Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ontdek de ‘Terre del Mincio’

Parco-del-Mincio-1

Het grandioze uitzicht dat we vanuit het Parco del Mincio hadden, de avontuurlijke fietstocht door het in herfstkleuren getooide bos, de allereerste lunch met tortelli con la zucca, een bijzonder bezoek aan de dorpjes Cavriana en Volta Mantovana (waarvan verslag nog volgt) en een heus interview voor de regionale krant – al deze dingen waren voor ons geregeld door Barbara Giacomazzi van I Viaggi di Heron Tour.

Mincio-herfstherfst in het Parco del Mincio
Villa-MirraVilla Mirra in Cavriana

We ontmoetten Barbara meteen op onze eerste ochtend in deze regionen. Met haar enthousiaste verhaal en twinkelende ogen vertelt ze, net als iedereen die we later nog zullen ontmoeten, vol trots over dit stukje Italië.

Barbara: ‘Om te begrijpen waarom wij zoveel van dit gedeelte van Italië houden, moet je kennismaken met alle facetten van het gebied langs de Mincio: de natuur, de kunst, de geschiedenis, de cultuur en natuurlijk de keuken. Hoewel je op veel meer plekken in Italië een bijzondere samensmelting van deze aspecten vindt, liggen ze bijna nergens zo dicht bij elkaar als hier.

In het Parco del Mincio kun je in één dag van het hele erfgoed van Lombardije proeven, van de historische gerechten van de cucina mantovana tot uitstekende wijnen, van alle kleine dorpjes die stuk voor stuk een eigen sfeer uitademen tot alle kunstschatten die bewaard zijn gebleven. En, last but not least, de enorme gastvrijheid van de mensen die hier wonen en werken. Verwacht hier geen massatoerisme, langs de oevers van de Mincio vind je nog het authentieke Italië, waarvan de streekbewoners zelf de beste ambassadeurs zijn.

Palazzo-Gonzagade tuin van Palazzo Gonzaga in Volta Mantovana

Alles bij elkaar krijg je hier de hele dag door piccoli ricordi, kleine souvenirs, die je reis uniek maken en die maakt dat je steeds terug wil keren. Het hart van ons land klopt dus niet alleen in de grote kunststeden, maar ook en vooral in de vele stadjes en dorpjes, ieder met zijn eigen geschiedenis, cultuur, kerken, oude palazzi, kastelen, monumenten, restaurantjes, specialiteiten, wijnen en tradities.

Om al dat moois te ontdekken kun je natuurlijk zelf op pad, maar mijn collega’s en ik helpen je graag bij het samenstellen van een onvergetelijke reis. Of het nu gaat om een bijzondere ervaring voor het hele gezin, een actieve tocht langs (of over) de Mincio of een speciaal programma voor meerdere dagen, we bieden altijd een authentieke beleving, voor groot en klein.

Mincio-kano

Met de tours die mijn collega’s en ik organiseren wijk je letterlijk en figuurlijk van de gebaande paden af. Je ontdekt kleine pareltjes die je anders wellicht voorbij zou zijn gereden, lokale gerechten (met geheime recepten), bijzondere wijnboeren en bijzondere verhalen, verbonden met deze streek en meer dan de moeite van een ontdekkingstocht waard.

Laat de drukte van de stadjes aan het Gardameer even achter je en geniet van de rust, de bijzondere sfeer en vooral van het aanstekelijke enthousiasme van iedereen die je zult ontmoeten. Van de ervaren gids tot de kok van het lokale restaurant, van de trotse olijfgaardbezitter en de rietvlechter tot de eigenaar van de enige koffiebar en de parkgids, iedereen zal je met open armen ontvangen en je thuis laten voelen.

Mincio-rietvlechter

Wij van I Viaggi di Heron Tour wachten op je, om je net als Saskia kennis te laten maken met dit bijzondere stukje Italië. We gaan te voet, per fiets of in een kano samen met jou op ontdekkingstocht, organiseren kookworkshops, artistieke middagen en culturele rondleidingen, helemaal op maat gemaakt zodat elke deelnemer er net zo van geniet als wij.’

Wij kunnen bovenstaande alleen maar beamen. Sinds we zijn aangekomen in Solferino, vallen we dankzij zowel An als Barbara van de ene verrassing in de andere. Er is nauwelijks tijd om achter ons fijne bureautje te kruipen om verslag te doen van al dat heerlijk.

Saskia-Barbara-Anvlnr: Saskia, Barbara & An

Helaas is de tijd desondanks nog veel te kort om alles te doen, te zien en te proeven, dus we hebben Barbara al moeten beloven dat we volgend voorjaar terugkomen voor al die dingen die we nu hebben gemist. Eenmaal terug in Nederland zullen we al lekker gaan grasduinen om te kijken wat we volgende keer absoluut niet willen missen.

Mincio-zwanen

foto’s: Parco del Mincio

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *