Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Antichi Sapori – de kookkunst van Pietro Zito in Puglia

Zet mensen die van Italië houden samen aan tafel en het gaat over eten. Al snel vliegen de tips je rond de oren: waar koop je de lekkerste specialiteiten, waar vind je de beste restaurants… Zo ook tijdens de amarettoproeverij van Gozio. Saskia zat aan tafel naast Hans van de Meeberg, een van de eigenaren van SpecialBite. Hij vertelde enthousiast over restaurant Antichi Sapori in Puglia. Vandaag neemt Hans ons mee naar deze culinaire plek!

Antichi-Sapori-Puglia (1) Antichi-Sapori-Puglia (8)

Hans: ‘Antichi Sapori, zo heet het restaurant van Pietro Zito. Het is gevestigd in the middle of nowhere, in het noorden van Puglia. Een gehucht, ooit geïnitieerd door il Duce om de huisvesting en daarmee de agrarische ontwikkeling in die verlaten streek te stimuleren. Het gehucht, Montegrosso, ligt op ongeveer een half uurtje rijden van het beroemde Castel del Monte vlak bij Andria. Dit restaurant is om maar met Michelin te spreken echt een omweg waard! En dat zonder ster 😉

Pietro is echt een groentefreak, en heeft een soort restaurant à la De Kas, maar dan tot de tweede macht. Daar waar de gemiddelde milieubewuste chef het heeft over zero chilometri, hangt deze chef het zero centimetri-geloof aan. Twee keer vallen vanaf het restaurant en je staat midden in z’n paradijs. En daar kweekt hij niet twee soorten tijm maar acht verschillende soorten – en wel drie soorten bosaardbeien.

Antichi-Sapori-Puglia (3) Antichi-Sapori-Puglia (5)

Alles wat groeit heeft z’n interesse, met name alle echt vergeten groente. Pronkstuk in zijn collectie is de verschillende oude rassen aubergine (in kleuren en vormen die je doen verbazen) en ga zo maar door. Als je boft, krijg je van hem een persoonlijke tour. En is een groente of fruitsoort rijp, dan kun je erop rekenen dat je deze even later op het bord tegenkomt.

Pietro is geen onbekende in Italië, hij was bijvoorbeeld de kok van het Italiaanse team bij een aantal Olympische Spelen. Denk je ‘ik schuif wel even aan’, dan kom je bedrogen uit. Reserveren voor Antichi Sapori is echt een must. Wij waren er voor de lunch. Die komt in de vorm van in totaal maar liefst twaalf gangetjes. Maar schrik niet; het komt allemaal op hapklare bordjes. Van burrata (de superromige mozzarella) met heerlijk zoete ui en geroosterde paprika tot de orecchiette met cichorei en de pasta tricolore tot een o zo zachte ezelsteak. Ja, ia, sorry maar mijn lievelingsdier is ook lekker als steak!

Antichi-Sapori-Puglia (4)Antichi-Sapori-Puglia (2) Antichi-Sapori-Puglia (7)

De lunch eindigde met verschillende vruchten uit de tuin, bosaardbeitjes en net geplukte bramen met wat melissemunt en ricotta en werd geserveerd met twee kleine flesjes eigen gemaakte limoncello en amaro. De kosten voor dit alles: € 35,- p.p. (de wijn van Pietro zelf is inbegrepen).

Antichi-Sapori-Puglia (6)

Alsof dat niet genoeg is, krijg je bij het afscheid nog een klein kookboekje van Pietro met een zakje van z’n beroemde gesuikerde amandelen mee. Om even na te genieten! Terra Terra!’

Ook genieten bij Antichi Sapori? Je vindt dit bijzondere restaurant aan het Piazza S. Isidoro in Montegrosso (Andria), in Puglia. Reserveren kan via 0039-0883569529.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *