Bestel Saskia's roman Het perfecte recept

Piemonte: paradijs voor fijnproevers en foodies

Il paradiso dei buongustai, zo wordt de regio Piemonte in het noordwesten van Italië ook wel genoemd. Een Italiaans paradijs voor fijnproevers en foodies, en dat op maar 1100 kilometer van de Nederlandse grens!

Vanaf het moment dat we de uitnodiging kregen om Piemonte in al haar geuren, kleuren en pracht te ontdekken, liep het water ons meteen in de mond…

Piemonte

Waar ligt Piemonte?

Piemonte ligt, zoals de naam letterlijk verwoord, aan de voet van de bergen. Die bergen zijn natuurlijk de Alpen, en hun besneeuwde toppen vormen tijdens een reis door Piemonte steeds een prachtig decor in de verte.

Onze reis begint in Alba, de stad die de Romeinen stichtten als Alba Pompeia en die wordt gekenmerkt door statige veertiende-eeuwse torens, waarvan je er maar liefst vijf vindt. Maar bovenal is Alba de hoofdstad van de (witte) truffel en het hart van een gebied vol delicatessen.

Alba – Angelo, Leone, Bue, Aquila

Dat het ook een reis vol verhalen zal worden, wordt bij aankomst op het Piazza Risorgimento meteen duidelijk. Onder het genot van een welverdiende aperitivo kijken we uit op de Duomo van de stad. Meteen vertelt onze Italiaanse buurman aan tafel dat er een grapje verstopt zit in de gevel van de kerk; of we kunnen raden wat het is?

We speuren de hele façade af, en hoewel de dom er prachtig uitziet, is er niet direct iets dat in het oog springt. Zoals de buurman had verwacht – zijn ogen glunderen er al van – moet hij ons een handje helpen: ‘Kijk, zie je die beelden die de evangelisten symboliseren?’

We zien ze dan pas, de vier beelden op rij: de engel (Mattheüs), de leeuw (Marcus), de stier (Lucas) en de adelaar (Johannes). Een paar Italiaanse ogen kijkt ons vol verwachting aan, maar pas als we in onszelf mompelend de Italiaanse vertaling doornemen van de symbolen – angelo, leone, bue, aquila – valt het kwartje; pontificaal op de gevel van de duomo wordt op elegante wijze de naam van het stadje gespeld: Alba.

Alba-kathedraal

Een kaasklokje

Het warme welkomstdrankje in Alba gaat naadloos over in een cenone – een uitgebreid diner – op het terras van La Piola, aan het Piazza del Duomo. Een toepasselijke naam; piola is de Piemontese variant van een authentieke osteria waar je de beste streekgerechten en -specialiteiten voorgeschoteld krijgt.

Aan een lange tafel, die het hele terras in beslag neemt, schuiven we vol verwachting aan, klaar om letterlijk onze tanden in de eerste hapjes Piemonte te zetten. En hoewel alle gangen – van vitello tonnato en carne crudo tot risotto met felgroene, verse asperges – verrukkelijk smaken, is het hoogtepunt voor ons pas geserveerd wanneer de ober vriendelijk lachend een orologio di formaggi voor onze neus zet.

Waar wij graag kaas op een plankje serveren, doen ze dat in Italië als een ‘klokje’; een bordje dat zo wordt opgediend dat je de stukjes kaas – met de klok mee – precies in de volgorde kunt proeven waarin ze het beste tot hun recht komen. Het bord gaat op tot aan de laatste kruimel van het brokkelige stukje lokale Castelmagno DOP (een pikante blauwschimmel).

Cena-Alba-1Cena-Alba-2

Na afloop van het kennismakingsdiner in Alba verhuizen we naar onze slaapplaats; een agriturismo te midden van wijngaarden en hazelnootbomen. Wat we daar allemaal ontdekken en proeven, kun je in deze blog lezen.

Ontdek de leukste routes in Italiaanse steden!

2 reacties

  1. Hoi! Zou je me misschien kunnen vertellen in welke agriturismo in alba jullie geslapen hebben?
    Ik ben nog op zoek naar een leuk adres om te overnachten!
    Met vriendelijke groetjes,
    Ellen

  2. Certo, dat staat (zoals ook aangegeven in de blog) in het volgende artikel > https://ciaotutti.nl/reizen-door-italie/piemonte/bed-breakfast-barolo/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *