Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Lago d’Iseo – sprankelende Franciacorta-wijnen en een betoverend eiland

Het heeft iets fascinerends voor ons noorderlingen: een meer dat wordt omringd door bergen. Het Lago Maggiore, het Lago di Como en het Lago di Garda behoren dan ook tot onze favoriete vakantiebestemmingen. Vaak wordt echter vergeten dat tussen het Como- en het Gardameer een vierde meer ligt, dat qua schoonheid zeker niet onderdoet voor de andere meren: het Lago d’Iseo. David neemt je in deze blog mee naar het zuidelijke gedeelte van dit meer, dat aan de noordkant wordt beschermd door de Alpen en aan de zuidkant wortelt in de Povlakte.

Lago-Iseo-meer

‘Het kleine Iseomeer heeft niets van grootsheid in zijn verschijning en zijn omgevingen zijn zoet en fris zoals een kort gedicht van Vergilius,’ schreef George Sand (pseudoniem van de Franse schrijfster Amandine Lucile Aurore Dudevant) tijdens een verblijf in Noord-Italië.

Discreet en ingetogen dus. Maar stille wateren hebben diepe gronden, zo ook het Iseomeer, dat tal van pareltjes kent. We beginnen onze verkenningstocht vandaag aan de voeten van het meer, in het zuiden. Hier rust een wijngebied dat sprankelt van de kwaliteit. Van daaruit rijden we langs de oostkant van het meer noordwaarts, via een prachtige route door kleine, eeuwenoude dorpjes, tot aan Monte Isola, het groene eiland in het meer.

Lago-Iseo-meer-2 Lago-Iseo-meer-3 (1)

Franciacorta – sprankelende wijn
Ten zuiden van het Lago d’Iseo, in de provincie Brescia, vind je het wijngebied Franciacorta. Hier wordt de beste kwaliteit spumante van Italië gemaakt. Het productieproces is gebaseerd op de metodo classico, die één op één vergelijkbaar is met het productieproces van de veel bekendere Franse champagne. De unieke ligging, ten zuiden van het door bergen omgeven Iseomeer, zorgt voor een bijzonder gunstig klimaat voor de druiven.

Franciacorta is buiten Italië relatief onbekend. Het is een vrij nieuw gebied in de mousserende wijnproductie en de wijn die er gemaakt wordt, wordt dan ook voor negentig procent in Italië zelf gedronken. Een groot voordeel is dat de prijzen in vergelijking met champagne een stuk lager liggen.

Franciacorta-wijn-Italië

Bovendien is de kwaliteit steevast hoog, aangezien vanwege het gebrek aan internationale allure en bekendheid de verleiding van massaproductie nog niet is doorgedrongen tot dit kleine gebied. Bijkomend voordeel is dat de producenten van Franciacorta zeer gastvrij zijn en je graag een persoonlijke rondleiding geven. Voor een klein bedrag is het mogelijk om de rondleiding te laten volgen door een proeverij van verschillende soorten wijnen.

Franciacorta-Iseo-Italië (1) Franciacorta-Iseo-Italië (3) Franciacorta-Iseo-Italië (4) Franciacorta-Iseo-Italië (5) Franciacorta-Iseo-Italië (7)

Maak tijdens zo’n proeverij niet net als David de fout om een Franciacorta-producent te vragen naar de mening van de eigenaar over een bekend champagnemerk. David: ‘Terwijl de beste man mij het eerste glas inschonk, vroeg ik hem wat hij vond van de hype rondom een Frans champagnemerk dat te pas en te onpas in het rond wordt gespoten. Hij keek me enkele seconden streng aan en zei verontwaardigd: ‘Non lo capisco… La mia nonna userebbe questo vino da cucinare, non da bere!’ (Ik begrijp het niet… Mijn oma zou die wijn gebruiken om te koken, niet om te drinken!)’ Met wat krachttermen werd de discussie vervolgens meteen van tafel geveegd.

Ondanks zijn verontwaardiging opende deze vraag de deuren om onder het proeven van zijn beste wijn, in Franciacorta meestal Millesimato genoemd, en uiterst dun gesneden lardo de wijnkelder te bezoeken, met een expositie van een groot aantal schilderijen van lokale kunstenaars. Hij wilde met de kunst laten zien dat in Franciacorta kwaliteit en goede smaak samenkomen. Daar hebben we meerdere malen op getoost…’

Franciacorta-Iseo-Italië (15)Franciacorta-Iseo-Italië (14)Franciacorta-Iseo-Italië (11)

Pittoreske dorpjes en schitterende vergezichten
Vanuit Franciacorta slingert een mooie route noordwaarts langs het meer, naar het Riserva Naturale Torbiere del Sebino. Er loopt een bijzondere wandelroute door dit oude turfmoeras, waar je vanaf het Monastero di San Pietro in Lamosa een prachtig uitzicht over het hele natuurgebied hebt.

Nadat je het natuurgebied bent gepasseerd, volgt het belangrijkste dorpje aan de zuidkant van het meer, Iseo, vanwaar een fraaie route langs de oostkust van het Iseomeer richting Pisogne volgt. De kleine dorpjes die je onderweg tegenkomt, hebben vaak betaalbare restaurantjes met op het menu veel vis uit het meer (zoals sardine di lago). Die drink je, naturalmente, met een glas Franciacorta.

Lago-Iseo-meer-3 (2)

Monte Isola
Met het groenblauwe meer aan de linkerkant en de steile bergrug rechts, nodigt de weg je uit om lekker langzaam te rijden en te genieten van het uitzicht – op onder meer een enorm eiland: Monte Isola.

Peschiera-Maraglio-Lago-Iseo-meer (6)

Vanwaar je ook uitkijkt over het Iseomeer, dit eiland – met een hoogte van bijna 340 meter terecht een berg genoemd – doemt als een groene reus voor je ogen op. Er wonen zo’n 1800 mensen op dit eiland, dat per boot bereikbaar is vanuit zo ongeveer alle kustdorpjes rond het meer.

De Italianen uit de omgeving gaan ‘s zomers graag naar Monte Isola om er te zwemmen en even weg te zijn uit de dagelijkse sleur. Op het eiland vind je een aantal kleine dorpjes. Peschiera Maraglio is een vissersplaatsje aan de oostkant van het eiland, waar de meeste boten aankomen.

Peschiera-Maraglio-Lago-Iseo-meer (1) Peschiera-Maraglio-Lago-Iseo-meer (2) Peschiera-Maraglio-Lago-Iseo-meer (3)

Van hieruit kun je Monte Isola ontdekken. Er zijn amper auto’s dus het is overal heerlijk rustig. Monte Isola zou niet Italiaans zijn als er boven op de berg geen klooster te vinden is. Het Santuario della Madonna della Ceriola is al van veraf te zien. Het meest speciale is dat je na een pittige wandel- of fietstocht om je heen overal water en dan weer bergen ziet – een unieke ervaring!

Santuario-Madonna-Ceriola-Monte-Isola-Lago-Iseo-meer

Monte Isola wordt geflankeerd door twee schilderachtige eilandjes. In het zuiden ligt het Isola di San Paolo, met een klooster, en in het noorden vind je het Isola di Loreto, met een kasteel.

Isola-Loreto-Lago-Iseo-meerIsola di Loreto
Isola-San-Paolo-Lago-Iseo-meerIsola di San Paolo

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

8 reacties

 1. Wat jammer dat op zo’n mooi en toeristisch eiland zo weinig mensen Engels kunnen praten

 2. Tja, dat geldt toch nog altijd voor grote delen van Italië. Maar ze waarderen het des te meer als je drie woorden Italiaans praat!

 3. Nelleke Gommans

  Mooie blog, goede tips, wij gaan hier in september op vakantie. Weet jij of het mogelijk is om een bootje te huren in een van de jachthavens?

  Nelleke.

 4. Anke Aldenhuijsen

  Hi,

  Wij zitten eind juni op camping quai met mijn ouders.
  Graag zouden we een wijnproeverij cadeau willen geven.
  Heb je nog tips of contact personen die we eventueel kunnen benaderen?

  We zijn met de camper en hebben dus een 2 paar fietsen bij en 1 huurauto.
  we zijn in totaal met 8 personen.

  Ik hoor het graag.

  Dankjewel alvast!

  Groetjes
  Anke

 5. Ciao Anke,

  qua wijnproeverij kun je eens kijken bij Elisabetta Abrami > https://ciaotutti.nl/italiaans-eten/producten/wijn/franciacorta-volgens-elisabetta-abrami/ of bij het Castello di Bornato – dat deed ik als onderdeel van een dagje met de Treno dei Sapori > https://ciaotutti.nl/reizen-door-italie/lombardije/met-de-treno-dei-sapori-langs-het-lago-iseo/ Salute alvast!
  Saskia

 6. Beste Saskia

  Hoe heet de wijngaard die je in je blog beschrijft?
  En wat leuke tips allemaal!

  Groetjes Tom

 7. Grazie Ton! Er zijn meerdere cantina’s die je kunt bezoeken, zie https://www.franciacorta.net/it/cantine/elenco-cantine/ voor de volledige lijst. Favorieten zijn Elisabetta Abrami, Ca’ del Bosco en Castello di Bornato. Salute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *