Download gratis de Ciao tutti app!

House of Gucci – ontdek de filmlocaties in Italië

Er zijn veel Italiaanse films en series te zien op tv en internet, maar binnenkort draait er ook weer een nieuwe kaskraker in de bioscoop: House of Gucci, met in de hoofdrollen Lady Gaga en Adam Driver.

In House of Gucci vertellen regisseur Ridley Scott en scenarioschrijver Roberto Bentivegna het verhaal van Patrizia Reggiani (vertolkt door Lady Gaga) en Maurizio Gucci (in een glansrol van Adem Driver), de directeur van het iconische Italiaanse mode-imperium.

Het lijkt een droom van een liefdesverhaal, maar de romance kent een verre van happy end, want het stel gaat uit elkaar en uiteindelijk laat Patrizia haar ex-man om het leven brengen. Op 27 maart 1995 wordt Maurizio Gucci neergeschoten, aan de Via Palestro in Milaan. Drie jaar later wordt Patrizia veroordeeld voor het beramen van de moord en het inhuren van de moordenaar.

‘De zwarte weduwe’, zoals de Italiaanse media haar noemden, wordt veroordeeld tot zesentwintig jaar gevangenisstraf, waar ze uiteindelijk achttien jaar van uitzit. In 2016 komt ze wegens goed gedrag vervroegd vrij. Ze woont nog altijd in Milaan en was volgens eigen zeggen teleurgesteld dat Lady Gaga geen contact met haar heeft opgenomen om over haar rol te praten.

Bekijk alvast de trailer van House of Gucci:

Een sterrencast…
Naast Lady Gaga en Adam Driver kwamen heel wat andere sterren naar Italië voor de opnames. Zo wordt Aldo Gucci (de oom van Maurizio die uit het familiebedrijf werd gezet en later werd veroordeeld voor belastingontduiking) gespeeld door Al Pacino.

Jared Leto stapt in de huid van Maurizio’s neef Paolo, terwijl Jeremy Irons de rol van Maurizio’s vader Rodolfo op zich neemt, de zoon van Guccio Gucci, de oprichter van het modehuis.

De Franse Camille Cottin heeft een rol als Paola Franchi, Maurizio’s vriendin voor wie hij Patrizia na twaalf jaar huwelijk verliet.

… en een droomdecor
Het verhaal omspant drie decennia van liefde, verraad, decadentie en wraak. Het script is daarbij grotendeels gebaseerd op het spraakmakende boek House of Gucci: a sensational story of murder, madness, glamour and greed, geschreven door Sara Gay Forden.

Elk shot van House of Gucci is in Italië gefilmd, onder meer in Milaan, aan het Comomeer en in Rome. We lichten een aantal van deze filmlocaties in detail voor je uit.

Gressoney-Saint-Jean
Hoewel de familie Gucci normaal gesproken het liefst op wintersport ging in het Zwitserse St. Moritz, gaf regisseur Ridley Scott de voorkeur aan een Italiaans skiresort. Hij koos voor Gressoney-Saint-Jean, in de regio Valle d’Aosta, in het noordwesten van de laars, als stand in voor het luxe Zwitserse skiresort.

Afgelopen maart deelde Lady Gaga een foto van haar en Adam Driver aan de voet van de Monte Rosa, een schitterende maar – tot nu toe – buiten Italië een vrij onbekende wintersportplaats.

Gressoney-La-Trinité
Een deel van de filmcrew verbleef in Hotel Dufour in Gressoney-La-Trinité, net als een aantal ‘decorstukken’, waaronder een oude Mercedes 350SL uit 1972 en een Bentley

De Italiaans-Zwitserse grens werd een stukje ‘verschoven’ en lag tijdens de opnames van de film aan de weg van Gressoney-La-Trinité naar Staffal, naast de stoeltjeslift die naar Punto Jolanda voert.

Milaan
Uiteraard speelt ook modestad Milaan een rol in de film. Niet alleen is er een sterke band tussen het modemerk Gucci en de stad Milaan, ook persoonlijk was de stad van grote betekenis voor de Gucci’s. Patrizia en Maurizio stapten er in het huwelijksbootje (al is dit deel van het verhaal zoals je verderop kunt lezen in Rome gefilmd), maar Maurizio werd er ook vermoord.

Op het witte doek verschijnen niet alleen bekende iconen als de Duomo en de Galleria Vittorio Emmanuele II, maar ook de straten van het Quadrilatero d’Oro, de Milanese modewijk. Ook de prachtige Villa Necchi Campiglio, in het Quadrilatero del Silenzio, speelt een rol in de film.

Lady Gaga en Adam Driver genieten van een panzerotto van Luini, een van de bekendste bakkers van de stad, op een steenworp afstand van de Duomo, en schuiven aan bij Il Salumaio, dat is gevestigd in het Palazzo Bagatti Valsecchi.

Comomeer
Het vlak bij Milaan gelegen Comomeer schittert eveneens in House of Gucci. Als je er wel eens bent geweest, herken je waarschijnlijk de Villa Balbiano, aan de westelijke oever van het meer, en het Grand Hotel Villa Serbelloni (zie ook deze blog over Bellagio).

Lady Gaga, Adam Driver, Al Pacino, Jared Leto en Jeremy Irons verbleven tijdens de opnames aan het Comomeer in Hotel Villa d’Este in Cernobbio, een van de meest luxe hotels van Italië.

Lady Gaga en Adam Driver maken ook een ritje op een Vespa – als de nieuwe Audrey Hepburn en Gregory Peck. Het decor is Azzano, een klein – en voor ons nog onbekend – plaatsje aan het Comomeer. Hier vindt ook de misschien wel meest romantische scène van de film plaats, als de twee elkaar tijdens een boottochtje op het meer een sensuele kus geven.

Rome
Last but not least streek de filmcrew ook neer in Rome, met shots uit onder meer de Via Condotti, de chique winkelstraat vlak bij de Spaanse Trappen, het Hof van Justitie aan Piazza Cavour en het Parco Leonardo (het grote winkelcentrum in Fiumicino).

Patrizia en Maurizio geven elkaar het jawoord in de Santa Maria in Portico in Campitelli, een kerk die in het voormalige getto ligt.

Erg leuk is dat ook een onbekender stukje Rome, het Quartiere Coppedè, te zien is. Dankzij filmregisseur Paolo Genovese, die in deze wijk woont, weten we dat Adam Driver hier al bellend op zijn fiets werd gefilmd.

De grote filmsterren sliepen tijdens de opnames in Rome (die van februari tot begin mei plaatsvonden) in Baglioni Hotel Regina aan de Via Veneto, de straat die ten tijde van Fellini’s La dolce vita hét epicentrum van de Italiaanse filmwereld was.

Een deel van de film is overigens opgenomen in Cinecittà, de grote filmstudio’s in het zuidoosten van de stad, waar een aantal Italiaanse locaties werd nagebouwd. Kun jij de scènes ontdekken die hier zijn geschoten?

© 2021 Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. & @theguccimovie op Instagram

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *