Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De 10 beste restaurants van Acqui Terme en omstreken

Rik Rensen neemt ons in zijn verhalen vooral mee naar zijn geliefde Piemonte, waar hij een gerestaureerde boerderij bezit die je ook kunt huren en van waaruit hij verhalen schrijft over deze regio. Dit keer tipt hij de beste restaurants in zijn stukje Piemonte.

Rik: ‘Zomer of winter, het maakt geen verschil: elke zondag is het rond een uur of twaalf in de middag vaste prik. Dan stromen alle familierestaurants in Piemonte vol met gasten die aan lange tafels de pranzo, de lunch, gebruiken en uitgebreid – gezellig luidruchtig – bijpraten over het wel en wee van familie en vrienden.

Het meest bezocht zijn altijd weer de huiskamerrestaurants zoals de trattoria, de osteria of de agriturismo. Piemonte heeft een culinaire traditie hoog te houden. Deze regionale keuken is een smeltkroes van de Franse keuken, vermengd met de traditionele regio-keuken die uitstekend past bij het dieet van de bewoners aan de ‘voet van de berg’.

Ook de zonniger en lichter verteerbare keuken uit het zuidelijker gelegen Ligurië heeft zich op een heel natuurlijke manier gemengd met het dagelijkse dieet van de Piemontesers. Vitello tonnato is een goed voorbeeld van die culinaire fusie: langzaam gegaarde plakjes van het Piemonteser kalf worden bedekt met tonijnsaus uit Ligurië. Slow Food in optima forma én met veel gevoel voor traditie.

vitello-tonnato-Piemonte (2)

In de rijkere Langhe, die zich helemaal naar het westen van de regio uitstrekt en de rijke wijngebieden rond Barolo en Barbaresco herbergt, zijn de familierestaurants van oudsher altijd goed gevuld geweest. Maar de armere Monferrato in het oosten van Piemonte is bezig met een inhaalslag. In en rond  het Oud-Romeinse stadje Acqui Terme worden niet alleen nieuwe restaurants geopend, maar worden bestaande restaurants door een jonge generatie ondernemers met succes nieuw leven ingeblazen.

Acqui Terme is een thermenbadplaats met drie warmwaterbronnen die in de Romeinse tijd al veelvuldig werden gebruikt. Het stadje ligt aan de voet van de zuidelijke heuvels van Piemonte en vormt de poort tot een schitterend heuvellandschap met middeleeuwse dorpjes als Monastero Bormida, Rocaverano, Pareto, Serole of Terzo, die als een lappendeken over het landschap verspreid liggen.

Alle seizoenen zijn hier heerlijk, maar de prachtige nazomer en vooral de herfst behoren tot mijn favoriete seizoenen. Dat is de tijd van de wijnoogst, de prachtige kleuren en vooral ook van het heerlijke eten, met de beroemde witte truffels.

restaurant-Il-Giardinetto-Piemonte (3)

De plattelandskeuken heeft in dit deel van Piemontese regio veel langer stand gehouden dan elders, wat betekent dat in vrijwel alle osterie, trattorie en ristoranti de authentieke keuken nog steeds bestaat. Sterker; de meeste uitspanningen hebben niet eens een menukaart. Daar is het eten wat de pot schaft en zo’n maaltijd – die bestaat uit vele antipasti, een plaatselijke pasta, een secondo, kaas en een keur aan zoetigheden – duurt als je wilt een hele zondagmiddag lang.

Het is moeilijk kiezen tussen de vele restaurants in het westelijke deel van de Langhe en de Monferrato. Maar na vele omzwervingen heb ik een top 10 samengesteld. Mijn favorieten, omdat in de keuken met passie wordt gekookt en de gerechten gang na gang blijven verrassen.

Deze tien must-eats van Acqui Terme en omgeving zijn vooral huiskamerrestaurants. Een enkel restaurant behoort niet tot die categorie, maar vind ik zo goed dat het in deze lijst niet mag ontbreken. Suggesties voor nieuwe (huiskamer)restaurants ontvang ik graag! 

Ristorante della Posta
Ristorante della Posta ligt in Olmo Gentile, een gehucht op een half uurtje rijden van Acqui Terme. Het wordt geleid door drie zussen. De oudste zuster, Maria Grazia, zwaait de scepter in de keuken. Tegelijkertijd is ze burgermeester van het dorpje Olmo Gentile. Ze kookt naar haar moeders recept de sterren van de hemel. Vraag er naar de carne cruda: dun gesneden kalfvlees, besprenkeld met een beetje olijfolie, snippertjes selderij en een beetje padano. Vraag naar de tagliatelle met paddenstoelen (funghi) of probeer de pasta al ragù. Ook de robiola-kaasjes met mostarda zijn er beroemd. En: een etentje zonder de dolci van Maria Grazia is een zonde!

Ristorante-della-Posta-Olmo-Gentile-Piemonte (1)Ristorante-della-Posta-Olmo-Gentile-Piemonte (3)

Je vindt Ristorante della Posta aan de Via Roma 4 in Olmo Gentile (0039-0144953613). Het is gesloten op zondagavond en op maandag.

Osteria del Bramante
Roccaverano is het hoogstgelegen dorpje in de omgeving. Het biedt prachtige panoramische uitzichten. Op het marktplein, naast de grote kerk, vind je Osteria del Bramante (boven de bar). De maaltijden zijn typisch Piemontees en de wijnkaart is met zorg gekozen. De chef en gastvrouwe heet Giselda. Haar zoon en dochter staan in hun vrije tijd in de bediening. De prijs/kwaliteitverhouding is er voortreffelijk.

Osteria-del-Bramante-RoccaveranoOsteria-del-Bramante-Roccaverano-2

Probeer ook hier de carne cruda, die weer anders wordt bereid dan bij Ristorante della Posta. Elke gelegenheid heeft zijn eigen bereidingsmethoden en iedereen vindt zijn eigen receptuur natuurlijk de beste.

Als je deze osteria door de week bezoekt, kun je ook kiezen voor het menù lavoratori, het ‘werkmansmenu’. Dat telt vier gangen en kost inclusief de wijn twaalf euro per persoon. Niet vergeten hier de robiola-kaas met mostarda te bestellen aan het einde van de maaltijd. Die kaas hoort bij Roccaverano zoals frites bij België…

spaghetti-alla-carbonara (5)

Je vindt Osteria del Bramante aan het Piazza Barbero 6 in Roccaverano (0039-0144485252). De osteria is op dinsdag gesloten.

Ristorante Il Giardinetto
Hier eet je wat de pot schaft, maar dan wat chiquer dan bij La Posta. De eigenaresse heet Francesca en in de keuken staat haar zus Valentina, die kookt volgens de receptuur van haar moeder, die het koken weer van háár moeder heeft geleerd.

restaurant-Il-Giardinetto-Piemonte (2)

De zussen zijn in de wijde omgeving beroemd om hun keur aan antipasti (voorgerechtjes) die stuk voor stuk van Piemontese snit zijn. Je kunt gerust na zes of zeven antipasti zeggen dat je genoeg hebt gehad (‘basta così’) want de pasta, het hoofdgerecht, de kaas en de dolci volgen nog.

restaurant-Il-Giardinetto-Piemonte (5) restaurant-Il-Giardinetto-Piemonte (6)

Op de bar staan tientallen flessen rode wijn van wijnboeren uit de omgeving. Francesca adviseert je graag over een bijpassende wijn bij de maaltijd. Tip: bewaar de lege fles van de wijn die je gedronken hebt en breng vervolgens een bezoek aan de wijnboer waar de fles vandaan komt. Heel vaak komen daar de leukste ontmoetingen uit voort en rijd je met een achterbak vol goede wijn weer terug naar je vakantieverblijf.

Je vindt Ristorante Il Giardinetto in Sessame, aan de Strada Provinciale Valle Bormida 24 I (de weg tussen Bistagno en Cessole). Il Giardinetto (0039-0144392001) is op donderdag gesloten.

Ristorante Il Cascinone
Dit restaurant ligt even buiten Acqui Terme, op een heuvel met schitterend uitzicht over de hele omgeving. Je bereikt het door vanuit Bistagno over de stradale (de provinciale weg naar Acqui Terme) te rijden. Op de stradale zie je het gemeentebordje Terzo staan. Aan je linkerhand zie je een hoge betonnen muur. Ga direct na de muur linksaf. Op die afslag zie je het bordje van Ristorante Il Cascinone staan. Die bordjes moet je zeker een kwartier heuvelopwaarts volgen.

Het restaurant is onderdeel van een agriturismo. Op het land worden druiven verbouwd waarvan erg goede wijnen gemaakt worden. Die wijnen zijn allemaal te proeven in het restaurant en te kopen in de cantina, tegen een zeer goede prijs voor deze kwaliteit.

Il-Cascinone-agriturismo-ristorante-Piemonte (1)

Aan te bevelen is het menù degustazione dat op de kaart staat (25 euro), met daaraan toegevoegd het wijnarrangement dat uit vijf verschillende soorten wijnen bestaat. Dat arrangement kost vijf euro (ja, je leest het goed) extra, wat betekent dat je voor één glas wijn één euro betaalt en uiteindelijk slechts dertig euro p.p. voor dit vijfgangenmenu inclusief wijnen.

Il-Cascinone-agriturismo-ristorante-Piemonte (2) Il-Cascinone-agriturismo-ristorante-Piemonte (3) Il-Cascinone-agriturismo-ristorante-Piemonte (4)

Je vindt Ristorante Il Cascinone aan de Regione Boschi 2 in Acqui Terme (0039-0144594602). Op donderdag is het restaurant gesloten.

Als je wil, kun je in de Cooperativa Araldica in het gehucht Castel Boglione (Viale Pietro Laudano 2, 0039-0141762630) ook alle wijnen proeven en kopen die op het landgoed van Il Cascinone worden geproduceerd. De enoteca is op maandagmorgen en zondagmiddag gesloten en verder zijn de deuren even dicht voor de lunch, tussen 12.30 en 15.00 uur. Vraag de verkoper om een rondleiding en je wordt in de kelders langs enorme vaten Piemontese wijnen geleid, waarin de wijnen uit de omgeving rustig liggen te wachten om gebotteld te worden. Een aanrader is de Barbera superiore!

Trattoria Tripoli
Ook bij Tripoli is het eten wat de pot schaft, simpel maar voortreffelijk, zoals heerlijke ravioli en linguine met ragù. Je krijgt er zo veel van dat je na de lunch geen pap meer kunt zeggen. Wees voorbereid op teleurgestelde blikken als je vertelt dat je echt niks meer wil bestellen…

De ravioli wordt in de namiddag en avond in de huiskamer achter het restaurant door de hele familie gevuld en gevouwen en is super vers. Sandra staat in de keuken en heeft alle gerechten leren koken van haar moeder.

Trattoria-Tripoli-Piemonte (1) Trattoria-Tripoli-Piemonte (2)Trattoria-Tripoli-Piemonte (3) Trattoria-Tripoli-Piemonte (3a)

Ook Trattoria Tripoli kent voor de lunch een menù lavoratori. Voor twaalf tot vijftien euro eet je dan je buikje rond!

Trattoria Tripoli ligt aan de Via Giovanni Chiarlone 2 in Piana Crixia, aan de hoofdweg richting Cairo Montenotte (0039-019570028). Reserveren is hier niet nodig.

Osteria dei Sognatori
Een leuke dag om naar dit huiskamerrestaurant toe te gaan is de zaterdag, als het ook markt is in Alba. Op het pleintje voor de osteria is er een boerenmarkt, waar veel kleine producten uit de omgeving hun eigen oogst verkopen. Zorg ervoor dat je exact om twaalf uur ’s middags binnen bent om nog een plaatsje te bemachtigen, want het restaurant is vooral onder de locals erg populair.

Osteria-dei-Sognatoria-Alba-Piemonte (1) Osteria-dei-Sognatoria-Alba-Piemonte (2) Osteria-dei-Sognatoria-Alba-Piemonte (4)

Je kunt er kiezen uit vele antipasti. De carne cruda battuta (met een mes gehakt staartstuk van de koe of gecastreerde stier) is erg smakelijk. Ook de ravioli is voortreffelijk en als je daarna nog trek hebt, volgt het hoofdgerecht en een dolce. Dat hoofdgerecht slaan wij meestal over tijdens de lunch, maar een toetje kunnen we nooit weerstaan!

Je vindt Osteria dei Sognatori aan de Via Macrino 8 in Alba. Reserveren is niet mogelijk.

Ristorante Le Due Lanterne
Dit is geen huiskamerrestaurant maar de gerechten zijn er van zo hoge kwaliteit dat dit ristorante op deze lijst niet mag ontbreken. We aten er al biefstuk met funghi porcini, een prachtige filetto di manzo (filet van de ossenhaas) en toen we de kaaswagen voorbij zagen rijden, konden we ons geluk niet op. Alle gerechten en alle wijnen zijn van topkwaliteit en de prijs/kwaliteitverhouding is prima.

Le-due-Lanterne-Piemonte (2) Le-due-Lanterne-Piemonte (3)

Je vindt Le Due Lanterne aan het Piazza Garibaldi 52 in Nizza Monferrato (0039-0141702480).

I Caffi
Dit eersteklas restaurant is de trotse bezitter van een Michelinster en is dus wel wat duurder dan de andere restaurants in deze top 10. De enthousiaste eigenaren, Piero en Sara, zijn de vertegenwoordigers van een jonge generatie ondernemers die de Piemontese keuken grote eer aan doen

Je vindt er typisch Piemontese gerechten zoals carne cruda battuta al coltello en linguine al ragù. Maar er wordt ook gelonkt naar de Franse en de lichtere mediterrane keuken, met eigen culinaire creaties.

Ristorante-I-Caffi-Piemonte-7-truffel

Vleeseters komen in dit restaurant volop aan hun trekken. Op de kaart staan verschillende soorten vlees genoemd, zowel uit Piemonte als wel uit de Verenigde Staten en zelfs Urugay.

Ristorante-I-Caffi-Piemonte (4)

De wijnkaart is zeer uitgebreid en bestaat vooral uit een keur aan Piemontese wijnen. Piero en Sara kennen de meeste wijnboeren die hun wijnen aan I Caffi leveren persoonlijk.

Ristorante-I-Caffi-Piemonte (5) Ristorante-I-Caffi-Piemonte (5a)

Aan het einde van de maaltijd wordt het kiezen tussen een kaasplateau of een heerlijke dolce. Vaak bestellen we van beide één portie die we dan delen; geen enkel probleem in dit gastvrije etablissement.

Je vindt Ristorante I Caffi aan de Via Scatilazzzi 15 in Acqui Terme. Reserveren is noodzakelijk (0039-0144325206).

Trattoria La Coccinella
Dit is wat mij betreft het allerbeste restaurant uit deze top 10 en zeer waarschijnlijk een van de beste restaurants van Piemonte. Het is geen huiskamerrestaurant, maar het voelt wel zo aan omdat het een beperkt aantal zitplaatsen heeft.

In de keuken staat Massimo die jarenlang voor een sterrenrestaurant in Ligurië heeft gewerkt. Een aantal jaren geleden is hij, samen met zijn twee broers, dit Piemontese restaurant begonnen. Massimo is een artiest: hij goochelt met smaken en zijn creaties zijn werkelijk oogverblindend.

La-Coccinella-Piemonte (4)

Kies altijd voor zijn menù degustazione. Na een aantal keren bij hem gegeten te hebben, gaat mijn voorkeur uit naar zijn vismenu. Massimo laat de vis super vers overkomen uit Ligurië en Sicilië en maakt er de mooiste creaties van.

La-Coccinella-Piemonte (1) La-Coccinella-Piemonte (2) La-Coccinella-Piemonte (3)

Zijn broers, die in de bediening staan, adviseren graag en zeer deskundig over bijpassende wijnen, die voor het merendeel ook per glas gedronken kunnen worden.

Je vindt Trattoria La Coccinella aan de Via Provinciale 5 in Serravalle Langhe (0039-0173748220).

Pizzeria Da Frankino
Volgens velen eet je hier de allerbeste pizza’s in de wijde omgeving. Ik ben het daar roerend mee eens. Hier eet je je pizza zoals pizza hoort te zijn: met een knapperige bodem en belegd met superverse producten uit de streek. Een van de lekkerste pizza’s blijft ook hier de klassieker, de Margherita. Maar ook de pizza met rucola en verse Parmaham is voortreffelijk.

pizzeria-Da-Frankino-Piemonte (3)

Het biologische meel wordt betrokken van de graanmolen San Marino uit Cossano Belbo, waar volgens eeuwenoude tradities vooral met biologisch graan wordt gewerkt. De kwaliteit van dit meel is ook een van de geheimen van deze pizza’s.

De pizzeria kent bovendien een uitstekende wijnkaart met vele geweldige wijnen van boeren uit de omgeving, zoals die van Borgo Isolabella della Croce. Probeer vooral de SuperLodo die dit wijnhuis maakt, die is vernoemd naar de eigenaar die door de week een zeer bekend advocaat in Milaan is. Deze wijn is iets duurder dan gemiddelde wijn op de kaart maar zéér de moeite waard.

Je vindt Pizzeria Da Frankino aan de hoofdweg die door het gehucht Loazzolo loopt, vlak bij Cessole (0039-014483536).’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

3 reacties

 1. Voor mij de nummer 11, zeker de moeite waard om te proberen! Ristorante l’angolo divino in centrum Acqui.
  Net boven “la bollente”, de warmwaterbron van Acqui, in een klein schuin straatje zit dit kleine restaurantje. Er werken 3 wat oudere dames, waarvan 2 in de keuken en een in de bediening. Ze hebben twee Piemontese menu’s, een compleet vegatariaans en de ander met vlees, elk gerecht even lekker als de andere! Echt een aanrader 🙂

 2. Frederik Versteegh

  Ik mis in deze top 10 Fausto in Cavatore en Il Cacciatore in Cartosio.

 3. Dank voor de tips!

  Gr.
  Lisette

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *