Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Langs de schatten van Palladio

Andrea Palladio (1508-1580) is een van de beroemdste Italiaanse architecten. Hij greep voor zijn ontwerpen graag terug op de Romeinse oudheid en ontwikkelde een eigen stijl, met een strakke eenvoud en symmetrie. Hij ontwierp vele villa’s, palazzi en kerken zoals Villa La Rotonda, Villa Barbaro en de Basilica in Vicenza.

Veel van Palladio’s werken zijn te vinden in de regio Veneto, met het zwaartepunt in en om de stad Vicenza, maar zijn bouwstijl kreeg wereldwijd brede navolging. In Nederland zijn bekende voorbeelden het Paleis op de Dam in Amsterdam en het Mauritshuis in Den Haag.

Caf van Kempen reist regelmatig naar de regio Veneto, om in de voetsporen van Palladio te treden. Op zijn website www.deschattenvanpalladio.nl publiceerde hij mooie dagtrips langs de pareltjes van Palladio.

Nu is er ook een boek, Langs de schatten van Palladio, waarin je niet alleen de meesterwerken van de architect leert kennen, maar ook de families die hem opdracht gaven. Je duikt in de wereld van Palladio, in de bredere context van de geschiedenis van de regio Veneto.

Caf van Kempen: ‘Ik maakte in de negentiger jaren, toen ik werkzaam was in Italië, kennis met Palladio’s villa’s. Sommige stonden in volle glorie in het overwegend vlakke land van de Povlakte; andere verkeerden in ‘mooi’ verval, een paar waren vrijwel onvindbaar.

Die kennismaking werd een uitvoerige studie van het werk van deze beroemde Italiaanse architect uit de renaissance. In Palladio’s tijd kwamen ingrijpende vernieuwingen in de architectuur samen met de verovering van het achterland in de regio Veneto door de Republiek Venetië.

[…] Er was van alles aan de hand. Boeiend en heel vergelijkbaar met onze tijd. De renaissance wordt niet voor niets het begin van de moderne tijd genoemd.

Palladio greep in zijn werk terug op de Romeinse oudheid. Hij reisde een aantal keren naar Rome om wat er nog over was uit die periode uitvoerig op te meten en te bestuderen. Hij raakte in de ban van de strakke schoonheid en de symmetrie die zo kenmerkend was voor alles wat hij daar in de ruïnes aantrof. Het vond zijn echo in de villa’s die hij voor de Venetiaanse adel bouwde op het platteland en de palazzi in de stad.

De oudheid was niet alleen in de architectuur de drijvende kracht achter de vernieuwing. De elites van de Italiaanse steden maakten in die tijd uitvoerige studies van alle aspecten van het Romeinse leven en namen ze graag over.’

Langs de schatten van Palladio | Caf van Kempen | ISBN 9789493160071 | € 19,95 | Edicola Uitgeverij | bestel Langs de schatten van Palladio via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Wat een super fijne website hebben jullie met zoveel leuke tips over Italië. Heb er al regelmatig inspiratie voor opgedaan voor mijn vele trips richting Italië. Zelf schrijf ik ook regelmatig content over Italië en andere bourgondische landen op Girls Who Magazine, vind deze hier, mocht je benieuwd zijn: https://girlswhomagazine.nl/?s=italie

    Lieve groet,

    Kiki

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *