen in de hak van de laars

Na een bezoek aan Rome en Pompeï is je nieuwsgierigheid naar de Romeinse historie waarschijnlijk flink aangewakkerd. Als je met ons mee op ontdekkingstocht gaat in de binnenlanden van het zuidelijker gelegen Puglia, bewonder je een aantal prachtige archeologische ontdekkingen!

Vlak bij Ordona ligt bijvoorbeeld Herdonia, een van de belangrijkste archeologische parken in het  noorden van Puglia. Even verderop ligt bovendien Torre Alemanna, waar we een sprongetje in de tijd van het Romeinse Rijk naar het Heilig Roomse Rijk en de renaissance maken.

Herdonia: het Pompeï van Puglia
Het zal je maar gebeuren: je koopt een huis op een stuk land en niet veel later blijkt dit land van onschatbare historische waarde te zijn. Het overkwam de eigenaren van het land dat de ruïnes van Herdonia herbergt, die in 1962 werden ontdekt door de Belgische archeoloog Joseph Mertens.

Sindsdien is het terrein gratis publiekelijk toegankelijk, zoals de Italiaanse wetgeving de eigenaren verplicht. Toch zijn we dankbaar dat we dit stukje historie ‘zomaar’ mogen betreden. Wat een sprong in de tijd maak je hier!

Herdonia was een van de belangrijkste Romeinse steden in Daunia, in het noorden van Puglia, ongeveer op het grondgebied van de huidige provincie Foggia. De eerste sporen gaan terug tot de eerste bronstijd. In tegenstelling tot andere steden in Zuid-Italië was het hier niet de Griekse maar de Romeinse cultuur die de overhand had.

Tijdens de Tweede Punische Oorlog was Herdonia het toneel van twee belangrijke historische veldslagen. In 212 voor Christus vond de eerste slag om Herdonia plaats, tussen het Carthaagse leger van Hannibal en het Romeinse leger van Gnaeus Fulvius Flaccus. De tweede slag om Herdonia volgde niet veel later, in 210 voor Christus. Beide keren leden de Romeinen een grote nederlaag.

Herdonia beleefde pas later haar hoogtijdagen, tijdens de Romeinse keizertijd. Dit was mede te danken aan de nabijheid van de Via Traiana, een belangrijke verbindingsweg tussen Brindisi en Rome, waarvan je de overblijfselen tijdens ons bezoek aan het archeologische park kunt aanschouwen.

De archeologische opgravingen hebben bovendien nog meer belangrijke elementen aan het licht gebracht. Zo ontdek je alleen al in het centrale deel van het park de overblijfselen van een basilica, een forum en marktgebouwen waar veel landbouwproducten werden verhandeld. Extra bijzonder is dat je hier nog rond kunt struinen zónder tussen massa’s mensen te lopen.

Je vindt het Parco Archeologico di Herdonia in Ordona. Betreden is alleen toegestaan tussen zonsopkomst en zonsondergang. Voor meer informatie kun je het beste contact opnemen met de organisatie die ook begeleide tours verzorgt via 0039-3383463669.

Torre Alemanna: keramiek uit de renaissance
Op een half uur rijden van Ordona en slechts een kwartier rijden van Ascoli Satriano verrijst de vierentwintig meter hoge Torre Alemanna. Deze toren maakte deel uit van de versterkte nederzetting van de Duitse Orde uit de tijd van keizer Frederik II (1194-1250).

Het totale complex beslaat ruim 4500 vierkante meter. Op de onderste verdieping van de imposante toren vind je nog altijd een gewelfde kerk met fresco’s uit de dertiende eeuw. De andere drie verdiepingen van de toren worden gekenmerkt door schoorstenen, ramen en duiventillen.

Vanaf de vijftiende eeuw werd het complex toevertrouwd aan verschillende kardinalen. Een van hen liet in de achttiende eeuw een sierlijke arcade bouwen die de toren verbindt met het vroegere paleis van de abt.

Helaas gingen er na de Tweede Wereldoorlog een aantal gebouwen binnen het complex verloren, toen het werd omgedoopt tot Borgo Libertà. Gelukkig werd Torre Alemanna in 1983 op de monumentenlijst gezet en staat hij na een lange periode van restauraties en opgravingen sinds kort weer in de schijnwerpers.

Het complex vormt nu de thuisbasis van een coöperatie en een studiecentrum die zich onder meer bezighouden met het herstel van een rijke collectie keramiek uit de renaissance. Al dit keramiek werd gevonden tijdens de opgravingen binnen het complex en behoort toe aan verschillende rijke families die Torre Alemanna ooit bewoond hebben.

De hele collectie wordt tentoongesteld in vijf kamers die samen het keramiekmuseum van Torre Alemanna vormen. In de centrale ruimte is te zien in welke staat het keramiek werd gevonden, terwijl in de overige vier ruimtes op basis van herkomst de gerestaureerde museumstukken staan opgesteld.

Je vindt Torre Alemanna aan de Strada Provinciale Cerignola Candela in Cerignola. Handig om te weten: het museum beschikt ook over Engelstalige informatie én is rolstoeltoegankelijk.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *