Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Een gouden zonsondergang in Ischitella

Op onze ontdekkingstocht door de lagunes in het noorden van Puglia kan een bezoek aan Ischitella niet ontbreken. Dit vredige dorpje, boven op een heuvel, kijkt uit over het Lago Varano en daarachter de Adriatische Zee. Op heel heldere dagen kijk je zelfs tot aan de Isole Tremiti.

Wandel aan de hand van dit fotoverslag met ons mee door dit nog onontdekte pareltje, terwijl het gouden licht van de zonsondergang de straten verlicht.

Voordat je het vestingstadje inloopt, kom je de Cipresso di San Francesco tegen. Het verhaal gaat dat deze cypres zou zijn gegroeid uit de staf van de heilige Franciscus, die op bedevaart was in de Gargano.

De bewoners van Ischitella beweren dat de duivel de boom op zijn kop geplaatst heeft, omdat het lijkt alsof de wortels van de boom de lucht in steken.

Aan de voet van deze cipres vind je een getekende stadsplattegrond van Ischitella in vroegere tijden. Dit middeleeuwse deel van de stad, dat nog steeds bestaat, noemen de inwoners La Terra.

Het deel ernaast is gebouwd in de negentiende eeuw en wordt door de locals Ponte genoemd, naar de brug die de twee delen van het plaatsje met elkaar verbond.

Door de Via Umberto I loop je richting het oude stadscentrum, waar je meteen tegen het Palazzo Ventrella aan loopt, dat ook wel Il Castello of Palazzo Pinto genoemd wordt. Vroeger was dit het paleis van een rijke familie. Tegenwoordig is het kasteel nagenoeg verlaten; er is nog maar één ruimte in gebruik.

Het oude stadsgedeelte is een aaneenschakeling van smalle straatjes met talloze trappen. Karakteristiek voor Ischitella, en het levert de meest pittoreske straatbeelden op.

De Chiesa di Sant’Eustachio werd in de achttiende eeuw gebouwd op de resten van een grote poort, die instortte tijdens een aardbeving in 1649.

Als je verder de vesting in loopt, langs de Chiesa del Purgatorio naar beneden, kun je een klein doodshoofd ontdekken in de muren. Dit zou erop wijzen dat er vroeger doden zijn begraven in de achtergelegen panden.

Langs de rand van het historische stadscentrum kom je bij een adembenemend uitzichtpunt aan de Viale Aldo Moro. Neem even plaats op een bankje en kijk naar de grote beukenbossen op de voorgrond, het Lago Varano, de Adriatische Zee en op een heldere dag misschien wel tot aan Kroatië.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *