Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

ArtLine Milano – gratis kunst kijken in de wijk Citylife in Milaan

Op de plek waar tot een kleine twintig jaar geleden de Fiera di Milano stond, de beursgebouwen van Milaan, is nu een kleurrijke kunstroute verrezen. Inge neemt je er in dit artikel mee naar toe en toont de mooiste kunstwerken.

Inge: ‘Toen de Fiera di Milano in 2005 verhuisde, kwam er een enorm gebied vrij. Op de plek van de oude beursgebouwen verrees in korte tijd een nieuwe wijk, die de naam Citylife kreeg. Als je een ritje maakt met de historische tram 1, rijd je door dit nieuwe stukje stad, dat bestaat uit een aantal luxe wooncomplexen en drie kantoortorens, die ook wel bekend staan als de Tre Torri.

Al deze gebouwen staan in een groot publiek park, dat – hoewel het nog niet volledig tot bloei is gekomen – absoluut een bezoek waard is. In het park vind je namelijk de ArtLine Milano, een initiatief van de gemeente Milaan.

Er zijn nu twintig kunstwerken te bezichtigen, helemaal gratis. Van die twintig werken, die allemaal echt zijn gemaakt voor deze locatie, zijn er acht door jonge artiesten ontworpen. Het doel van het project is om toeschouwers door middel van kunst op een andere manier naar de realiteit te laten kijken.

Coloris – kleurrijke palen

Een van de meest gefotografeerde kunstwerken is het kleurrijke Coloris van Pascale Marthine Tayou. Op een ondergrond waarop de aarde wordt geprojecteerd, staan felgekleurde palen. Op elke paal prijkt een ei.

De verticaliteit van het project sluit goed aan bij de hoogbouw van de Tre Torri. Tegelijkertijd zorgen de kleuren voor een mooi contrast met de strakke en moderne uitstraling van deze nieuwe wijk.

Het is een populair werk dat je regelmatig terug ziet komen op social media. De kleuren en de dieptewerking maken het ook leuk om er mooie foto’s van proberen te maken.

Vedovelle – nieuwe fonteintjes

Een terugkerend project zijn de Vedovelle van Serena Vestrucci. Zij heeft de bekende Milanese waterfonteinen opnieuw geïnterpreteerd. In plaats van het draakje hebben de waterfonteinen in Citylife een andere spuitmond, zoals een haas, een giraffe of een olifant.

Het water dat uit deze fonteintjes komt, is overigens gewoon drinkbaar en zeker in de warme zomermaanden een heerlijke manier om even af te koelen.

Bakstenen hand en voet

De enorme hand en voet van baksteen zijn ontworpen door de Duitse artieste Judith Hopf. Het gebruik van baksteen is niet geheel toevallig: de belangrijkste historische gebouwen van Milaan zijn van baksteen gemaakt, zelfs de Duomo!

In dit geval wil de kunstenares het contrast benadrukken tussen de geometrische vormen van het menselijk lichaam en de strakke architectuur van Citylife.

Stevig gearmde buizen

Ornaghi en Prestinari, een jong kunstenaarsduo, ontwierpen Philemon en Baucis. De twee ‘buizen’ observeren, stevig gearmd, de nieuwbouw van Citylife. Het werk is geïnspireerd op een verhaal uit de Griekse mythologie: Philemon en Baucis worden samen oud en houden elkaar overeind door de kracht van hun verbintenis.

Als je dit eenmaal weet en het beeld van de goede kant bekijkt, zie je de liefde er bijna vanaf spatten. Fijn dat in een moderne omgeving als Citylife ook plek is voor romantiek!’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *