Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Mijn mooie Molise

Tijdens interviews is een van de meest gestelde vragen welke regio in Italië we nog niet zo goed kennen. Eigenlijk is dat er maar één: Molise. We zijn er wel een keer doorheen gereisd, van Puglia op weg naar het noorden, maar echt de tijd om de regio te verkennen hadden we nog niet.

Gelukkig hebben we begin dit jaar kennis gemaakt met Christel van Molise Promotions, die al jaren in Ripabottoni, een dorpje in Molise, woont. Ze zal regelmatig een blog schrijven over al het moois dat deze kleinste regio van Italië te bieden heeft.

Ripabottoni-Molise-Promotions (10)

Christel: ‘Al jaren ben ik aan het zoeken naar mogelijkheden om meer te laten zien van ‘mijn’ prachtige regio Molise. Sinds ik hier woon, ben ik omgedoopt tot Cristina. Dat staat nu eenmaal in mijn paspoort en ik kan volgens de mevrouw van de gemeente Ripabottoni, waar ik woon, geen twee namen gebruiken, dan zou ik een ander persoon zijn. Cristina is voor Italianen natuurlijk ook een stuk makkelijker uit te spreken, dus laat ik het maar zo. Al slikken ze in het Molisaans dialect de helft van de woorden in en wordt het meestal Cristi. Ach, what’s in a name?

Belangrijker is hoe ik hier terecht ben gekomen, in dit misschien wel onbekendste stukje Italië. Ik heb lang de tijd genomen voor mijn Italiaanse droom. Hoeveel kilometers ik niet door Italië heb gereden, op zoek naar mijn ‘droomhuis’….

Uiteindelijk ben ik in Molise beland, een stukje puur en authentiek Italië, nog niet ontdekt door het toerisme. De natuur is hier prachtig, er is zowel strand als heuvels en zelfs bergen. De lucht is nog schoon en mede daardoor geniet je van schitterende vergezichten. Er is genoeg cultuur, volop vertier en natuurlijk overal heerlijk eten. En last but not least: de plaatselijke bevolking is enorm vriendelijk en gastvrij.

Ripabottoni-Molise-Promotions (7) Ripabottoni-Molise-Promotions (7a)Surroundings Ripabottoni - Molise, Italy

Na ruim twee jaar was het huis klaar en begon ik aan de verbouwing van de appartementen. Omdat ik zo gefascineerd was door mijn nieuwe thuis, leek het me leuk om dit ook uit te dragen om er zo meer mensen van te laten genieten. Wel op kleine schaal; Molise moet liefst zo veel mogelijk blijven zoals het is.

In 2007 ben ik een aantal reizen op maat gaan organiseren, op kleine schaal met gebruik van een aantal lokale bed & breakfasts. Het regelen van vluchten, transfers, accommodatie, excursies… het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Ook organiseerde ik special groepsreizen, bedrijfsreizen, rondreizen, trektochten per paard en zelfs per fiets, allemaal door mijn mooie Molise.

Door het organiseren hiervan kreeg ik steeds meer contacten en bouwde ik een zeer waardevol en betrouwbaar netwerk op. Ik ken natuurlijk goed de weg, maar in Italië is het minstens zo belangrijk om ook de juiste mensen te kennen en een goede band met ze te onderhouden. Dan doen ze alles voor je: van aannemer tot architect, van de dames van het lokale reisbureau met wie ik samenwerk tot verschillende lokale producenten, allemaal zijn ze zeer welwillend om te helpen en mij het mooiste van Molise te laten beleven.

Ripabottoni-Molise-Promotions (8)

Door de onbekendheid van het gebied is het soms wel lastig om hier snel een renderend bedrijf op te bouwen. Ook de opkomst van het internet waar mensen, en vooral Nederlanders, zelf hun weg proberen te vinden en zelf hun boekingen doen, helpt hier niet bij.

Daarom besloot ik om nóg meer van mijn Molise te laten zien en een B&B te starten in mijn eigen huis dat eigenlijk ook veel te groot was voor mij alleen: B&B Casa Cristina. Door mijn eigen huis open te stellen voor gasten, geniet ik zelf nog meer van alle moois hier. Ik zie door hun ogen weer die allereerste aanblik die me ooit verliefd deed worden op deze regio.

bed-breakfast-Casa-Cristina-Ripabottoni-Molise (5)bed-breakfast-Casa-Cristina-Ripabottoni-Molise (6) bed-breakfast-Casa-Cristina-Ripabottoni-Molise (8)bed-breakfast-Casa-Cristina-Ripabottoni-Molise (7)

Mijn huis ligt aan het laatste straatje van het dorp, waardoor je wel het gemak hebt van het dorp met winkeltjes en zo, maar toch ook volop privacy hebt. Voor het huis ligt namelijk een tuin van zo’n 6000 vierkante meter, met een zwembad, oude olijfbomen en andere fruit- en notenbomen, zoals granaatappel-, vijgen-, appel-, peren- en kersenbomen.

bed-breakfast-Casa-Cristina-Ripabottoni-Molise (2) bed-breakfast-Casa-Cristina-Ripabottoni-Molise (3) bed-breakfast-Casa-Cristina-Ripabottoni-Molise (4)

Twee jaar geleden ontmoette ik Karin, de Zweedse eigenaresse van een andere B&B hier in Ripabottoni. Het klikte meteen, we bleken de zelfde ideeën te delen over de promotie van dit stukje van de laars. We besloten ’s zomers samen een Tourist Information Point te runnen, in de cantina van haar B&B, midden in het dorp. Gedurende twee maanden zijn we dagelijks open en geven we informatie over het gebied en over alle zomerse activiteiten die er worden georganiseerd. Ook organiseren we zelf excursies, zoals wijn- en olieproeverijen, wandelingen, jeepsafari’s en kookworkshops.

Er is hier namelijk erg veel te doen; elk dorp heeft ’s zomers zijn eigen kalender vol met feesten. Voor toeristen is dit echter moeilijk te achterhalen, zeker als je de taal niet helemaal beheerst. Daar proberen wij dan de weg in te wijzen.

Het Tourist Information Point is tevens een galerie, waar we kunstwerken van lokale kunstenaars en ambachtslieden tentoonstellen. Het is superleuk om mijn plek in Ripabottoni te kunnen delen met mijn gasten, om de vrolijke buongiorno’s van de lokale bevolking te horen en om steeds nieuwe inspirerende mensen te ontmoeten.

Surroundings Ripabottoni - Molise, Italy

Ik ben nog steeds verliefd op mijn Molise en heb geen spijt van mijn beslissing me hier te settelen. Ik loop over van ideeën over wat ik hier allemaal nog meer kan doen. Maar daarover volgende keer meer!’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Voor mij was de vakantie is Molise bij Cristina de meest pure Italie ervaring. Een absolute aanrader maar hopelijk wordt het er nooit echt heel toeristisch; sommige dingen zou je eigenlijk liever geheim willen houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *