Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Op de fiets door het Parco del Mincio

Hoewel we hier in Italië geen reden tot klagen hebben, zijn er toch een paar dingen die we na een tijdje in de laars missen. Met stip op één staat het fietsen, want hoewel je gelukkig in steeds meer Italiaanse steden op de pedalen kunt stappen, is het nog lang niet overal zo ingeburgerd als in Nederland.

We waren dan ook stiekem erg blij met het vooruitzicht van het bezoek aan het Parco del Mincio. Het park strekt zich uit langs de oevers van de rivier de Mincio, precies op de plek waar de rivier breder wordt en een aantal meren vormt, en biedt tal van bijzondere diersoorten (vooral vogels), bloemen en planten. Hoewel we duidelijk nog even moeten studeren op de Italiaanse vogelbenamingen (reigers, kraanvogels, waterhoentjes, ijsvogels – we hadden de Italiaanse woorden nog nooit eerder nodig) lukte het onze gids om ons met tekeningen duidelijk te maken wat er allemaal te zien zou (kunnen) zijn onderweg.

Mincio-vogeleen ijsvogel (martin pescatore in het Italiaans)
in het Parco del Mincio- helaas niet gezien…

Na een paar kleine aanpassingen aan de fiets konden we dan op pad. De veelal smalle paadjes die we namen (die volgens de gids in de zomer breder zijn, aangezien ze dan veel meer gebruikt worden) voerden ons direct langs het water, met naast een unieke kijk op de Mincio vooral ook een schitterende blik op Mantova, aan de overkant van het water.

Parco-del-Mincio-fiets (1)

Aan de hand van onderstaande foto’s fietsen jullie alvast een stukje mee. Hop, op de pedalen!

Parco-del-Mincio (2) Parco-del-Mincio (3) Parco-del-Mincio (4) Parco-del-Mincio (5) Parco-del-Mincio (6) Parco-del-Mincio (7) Parco-del-Mincio (8) Parco-del-Mincio (9) Parco-del-Mincio (10) Parco-del-Mincio (11)

Zelf het Parco del Mincio op de fiets verkennen?
Wij mochten mee met de vigilanza, parkwacht, op een speciale parkfiets, maar als bezoeker mag je ook op je eigen fiets het park in. Fietsen huren kan ook, bijvoorbeeld bij Mantua Bike di Giovanni Busselli (aan Viale Piave 22B) of bij La Rigola (Via Trieste 5). Kies wel een goede mountainbike uit; de paden zijn deels van zand en kiezel dus je hebt een goede vering nodig. Vanwege de nabijheid van het water is het aan te raden om kinderen pas zelf te laten fietsen als ze echt goed kunnen fietsen, anders kun je ze beter achterop nemen.

Mincio-fietsen

Haal voor vertrek een van de plattegronden bij het kantoortje van het Parco del Mincio (Piazza Porta Giulia 10 in Mantova), zodat je weet welke routes er zijn. In het park zelf vind je namelijk nauwelijks wegwijzers en hoewel je je vrij goed kunt oriënteren met Mantova aan de overkant, is het toch slim om voorbereid op pad te gaan. Hieronder alvast de digitale versie (klik op de kaart voor een vergrote weergave):

mappa

Nog meer meters maken op de fiets?
Je kunt van Mantova helemaal naar Peschiera del Garda, aan het Gardameer, fietsen. De route is ongeveer 35 kilometer lang. Download hier vast de routekaart en verheug je alvast op de mooiste uitzichten onderweg!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Dat fietsen in Italië niet zo gewoon is weten we uit 30 jaar ervaring hier. Ook in onze omgeving (Gargano) zie alleen op bepaalde trajecten amateurwielrenners en elders mountainbikers. De doorsnee italiaan heeft niet eens een fiets! Er is één stad in Noord-Italië die ons als de fietsstad van dit land trof en dat is Ferrara. Deze studentenstad wemelt van de fietsers die vrijelijk door het autoluwe centrum “crossen” en het was ook de enige plek in Italië waar we al fietsend werkelijk een veilig gevoel hadden.

  2. Gelukkig wordt het steeds beter! Inmiddels is het ook in bijvoorbeeld Parma, Florence en Bologna heel goed te doen om te fietsen. Sinds het centrum van Florence autovrij is moet men ook wel, zelfs de motorini mogen het historisch centrum niet meer in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *