Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Castello Sannazzaro – bed & breakfast in een middeleeuws kasteel in de Monferrato

Heb je altijd al eens willen slapen in een middeleeuws kasteel dat al sinds de twaalfde eeuw in handen van dezelfde familie is? Bij Castello Sannazzaro, in Piemonte, waan je je even een voorname kasteelheer of jonkvrouw…

Met dank aan Barbarossa’s bevel
De oorsprong van het kasteel gaat terug tot een keizerlijk bevel dat in 1163 in Pavia werd gegeven aan vier ridders: Guido, Burgundio, Assalito en Raineri de Santo Nazario (Sannazzaro).

In dat document schonk Frederik I (Barbarossa), de toenmalige keizer van het Heilige Roomse Rijk, een aantal privileges aan de Sannazzaro’s, onder andere om waar ze maar wilden een kasteel te bouwen.

Bijna duizend jaar na het bevel van Frederik I is een van die kastelen nog altijd in handen van de familie Sannazzaro. Ze toverden een deel van het kasteel om tot een bed & breakfast, waar ze je graag ontvangen, met dezelfde gastvrijheid waarmee hun voorouders koningen en keizers ontvingen.

Een rondleiding van de kasteelheer
Een onmisbaar onderdeel van een verblijf bij deze B&B is een rondleiding door het kasteel, die persoonlijk door de kasteelheer wordt verzorgd. Natascha volgde deze rondleiding samen met Elena, die een lokaal reisagentschap runt en voor prachtige foto’s zorgde.

Natascha: ‘De kamer die mij het meest weet te bekoren: de bibliotheek. De geur van antieke boeken en perkament is onmiskenbaar. Vol passie vertelt de graaf over de authentieke documenten die hier bewaard worden. De oudste dateert uit 1192 en is nog helemaal intact! We mogen er zelfs een foto van nemen.

Elena wordt helemaal wild van de middeleeuwse jurken. Als we meer tijd hadden gehad, dan was ze er zeker in geslaagd om er eentje aan te trekken. Ondertussen trekken we van kamer naar kamer, van balzaal naar privévertrekken.

Ook bewonderen we het deel van het kasteel dat is omgetoverd tot een bed & breakfast. Het ene moment wanen we ons in een extreem goed bewaard museum, het andere vallen we achterover van de stoere ‘graffitimuur’ en andere moderne kunst. De huidige eigenaren zijn groot liefhebbers van moderne kunst en dat weerspiegelt zich dan ook in het interieur.

Meer dan eens wensen we dat de muren konden spreken, want dit kasteel heeft nogal wat meegemaakt in zijn meer dan negenhonderdjarige bestaan. Het mooie is dat het al die tijd eigendom was van dezelfde familie – wat zeer uitzonderlijk is.

We horen heel wat prachtige verhalen over de geschiedenis van dit historische pand, waar zelfs een kasteelspook niet ontbreekt. In het midden van de negentiende eeuw werden enkele getalenteerde kunstenaars en schilders betrokken bij de renovatie van het kasteel.

Grosse, een jonge Piemontese schilder viel van de steigers terwijl hij de centrale fresco’s van de balzaal maakte. Zijn geest zou nog steeds ronddwalen in de kamers van het kasteel, waarbij hij telkens weer allerlei lichten aan en uitdoet. Daarom wordt hij ook wel de geest van Enel genoemd (Enel is de naam van Italiaanse elektriciteitsmaatschappij).

Gelukkig kwamen we het spook op onze tocht door het kasteel niet tegen, maar mocht je tijdens je logeerpartij ineens een donkere kamer in het licht zien baden, dan weet je dat het Sannazzaro-spook van zich liet horen.’

Een bed & breakfast in een kasteel
De kamers van de sfeervolle bed & breakfast bevinden zich in de noordelijke vleugel van het kasteel. Ze bieden allemaal toegang tot het daar gelegen binnenhof. Een van de kamers heeft zelfs een hydromassage en een sauna.

’s Ochtends geniet je in de ontbijtzaal – met origineel balkenplafond – van een heerlijk begin van de dag, eveneens met uitzicht op de binnenhof. Het wapengekletter en hoefgetrappel moet je er even bij denken, maar verder waan je je zo even terug in de tijd.

Een verblijf bij Castello Sannazzaro kun je boeken via Italmania. Je krijgt dan niet alleen een rondleiding door het kasteel, maar ook een welkomstdrankje en een e-bike met een mooie fietsroute voor een halve dag. Ook mag je tijdens je verblijf een avond aanschuiven bij restaurant L’Accademia in Casale Monferrato.

Op pad in de Monferrato
Maar niet alleen het kasteel zelf is een bijzondere plek. De streek waar je je hier bevindt, de Monferrato, is zo bijzonder dat delen ervan op de Werelderfgoedlijst van Unesco terecht zijn gekomen. Vooral fijnproevers belanden hier in een hemels stukje Italië: het gebied staat bekend om onder andere zijn voortreffelijke wijnen en smaakvolle truffels.

Als je bij Castello Sannazzaro logeert, krijg je een lijstje met de beste restaurants en osteria’s in de buurt, zodat je de smaken van de Monferrato kunt proeven.

Ook tips voor uitstapjes ontbreken niet. Een van de leukste plaatsjes in de directe omgeving is Casale Monferrato. Maar er zijn ontelbaar veel pittoreske dorpjes, eeuwenoude verscholen kerken en onontdekte wijnboerderijen in de buurt.

Ook plaatsen als Asti en Pavia zijn leuk om te bezoeken. Iets verder weg, maar nog altijd goed te bezoeken vanuit Castello Sannezzaro, liggen de grotere steden Milaan en Turijn.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *