Home » Reizen door Italië » Palermo » Le Stanze del Gattopardo – Kleurrijk keramiek tot kunst verheven
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Le Stanze del Gattopardo – Kleurrijk keramiek tot kunst verheven

Na de overweldigende kleuren en geuren van de markt in Palermo waren we eigenlijk wel toe aan een middagje zonder visueel spektakel. We installeerden ons voor een picknick met siësta dan ook in een van de vele parken die de stad rijk is. Ons enige uitzicht: palmbomen en blauwe lucht.

palmbomen-Palermo

Dat was zo rustgevend, dat het na een tijdje toch begon te kriebelen. We zijn immers niet elke dag in Palermo…

We gingen daarom op bezoek bij Le Stanze del Gattopardo, voor een heel ander kleurenspektakel. In deze ‘Kamers van de Tijgerkat’ (vernoemd naar de beroemde roman van Giuseppe Tomasi di Lampedusa) wordt namelijk het beroemde Siciliaanse keramiek gemaakt.

Le-Stanze-del-Gattopardo-Palermo (1)

Meteen bij binnenkomst waakt niemand minder dan de tijgerkat zelf op de vloer, vergezeld van een fragment uit Lampedusa’s boek:

Le-Stanze-del-Gattopardo-Palermo (2)

Het atelier, dat tevens dienst doet als winkel, barst bijna uit zijn voegen van alle keramieken voorwerpen. Kleine tegeltjes, vazen, kannen, borden en schalen maar ook hele wandplaten en vloerdelen van keramiek zijn er te zien.

Le-Stanze-del-Gattopardo-Palermo (5) Le-Stanze-del-Gattopardo-Palermo (6) Le-Stanze-del-Gattopardo-Palermo (9) Le-Stanze-del-Gattopardo-Palermo (10) Le-Stanze-del-Gattopardo-Palermo (11)

Ze zijn allemaal met de hand beschilderd, veelal met motieven die dateren uit de zeventiende en de achttiende eeuw. Het creatieve brein achter de keramiek is dat van Antonio Josè Pantuso en dat van zijn vrouw, die tijdens ons bezoek rustig doorschildert.

Le-Stanze-del-Gattopardo-Palermo (7) Le-Stanze-del-Gattopardo-Palermo (16)

Onze handen jeuken om ook even het penseel ter hand te nemen, maar we zien meteen dat hier een behoorlijke dosis vakmanschap voor is vereist. De eigenaren van Le Stanze del Gattopardo worden niet voor niets gevraagd voor belangrijke restauraties, zoals die van de koninklijke loge van het even verderop gelegen Teatro Massimo.

Wij houden het maar bij pen en camera, zodat we jullie kunnen laten meegenieten van deze kleurrijke keramiekkunst:

Le-Stanze-del-Gattopardo-Palermo (3) Le-Stanze-del-Gattopardo-Palermo (4) Le-Stanze-del-Gattopardo-Palermo (8) Le-Stanze-del-Gattopardo-Palermo (12) Le-Stanze-del-Gattopardo-Palermo (13) Le-Stanze-del-Gattopardo-Palermo (14) Le-Stanze-del-Gattopardo-Palermo (15)foto’s: Merle van de Reep

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Steun Ciao tutti & Italië!

2 reacties

  1. alweer zo’n prachtige foto’s!!

  2. Grazie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *