Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Fano – de stad van het geluk

Tijdens haar ontdekkingsreis door Le Marche met Tuquitour ging Sophie niet alleen op truffeljacht, maar was ze ook te gast in Fano – de stad van het geluk. De stad is namelijk opgedragen aan de godin van het geluk en dat geeft toch wel een fijn gevoel. Dat ze in hun eigen geluk voorzien door flink uit hun dak te gaan tijdens carnaval zet de bijnaam van de stad nog eens extra kracht bij.

Fano (14)Fano (10) Fano (9)

Fano was een Romeinse stad en heette destijds Fanum Fortunae. Keizer Augustus maakte er op zijn beurt een kolonie van en herdoopte het tot Colonia Julia Fanestris. In het jaar 9 na Christus liet hij een stadspoort bouwen die er vandaag de dag nog staat. De Romeinse invloeden zijn echter op meerdere plekken te zien. Op Rome na heeft Fano namelijk de langste intacte stadsmuren – ze zijn wel 600 meter lang! De Decumanus (de hoofdstraat) loopt nog steeds dwars door de stad heen en er is ook een Forum Romanum, dat zich onder de stad bevindt en helaas niet zichtbaar is.

Fano (19) Fano (2) Fano (6) Fano (23)Fano (1)

In de kerk van San Domenico is sinds een paar jaar de Pinacoteca gevestigd, een religieuze kunstgalerij waar onder andere gerestaureerde beelden, fresco’s en schilderijen te bewonderen zijn. De kerk werd al meer dan zestig jaar niet meer gebruikt voor missen. In 2006 heeft La Fondazione di Cassa di Risparmio di Fano het gebouw gekocht en gerestaureerd, zodat het geschikt werd voor religieuze meesterwerken.

Een andere plek voor een geluksmomentje is het Teatro della Fortuna op het Piazza XXII Settembre. Dit prachtige theater is een kleine versie van het wereldberoemde operagebouw La Scala in Milaan. Het werd in 1873 gebouwd en de gigantische schildering achter het toneel is een eerbetoon aan de stichter van de stad, Augustus. De rode pluchen stoelbedekking, de gouden gevleugelde beelden op de balkons en het prachtige plafond maken van een theaterbezoek zo een wel heel bijzondere ervaring.

Fano (20) Fano (22) Fano (12) Fano (11) Fano (13)

Pas trouwens op als je over het plein heen naar het theater loopt. Midden op het plein is er namelijk een grote ster in het plaveisel te vinden. Inwoners van Fano, en vooral scholieren, zorgen ervoor dat ze nooit, maar dan ook nooit over het middelpunt van de ster wandelen. Hier zou namelijk ooit een heks op de brandstapel zijn gegooid en dat brengt ongeluk – vooral als je je diploma nog moet halen. Voor de zekerheid loop je er met een grote boog omheen!

Fano (15)

Sophie mocht ’s avonds ook een voorstelling bijwonen in het theater. Ze werd voor aanvang van lo spettacolo verrast met een ontmoeting met de burgemeester van Fano en de voorzitter van de carnavalsvereniging. Che bella sorpresa!

Fano (18) Fano (24)

Vanmiddag verklappen we je de lekkerste adresjes van Fano en morgen duiken we in het alleroudste carnaval van Italië – dat van Fano natuurlijk!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *