Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Wandelen in Varazze – een alternatief voor de drukte in Cinque Terre

Move over Cinque Terre, hier komt Varazze! Natascha en Nicolas nemen je mee naar dit schitterende alternatief voor de drukke dorpjes van de Cinque Terre.

Natascha: ‘Ze bekijken ons dan altijd vol ongeloof, want wie heeft er nu gehoord van Varazze, een kustdorpje in het vrij onbekende stukje Ligurië tussen Savona en Genua?

De Cinque Terre zijn natuurlijk prachtig, maar dankzij de vele vermeldingen op blogs en in reisgidsen worden ze ook overspoeld door toeristen, niet alleen in het hoogseizoen maar ook in het voor- en naseizoen. Dat maakt de wandelpaden tussen de kleurrijke dorpjes een stuk minder aantrekkelijk.

De Italianen zelf zijn ondertussen op zoek gegaan naar alternatieven en hebben de aantrekkingskracht ontdekt van minder bekende badplaatsen, zoals Varazze. Het is vooral het charmante wandelpad dat is aangelegd op de plek van de oude spoorwegbedding, de Lungomare Europa, die in de smaak valt.

Je loopt er langs een rotsige kustlijn, omgeven door palmbomen en mediterrane struiken, en dat op een vlakke ondergrond. Iets waar wij, woonachtig in heuvelachtig gebied, extra van genieten.

Het is een ideaal pad voor wie houdt van een relaxte passeggiata. Onderweg kun je stoppen voor een versnapering in een barretje of een duik in zee vanaf een van de rotsige strandjes.

Dit panoramische pad, waar je de hele tijd geniet van prachtig zeezicht, voert je tot het strand van het volgende dorp Cogoleto (op vijf kilometer afstand), met nog een kilometer verder een klein dorpscentrum met gezellig barretjes.

Sportievelingen kunnen er nog een stuk aanbreien door helemaal naar Arenzano te wandelen. Het pad begint namelijk weer aan het einde van de dorpskern Cogoleto. Er zijn hier echter zoveel oude spoortunnels dat je veel minder kunt genieten van de spectaculaire zeezichten die je tussen Varazze en Cogoleto hebt.

Deze paden zijn ook erg geliefd bij fietsers. Wie wil kan aan de start van het pad in Varazze een fiets of go-cart huren bij Tabacchino La Mola Noleggio Biciclette (Via Guglielmo Marconi 14, Varazze).

Lungomare Europa is overigens niet de enige reden waarom Varazze uitgegroeid is tot een geliefde vakantiebestemming bij Italiaanse wandelaars. Het alleraardigste centrum met de romaanse kerk Sant’Ambrogio, de vernieuwde jachthaven en de met palmen omzoomde boulevard worden omringd door het nog vrij onbekende natuurgebied Monte Beigua, het grootste beschermde natuurpark van Ligurië.

Het is er in de zomer altijd een paar graden koeler dan aan de kust en er lopen heel wat panoramische wandelpaden. Vanaf de top van de berg Beigua (1287 meter hoog) geniet je van het uitzicht op Varazze en de Middellandse Zee. Op heldere dagen zie je zelfs zowel de Apennijnen als de Alpen.

Tijdens onze wandelingen in dit natuurgebied zijn we nog nooit meer dan een handjevol andere wandelaars tegen gekomen en dat terwijl het uitzicht dat van de Cinque Terre op zijn minst evenaart. Veel dorpjes zul je tijdens je tochten hier echter niet tegen komen, dus je brengt best je knapzak mee met water, lunch en versnaperingen. Meer informatie over het Monte Beigua natuurgebied vind je op hun Engelstalige website.

Ben je een fervent wandelaar en hou je van panoramische zeezichten, dan heb je in Varazze een aantrekkelijk en beduidend minder toeristisch alternatief voor de Cinque Terre, waarbij je de keuze hebt tussen een vlak wandelpad naast de zee of een avontuurlijker natuurgebied net achter deze badplaats.’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *