Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Teatro Carlo Goldoni – het juweeltje van Corinaldo

Na zijn bezoek aan de spookachtige Villa Cesarini wacht Paul een ander filmdecor: het Teatro Comunale Carlo Goldoni. Nadat Paul in 2014 tijdens een bliksembezoek aan Corinaldo meteen verliefd werd op dit kleine theater, nam hij zich meteen voor hier ooit nog eens terug te keren.

Paul: ’De eigenaar van de B&B waar we logeerden had ons bezoek aangekondigd bij de Associazione Turistica, het toeristenbureau, zodat we op de afgesproken tijd onder begeleiding naar binnen konden.

Het theater ligt midden in het centro storico, het ommuurde centrum van Corinaldo. Aan de buitenkant is het verre van bijzonder, maar binnen bevindt zich een architectonisch wonder dat me ook dit keer weer meteen weet te raken.

Het theater is helemaal in hout uitgevoerd. Het heeft de vorm van een hoefijzer. De donkerrode en zachtgele kleuren zorgen voor een mooi contrasterend beeld. Drie halfronde rijen met loges bieden ieder plaats aan vier personen. Op de vierde verdieping bevindt zich nog een (staan)galerij. In totaal is er plaats voor 260 bezoekers.

In de winter en het voorjaar, van december tot mei, genieten de inwoners van Corinaldo hier van allerlei verschillende voorstellingen, van opera tot toneel en van dans tot stand up comedy. De coulissen en de verbluffend mooie houten ornamenten maken het een lust voor het oog. Je ruikt als het ware nog de allure en grandeur van weleer!

De geschiedenis van het teatro is nogal roerig. Op de plek van het huidige theater werd in 1600 een klooster voor de Clarissen gebouwd, maar die hebben er uiteindelijk nooit gewoond. Het oorspronkelijke theater werd vervolgens tussen 1736 en 1752 gebouwd door Angelo Birza, een architect uit Fabriano. Hij noemde het Il Teatro del sol nascente, ‘het theater van de opkomende zon’.

Het huidige theater werd onder leiding van de Florentijnse Alessandro Pasqui in samenwerking met een plaatselijke ingenieur, Crescentino Quagliani, tussen 1861 en 1869 omgetoverd tot een functioneel en ruimtelijk theater. Toen kreeg het theater ook zijn huidige hoefijzervorm én zijn huidige naam, Carlo Goldoni, als eerbetoon aan deze Venetiaanse toneelschrijver uit de achttiende eeuw.

Quagliani had bovendien een voor die tijd revolutionair en ingenieus systeem bedacht voor een bewegende vloer, die omhoog getild kon worden als er een podium nodig was voor bijvoorbeeld gemaskerde balpartijen.

Het theater werd in 2006 met geld van enkele welgestelde particulieren uitvoerig gerestaureerd, waarbij deze historische snufjes helaas verwijderd werden ten gunste van de uitbreiding van de coulissen, de bühne en een moderne technische toneelinstallatie.

Voor zo’n klein theatertje is het uitzonderlijk dat het podium zo groot en breed is. De totale oppervlakte van het toneel bedraagt maar liefst vierenzestig vierkante meter!

We kijken onze ogen uit en raken wederom verliefd op het schitterende versierde plafond, de prachtige kristallen kroonluchter, de details van de loges en het rode pluche van de makkelijke stoelen die in rijen van negen staan opgesteld. Messing bordjes met verdieping-, loge- en stoelnummers verraden nostalgische pracht evenals de verlichting en de ‘gouden’ biesjes aan de gordijnen. Che spettacolo!

Het Teatro Carlo Goldoni ligt aan de Via del Corso 66 in Corinaldo. Het is te bezichtigen op afspraak (hiervoor neem je contact op met de Associazione Turistica Pro Loco di Corinaldo, aan de Via del Corso 38, op nog geen 75 meter van het theater).

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *