Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Naar de markt in Fano

Jeannette Kalfsterman vertelt ons regelmatig over haar Italiaanse avontuur. Centraal in haar blogreeks staat het historisch erfgoed La Fenella, een magische plek in Le Marche. Dit keer rijdt Jeannette samen met zoon Floris naar de stad Fano, voor een bezoek aan de kleurrijke markt.

Al mercato – naar de markt in Fano

Jeannette: ‘Op een zomerse woensdagochtend besluiten Floris en ik naar Fano te gaan. Elke woensdag- en zaterdagochtend is daar een grote markt waar je heerlijk kunt flaneren en shoppen. Van 7.30 tot 13.30 uur haal je je hart op aan verse groente en fruit, vis, kaas, kleding, schoenen en meer.

Fano ligt op een uurtje rijden van La Fenella. We nemen de route binnendoor, langs de oude, slaperige dorpjes zoals Mondavio (uitgeroepen tot een van de mooiste dorpen van Italië). Het laatste stukje van de rit krijg je een prachtig zicht op de bijzondere kustlijn van de Adriatische Zee, met azuurblauw water, witte stranden en rotsachtige baaitjes. Afgetekend tegen de felblauwe hemel geeft dat een schilderachtig palet vol zomerse kleuren.

Zoals veel andere Italiaanse steden is Fano van oorsprong Romeins. De stad heette destijds Fanum Fortunae, ‘de stad van het geluk’. In deze blog lees je meer over hoe gefortuneerd Fano is.

De Romeinse oorsprong zie je nog in veel gebouwen terug en zeker in de lange stadsmuren, die voor een groot gedeelte nog intact zijn. Vandaag de dag is Fano een belangrijk commercieel centrum en een geliefde badplaats met een bedrijvige vis- en jachthaven.

We parkeren naast de farmacia, apotheek, aan de Via Luigi Mercantani. Daar kun je gratis parkeren en is er eigenlijk altijd meer dan genoeg plek. In een kleine tien minuten loop je naar het historisch centrum, waar we de dag op Italiaanse wijze starten in een bar, met voor mij een cappuccino en cornetto en voor Floris spremuta, sinaasappelsap, en een cornetto.

Het centrum van Fano is typisch Italiaans, met smalle winkelstraatjes met leuke boetieks. Aangezien we vroeg op pad zijn gegaan, is het overal nog heerlijk rustig. Ook op de markt, zodat we lekker rond kunnen kijken.

Wat later op de ochtend wordt het drukker, want de markt in Fano is groot en heeft een belangrijke regionale functie. Mensen komen er van heinde en verre heen om inkopen te doen.

We starten bij de kraampjes met kleding, tassen en leuke huishoudelijke gadgets. Het één nog kleuriger dan het ander en met prijzen om van te smullen. Ik besluit me in te houden, want wat moet een mens toch met al die spullen? Helaas sneuvelt dat voornemen meteen bij de handtassen en hebbedingetjes.

Tegenover de markt aan het Piazza XX Settembre staat het eeuwenoude Teatro della Fortuna, het is echt de moeite waard om daar naar binnen te kijken. Het is prachtig gerestaureerd en herbergt veel beeldende details.

Na lang rondgesnuffeld te hebben op de kledingmarkt doen we boodschappen bij de kleurrijke groente- en fruitkramen. Alles ziet eruit om zo in te happen, van sappige perziken tot blozende tomaten.

We vergapen ons ook aan de vismarkt, die zich grotendeels in een aparte galerij met ingebouwde kramen bevindt. Meer dan de moeite waard, met superverse vis die luidkeels wordt aangeprezen.

Lunchen bij Yankee

We krijgen er trek van en besluiten een fijn lunchadres op te zoeken: Da Yankee (Via Ruggero Ruggeri), een bij locals populair restaurant aan zee. Het heeft een bijzondere, luchtige en moderne vormgeving: het is gebouwd tussen vier bootmasten en binnenin het restaurant vind je overal speelse vormen die je aan de zee doen denken. Het heeft twee grote terrassen aan zee.

We zijn een van de eersten die een tafel toegewezen krijgen, maar binnen een mum van tijd zit het hele restaurant vol met Italianen. Er hangt meteen een gezellige, rumoerige sfeer. De keuken is traditioneel met – hoe kan het ook anders – een grote variëteit aan visgerechten. Wij kiezen een antipasti met een selectie aan visgerechten en een risotto van kreeft. Allebei absolute aanraders!

Na een caffè rijden Floris en ik weer terug naar huis, waar we met de aanwinsten van de markt de keuken induiken voor een heerlijk diner. Ik noteer alvast dat we volgende week woensdag weer naar de markt gaan, maar dan voor verse vis!’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *