Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Lago d’Iseo – Lovere, Pisogne en de Montecampione

Vanochtend bliezen we de loftrompet over het Lago d’Iseo, het kleine en lieflijke zusje van de drie bekendere Noord-Italiaanse meren. David nam ons vanuit Franciacorta in het zuiden mee naar Monte Isola, het eiland in het meer dat komende zomer deel uitmaakt van een uniek kunstproject.

Peschiera-Maraglio-Lago-Iseo-meer (1)

In deze blog reizen we naar het noordelijke gedeelte van het meer, dat voor de ervaren Italiëganger voor aangename verassingen zal zorgen. We bezoeken de dorpjes Pisogne en Lovere en bekijken welk dorp de titel ‘de parel van het Iseomeer’ verdient. Vervolgens fietsen we de bekende Montecampione op, om af te koelen in de koude Valle del Freddo.

Pisogne-Lago-Iseo-meer (4)

Lovere versus Pisogne
Zoals i toscani wedijveren welke stad, Florence dan wel Siena, de titel la perla della Toscana (‘de parel van Toscane’) verdient, zo discussiëren de Italianen die aan de noordkant van het Iseomeer wonen over welk dorpje mooier is: Pisogne (in de provincie Brescia) of Lovere (in de provincie Bergamo).

Pisogne-Lago-Iseo-meer (2)

Beide dorpjes kijken elkaar de hele dag aan over het Lago d’Iseo. Wij mengden ons in de levendige discussie en beoordeelden beide dorpjes op een aantal kenmerken die voor bezoekers van belang zijn.

Welk dorp heeft de mooiste boulevard?
Beide dorpjes hebben een prachtig piazza aan het water, maar dankzij de Accademia Tadini en de uitgestrektheid wint Lovere: 1-0.

Lovere-Lago-Iseo-meer (12) Lovere-Lago-Iseo-meer (13) Lovere-Lago-Iseo-meer (14)

Welk dorp heeft de mooiste kerken?
Lovere en Pisogne eindigen op dit punt gelijk; beide hebben mooie kerkjes. Er verandert dus niets aan de stand.

Lovere-Lago-Iseo-meer (2)Lovere
Pisogne-Lago-Iseo-meer (1)Pisogne

Welk dorp heeft het beste feest?
Ondanks dat beide dorpen een zomerfeest hebben, wint Pisogne, dankzij het feestelijke zomerfestival met kraampjes die door het hele middeleeuwse hart slingeren, met veel lokale kunstenaars. Daarnaast zijn er in Pisogne Spritzfeesten voor de jongere inwoners. Het is hiermee gelijkspel voor Lovere en Pisogne: 1-1.

Welk dorp heeft de beste uitgaansgelegenheden?
Dat is zonder twijfel Lovere, met bierbar La Lanterna en wijnbar Ricci Fashion Café, de vele terrassen en een bar waar al het eten extreem pittig is. 2-1 voor Lovere dus.

Lovere-Lago-Iseo-meer (8) Lovere-Lago-Iseo-meer (16)

Welk dorp heeft het mooiste park?
Pisogne heeft een mooi park achter de grote kerk, Lovere kent een klein park (dat aan het water ligt). Pisogne maakt er dus weer gelijkspel van: 2-2.

Lovere-Lago-Iseo-meer (11)het park van Lovere

Welk dorp heeft de mooiste straatjes?
Lovere wint deze dankzij de mooie, omhooglopende straatjes. Het dorpje wint dus met een nipt verschil en mag zich volgens ons ‘de parel van het Lago d’Iseo’ noemen.

Lovere-Lago-Iseo-meer (1) Lovere-Lago-Iseo-meer (7)

Montecampione en Valle del Freddo
Ongeveer tien kilometer ten noorden Lovere en Pisogne fietste profwielrenner Marco Pantani, ook wel Il Pirata genoemd, op 4 juni 1998 tijdens de Giro d’Italia weg van de rest van het peloton. Hij verpletterde zijn concurrentie en omdat hij dat jaar ook de Tour de France won, is hij tot nu toe de laatste wielrenner die (net als zijn legendarische landgenoot Fausto Coppi) deze twee wedstrijden in hetzelfde jaar op zijn naam heeft mogen schrijven.

De berg waar dit plaats vond, is de Montecampione. In de winter vind je hier een populair skigebied, in de zomer is het de plek waar je na een flinke wandeling kunt genieten van een prachtig uitzicht over het Lago d’Iseo.

De naam van de berg inspireert zowel skiërs als wandelaars en fietsers om nét een beetje meer te geven als ze de berg bedwingen. De normale opgang van de berg is niet bijzonder stijl, het is de lengte die veel ciclisti laat hijgen. Het is namelijk zo’n twintig kilometer klimmen!

De alternatieve opgang is enkele kilometers korter, maar wel vele malen steiler. Het uitzicht over de vallei en het Lago d’Iseo is alle inspanning echter meer dan waard. Beide routes gaan door kleine bergdorpjes.

Als je rond aperitivo-tijd afdaalt, kun je tussen de inwoners op het terras genieten van een welverdiende birra. Ze zullen je complimenteren met je overwinning op de Montecampione en waarschijnlijk verhalen vertellen over 4 juni 1998, over de Giro d’Italia en over alle kampioenen die de berg hebben getrotseerd…

Een dergelijke klim zal afkoeling nodig hebben. Net voorbij Lovere is daar de ideale mogelijkheid voor. In de Valle del Freddo (letterlijk: ‘de vallei van kou’) is namelijk altijd een aantal graden kouder dan in de omgeving. Dit natuurfenomeen van koele lucht dat uit de ondergrond naar buiten waait, heeft sterke invloed op het microklimaat.

De bloemen die je hier ziet, zijn normaliter alleen zeer hoog in de bergen te vinden is. Zo is de bekende Edelweiss in de Valle del Freddo op slechts driehonderd meter boven zeeniveau te vinden. Uniek!

edelweiss-Val-di-Freddo

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

3 reacties

 1. Erwin van Heteren

  Ciao Saskia,

  Als tip voor een bezoek aan het Iseo meer wil ik graag het dorpje Zone aanraden aan de oostkant van het meer net in de bergen. Hier kan je een bezoek aan de zogenoemde Piramidi di Zone. Een schitterend natuurverschijnsel met bijna onwerkelijke rotsformaties welke door erosie zijn ontstaan. Ook het uitzicht op het meer is fenomenaal. Vanuit Zone loopt ook een wandelpad het bos in met na een mooi stuk wandelen een rots met daarin pootafdrukken van diverse dinosaurussen. Moet toegeven dat het goed is dat er een info bord is anders is het haast niet te zien.

  Groetjes,

  Erwin

 2. Prachtige tip, grazie mille Erwin!

 3. yvette oosterhuis oosterhuis

  Hallo Saskia
  Ik heb met veel plezier het stukje over Lovere en Pisogne gelezen, weet echter niet hoe oud dit artikel is, maar Pisogne is de afgelopen jaren heel erg veranderd en wordt ieder jaar mooier, met leuke steegjes, winkeltjes, een artiestenwijk en heel veel leuke B&B in en om het dorp !

  Yvette

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *