Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Bezoek het Museo e Real Bosco di Capodimonte in Napels

Op de Capodimonte-heuvel in Napels vind je het museum van Capodimonte, dat is gevestigd in het voormalige zomerpaleis van het Huis Bourbon. Eromheen vind je een enorm park dat uitzicht biedt op de stad en de Golf van Napels.

Het paleis herbergt een van de belangrijkste kunstcollecties in Italië, maar ook als je geen kunstliefhebber bent is er hier veel te ontdekken. Joël & Iris van Ontdek Napels vertellen je graag wat er allemaal te zien is.

Het museum van Capodimonte
Capodimonte werd in de achttiende eeuw aangelegd als jachtreservaat voor Karel van Bourbon, die aan het hoofd stond van het Koninkrijk der Beide Siciliën, dat heel Zuid-Italië en het eiland Sicilië omvatte.

Het vormde een koninklijke residentie voor drie dynastieën, maar in 1957 openden de deuren voor het publiek, toen het koninklijke paleis was omgetoverd tot het Museo di Capodimonte.

De prachtige koninklijke tuin werd ontworpen door architect Ferdinando Sanfelice, wiens naam je misschien kent van het Palazzo dello Spagnolo in Rione Sanità.

Een bezoek aan het museum is alsof je door de kunstgeschiedenis van de afgelopen zevenhonderd jaar loopt. Verdeeld over drie verdiepingen bewonder je werken van onder meer Caravaggio, Botticelli, Titiaan en Rafaël maar ook van Andy Warhol en Kounellis.

Vergeet ook de enorme Collezione Farnese niet, die al sinds het begin deel uitmaakt van het museum. Naast schilderijen bekijk je in de verschillende ruimtes ook antieke meubels, porselein, wapens en wandtapijten.

foto’s: Marco Brivio

Real Bosco di Capodimonte
De tuin om het paleis heen noemen we inmiddels een park – of zelfs een bos: Real Bosco di Capodimonte. Deze groene oase beslaat maar liefst 134 hectare.

Het Real Bosco di Capodimonte werd in 2014 uitgeroepen tot het mooiste park van Italië. Je vindt er meer dan vierhonderd plantensoorten en zestien andere historische gebouwen om te bewonderen, waaronder woningen, werkplaatsen, opslagplaatsen en zelfs kerken.

Ook fonteinen en standbeelden zijn te vinden in de tuin, die zoals we hierboven al schreven werd ontworpen door de architect Ferdinando Sanfelice. Je vindt er ook de koninklijke porseleinfabriek, waar vanaf 1743 porselein geproduceerd werd. Vandaag de dag staat Capodimonte nog steeds bekend om het beroemde porselein.

Al met al is een bezoek aan het museum en het park van Capodimonte favoloso, oftewel sprookjesachtig!

Praktische informatie
Het Museo e Real Bosco di Capodimonte is dagelijks geopend tussen 8.30 uur en 19.30 uur. Op de website van het museum vind je meer informatie over tickets en speciale evenementen.

Gedurende de hele maand december is het museum ook elke vrijdagavond tot 22.30 uur te bezoeken; voor slechts € 2,- entree per persoon (normaal kost een ticket € 10,- per persoon voor volwassenen).

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *