Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Old Milano Food Tour – lekkere inspiratie in Milaan

Inge woont en werkt in Milaan, vanwaar ze ons elke maand laat meegenieten van de bijzondere (culinaire) ontdekkingen die ze in de straten van haar stad doet.

Inge: ‘Een van mijn belangrijkste redenen om naar Italië te verhuizen, was het eten. Maar niet alleen maar vanwege de heerlijke Italiaanse keuken die door velen geliefd is. Het gaat mij vooral om de rol die voedsel hier in het dagelijkse leven heeft.

Hoewel het ontbijt vaak snel is, is er halverwege de dag toch nog tijd om even achter je bureau vandaan te komen en in de bar een heerlijke espresso te drinken, eventueel met een nog warme brioche.

Rond lunchtijd zitten de restaurants vol met genietende mensen en van een aperitivo moet je minstens één keer per week genieten. Eten doet men in Italië omdat het lekker is, je tijd hebt om bij te praten met vrienden, collega’s of familie en je zo weer oplaadt voor een volgend dagdeel.

of je nu in de stad bent of in de bergen, een goede lunch gaat er altijd in…

Met een opleiding tot architect in mijn zak beperkt mijn interesse zich niet alleen tot het eten op zich. Ik vind het juist interessant om te onderzoeken welke rol voedsel in de stad heeft. Met de ontwikkeling van de Old Milano Food Tour heb ik uitgezocht welke rol voedsel in de geschiedenis van Milaan heeft gehad en hoe eten nu nog steeds de plattegrond van de stad beïnvloedt.

Iedereen die wel eens in Milaan is geweest, heeft het Piazza Duomo bezocht, maar heb je je wel eens voorgesteld dat dit plein ooit de belangrijkste handelsplek van de stad was en dat het hier, vooral in de warme zomers, een enorme herrie was en stonk naar vis en vlees dat door de warmte begon te rotten?

Tijdens de Old Milano Food Tour wandelen we door de wijk Brera, een gezellige en autovrije buurt in Milaan. Hoewel de wijk nu een van de duurste wijken is om te wonen, werd dit stukje stad tot halverwege de vorige eeuw bevolkt door arme studenten van de Accademia di Brera en prostituees.

Hun menu was niet zo rijk als dat wat de restaurants in Brera nu aanbieden en beperkte zich tot polenta met uiensaus of gefrituurde kikkerbillen. Diverse keren vonden in deze wijk opstanden plaats waarin de verlaging van de graanprijzen werd geëist, omdat de hoge prijzen ervoor zorgden dat de arme bevolking niet eens meer brood op tafel kon zetten.

Tegelijkertijd was het ook een romantische buurt, waar de navigli doorheen stroomden, en waar legendes over Sant’Ambrogio, niet alleen beschermheilige van Milaan maar ook van de honing, en het ontstaan van de risotto alla milanese goed verteld kunnen worden.

Terwijl je naar mijn verhalen luistert en geniet van de gezellige straatjes, zijn er diverse proeverijen van producten die nu nog steeds in Milaan of omgeving gemaakt worden. De kleine ondernemers die we bezoeken vertellen ons over het product en vervolgens mogen we ‘testen’ wat we ervan vinden. Daar zegt niemand natuurlijk nee tegen!

Ga je deze zomer of in het najaar een weekend naar Milaan? Dan kun je natuurlijk zelf op zoek gaan naar de lekkerste plekjes. Een tipje van de sluier? In de wijk Brera zit een groenteboer die zijn waar zo heeft uitgestald, dat je spontaan een gezondheidsfreak wordt. Ze verkopen daar echt de mooiste groente- en fruitsoorten, bijna allemaal van Italiaanse bodem. Hier kun je aanschuiven voor een lunch, een vers geperst sapje afhalen of op zaterdagochtend lekker en gezond brunchen. Een echte aanrader!

Voor de liefhebber van chocola: loop de Corso Garibaldi af. In een zijstraat van Corso Como zit de chocoladewinkel die je niet mag missen. Aan het begin van de twintigste eeuw stond op deze plek – waar ze nu allerlei lekkers verkopen, van chocoladerepen tot chocolade ijs en heerlijke, dikke chocolademelk – de allereerste fabriek van dit familiebedrijf, dat haar zoetigheden nog steeds in Milaan produceert. Ideaal voor een zoete pauze dus én om originele souvenirs uit Milaan in te slaan.

Ik hoop je natuurlijk nieuwsgierig gemaakt te hebben voor de Old Milano Food Tour, dus als je binnenkort naar Milaan komt, neem dan gerust contact met mij op. De tour is beschikbaar voor groepen van twee tot ongeveer veertien personen, maar mocht je met een grotere groep zijn, dan regel ik er gewoon een gids bij! A presto!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *