Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Molise esiste!

Christel woont in Ripabottoni, een dorpje in Molise, waar ze niet alleen een B&B runt maar ook de regio promoot, via haar bedrijf Molise Promotions. Ze vertelt op Ciao tutti regelmatig over al het moois dat deze kleinste regio van Italië te bieden heeft.

Molise-esiste (3)

Christel: ‘Een veelgehoorde kreet op het moment hier is: Molise non esiste! (‘Molise bestaat niet!’). Dit gevoel komt voort uit het feit dat Molise pas sinds 1963 een onafhankelijke regio is. Eerder vormde Molise samen met Abruzzo één regio.

Sinds de regio’s zijn gesplitst, is Molise is de dunbevolktste regio van Italië. En misschien ook wel de onbekendste – niet alleen in Nederland en België maar ook in Italië zelf. Als je in het noorden van Italië vraagt of ze Molise kennen, denken ze dat het een dorp of een stad is – als ze er al van gehoord hebben. Toerisme is nog nauwelijks aanwezig en er zijn ook nog niet heel initiatieven.

Molise-esiste (8)Molise-esiste (4)

Maar ik zie het elke dag weer: Molise esiste. Er is meer dan genoeg te doen en te zien in dit nog pure en authentieke stukje Italië. Zo vertelde Rubio, een van de beroemdste chef-koks van heel Italië, laatst in een interview dat de lekkerste producten uit Molise komen en dat je hier ook het lekkerst kunt eten. Alleen: deze prachtige plekken en heerlijke producten zijn niet zo makkelijk te vinden als elders in Italië.

Aan de kust is wel al wat toerisme, al zijn het voornamelijk Italianen die hier komen. Maar of het nu gaat om mooie stranden, restaurants, winkels, B&B’s, archeologische opgravingen, toeristische attracties of producenten van biologisch lekkers, het is soms zoeken naar een speld in een hooiberg. Bijna nergens vind je duidelijke aanwijzingen, richtingbordjes of mooie folders. Organisatie is nu eenmaal niet het sterkste punt van de Italianen – en al helemaal niet van de Molisani.

Molise-esiste (1)

Daar staat tegenover dat Molise heerlijk authentiek en ongerept is. Je kunt je auto of de voordeur gewoon openlaten, zonder dat er iets gebeurt. Laatst was ik mijn nieuwe iPhone verloren. Nadat ik zelf al een paar keer naar het nummer had gebeld, werd ik keurig teruggebeld en werd mijn telefoon naar de lokale bar gebracht, waar ik hem de volgende dag kon ophalen.

Tijdens een groepsreis had iemand na de lunch zijn portemonnee laten liggen in het restaurant. Eerst kwam er een bezorgd telefoontje of de portemonnee van ons was en later werd hij als extra service naar onze volgende bestemming gebracht. Fantastisch toch? Molise esiste!

Molise-esiste (2) Molise-esiste (10)

Gelukkig verandert het hier, zij het heel langzaam. Kleinschalig toerisme wordt op een goede manier gepromoot, met respect voor het unieke karakter van de regio. Er verschijnen allerlei nieuwe websites en Facebookpagina’s over Molise, met tal van tips voor goede restaurants en activiteiten en mooie foto’s. Het wordt soms wel wat versnipperd naar buiten gebracht (en grotendeels in het Italiaans), maar het is er: Molise esiste!

Een van de nieuwe initiatieven is het organiseren van wandeltochten over de zogenoemde tratturi. Tratturi zijn de groene snelwegen van Molise. Deze oude trekpaden bestaan al van voor de Romeinen; de oudste sporen gaan terug tot 4000 jaar voor Christus. Ze werden gebruikt door de herders om het vee van Abruzzo naar Puglia te leiden, om daar te grazen.

Molise-esiste (9)

Deze tocht, transumanza geheten, vindt nog altijd twee keer per jaar plaats, in het voor- en in het najaar. Langs de tratturi vind je oude herbergen, middeleeuwse kerkjes en andere aandenkens aan het leven van weleer. Deze wandeltochten zijn dan ook uitstekend geschikt om Molise te verkennen en te ontdekken dat deze unieke regio – hoe klein en onbekend ook – prachtige ervaringen te bieden heeft. Molise esiste!’

Molise-esiste (6) Molise-esiste (7)

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Mooi geschreven.
    Mooie foto’s ook.
    Ik ga je vaker lezen.
    Groeten vanuit Umbria.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *