Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Napels aan je voeten – met de lift naar het Belvedere di Pizzofalcone op de Monte Echia

Sinds het voorjaar van 2024 is Napels een nieuw uitkijkpunt rijker, boven op de Monte Echia. Alhoewel: de plek waar je dit uitkijkpunt vindt, is een van de oudste plekken van de stad en eigenlijk helemaal niet nieuw.

Iris en Joël van Ontdek Napels namen de lift omhoog naar het Belvedere di Pizzofalcone, op de top van de Monte Echia, om de hoek van de boulevard van Napels.

Monte Echia

De Monte Echia is een heuvel aan de Via Santa Lucia, die uittorent boven de chique hotels aan de boulevard van Napels. De heuvel zelf maakt deel uit van de wijken Santa Lucia en Chiaia (San Ferdinando).

Het ligt praktisch naast het Castel dell’Ovo, in het gebied waar de Grieken in de achtste eeuw voor Christus een nederzetting bouwden die het stadje Partenope werd, waar later het huidige Napels uit is ontstaan. Het is dan ook de oudste heuvel van Napels.

Pizzofalcone – de snavel van de valk

De naam Monte Echia is niet de enige naam die gebruikt wordt voor deze zestig meter hoge heuvel in Napels. Veel Napolitanen zullen, als je ze de weg vraagt naar deze plek, het de Pizzofalcone-heuvel noemen.

Voor deze naam gaan we terug naar de dertiende eeuw. De koning destijds was Karel I van Anjou, die dit gebied lang gebruikte om op valken te jagen. De naam Pizzofalcone kun je vrij vertalen naar ‘de snavel van de valk’.

Twee eeuwen later zou koning Alfonso V van Aragon op de heuvel een fort bouwen dat het Fortelicio di Pizzofalcone heette.

De Monte Echia kent nog een bijnaam: Monte di Dio, berg van god. Deze bijnaam kreeg de heuvel in de zestiende eeuw, toen de Monte di Dio-kerk en het aangrenzende klooster er gebouwd werden.

Met de lift naar het uitkijkpunt

Ondanks dat de heuvel altijd al mooi uitzicht gaf over de baai en de stad, is het een plek die nooit druk was. Deels door de bouwwerkzaamheden in de afgelopen jaren, maar vooral vanwege de klim die je moest maken naar boven.

Dat is nu verleden tijd, want na meer dan zeventien jaar is het bouwproject eindelijk af. Het resultaat is een klein parkje op de top van de heuvel, met een lift die je naar boven brengt vanaf straatniveau (zie deze Google Maps-link voor de locatie).

Met deze lift sta je in dertig seconden boven op de heuvel. Door de ligging en de enorme hoogte van de heuvel heb je uitzicht over bijna de volledige omgeving. Je ziet de stad, de heuvel van Capodimonte, maar ook de Vesuvius, de kust naar Sorrento en Capri.

Het uitzicht is er spectaculair. Je snapt direct waarom dit een favoriete plek van de koningen van Napels was.

Prijs en openingstijden lift

Een kaartje voor de lift kost € 1,30 voor een enkele rit. Wil je ook weer naar beneden, dan betaal je nog eens €1,30. Maar je kunt ook naar beneden wandelen, naar de boulevard of naar het Piazza Plebiscito.

De dienstregeling van de lift loopt van 07.00 uur tot en met 22.30 uur. De laatste rit naar boven gaat om 22.00 uur en de laatste rit naar beneden om 22.30 uur. Houd er rekening mee dat het op sommige dagen heel druk kan zijn en je een tijdje in de rij moet staan voor de lift.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Helaas staat bij het leuke verhaal niet vanwaar je vertrekt (adres)

  2. Jawel, er staat letterlijk ‘aan de Via Santa Lucia’.
    De lift staat bovendien ook gewoon op Google Maps!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *