Download gratis de Ciao tutti app!

In welke Italiaanse stad vindt het Eurovision Songfestival 2022 plaats?

De Romeinse band Måneskin schreef twee maanden geleden namens Italië het Songfestival in Rotterdam op hun naam, met het nummer Zitti e buoni. Dat betekent dat we ons mogen verheugen op een Italiaans songfestival in 2022!

Meteen na de overwinning van Måneskin werd er druk gespeculeerd: in welke Italiaanse stad vindt het Eurovision Songfestival volgend jaar mei plaats? Maar liefst zeventien verschillende steden hebben zich kandidaat gesteld om het festival te organiseren.

Er zitten steden tussen die al meteen werden geopperd (zoals Rome, Milaan en Turijn), maar ook verrassender kleine steden als Viterbo, Matera, Pesaro en Alessandria. Natuurlijk dingt ook Sanremo, waar elk jaar het Italiaanse songfestival wordt gehouden, mee.

De vier grootste kanshebbers

Milaan
Måneskin stond nauwelijks op het podium toen de burgemeesters van zowel Milaan als Rome al lieten weten dat het volgende songfestival natuurlijk in hun stad moest plaatsvinden.

Een van beide steden zou inderdaad een logische keuze zijn, met name vanwege de benodigde infrastructuur (theater, hotelkamers, vliegvelden etc.). Milaan staat internationaal op de kaart vanwege onder meer de Salone del Mobile en de sprankelende modeshows.

‘Milano sarebbe la città ideale per ospitare l’Eurovision: qui ha sede l’industria discografica, qui si produce e si consuma musica e qui c’è una sede Rai con una storia importante; facciamo parte del circuito internazionale delle Music cities e avremmo a disposizione spazi come il Forum d’Assago o la possibilità di fare un allesimento straordinario al Palazzo delle Scintille,’ aldus Filippo Del Corno, verantwoordelijk voor alle culturele evenementen en activiteiten in Milaan.

Een geschikte locatie in Milaan is het Mediolanum Forum, met plek voor bijna dertienduizend toeschouwers.

Rome
Rome kan als hoofdstad natuurlijk niet achterblijven in het ‘opeisen’ van een podiumplek, ook omdat Måneskin, die het songfestival naar Italië haalde, een Romeinse band is. Ze speelden in eerste instantie gewoon op straat, met een open gitaarkoffer voor de waardering van voorbijgangers.

Burgemeester Virginia Raggi schreef op Twitter: ‘Quella dei Måneskin è stata una vittoria fantastica. Roma orgogliosa dei suoi ragazzi. L’anno prossimo l’Italia ospiterà l’Eurovision Song Contest 2022. Roma è il palcoscenico perfetto per rilanciare la sfida.’

Het evenement zou dan plaats kunnen vinden in de PalaLottomatica (Palazzo dello Sport), waar plek is voor ruim elfduizend toeschouwers.

Turijn
Turijn, de allereerste hoofdstad van Italië, wil het muzikale evenement niet aan zich voorbij laten gaan. Burgemeester Chiara Appendino wijst de organisatie op de geschikte locaties in de stad zelf, die goed bereikbaar zijn.

Ook benadrukt ze dat Turijn vaker het toneel is van internationale evenementen van allure. In 2006 werden hier bijvoorbeeld de Olympische Winterspelen georganiseerd en elke twee jaar strijkt de Slow Food-beurs neer in Turijn.

Voor het songfestival heeft Turijn meerdere opties, waaronder de arena van de Pala Alpitour en Torino Palavela, beide met meer dan twaalfduizend plekken.

Bologna
Bologna is door Unesco benoemd tot città della musica, ‘stad van de muziek’. Virginio Merola, de burgemeester van Bologna, zou het dan ook niet meer dan logisch vinden dat het songfestival in zijn stad neerstrijkt.

Op 21 juni jl. opende in de Salaborsa de Sala della Musica, waarin je in de historie van de populaire muziek in Bologna duikt, vanaf de jaren veertig tot nu. Met het Songfestival hopen de Bolognesi nog meer muziekhistorie te kunnen schrijven…

Het evenement zal dan waarschijnlijk plaatsvinden in de Unipol Arena, waar twintigduizend mensen terecht kunnen om te luisteren naar alle songfestival-deelnemers.

Sanremo
het thuis van het Italiaanse songfestival

Sanremo staat elk jaar een paar dagen lang in het teken van muziek, in aanloop naar en tijdens het Festival di Sanremo, het beroemde liedjesfestival dat al sinds 1951 wordt gehouden.

Het befaamde Ariston-theater aan de Via Giacomo Matteotti, is het toneel waar het festival sinds 1977 jaarlijks plaatsvindt. Onder anderen Eros Ramazzotti, Andrea Bocelli en Laura Pausini stonden hier op het podium.

Het songfestival begon echter in het Casino van Sanremo, aan de Corso Inglesi. Hier zong Domenico Modugno in 1958 de sterren van de hemel met het nummer Nel blu dipinto di blu, waarmee hij eerste werd.

Als je door de Via Matteotti, de hoofdstaat van Sanremo, flaneert, zie je op de grond de namen van alle winnende artiesten, vereeuwigd in brons.

Nu wil Sanremo graag ook de internationale song contest organiseren. We vrezen echter dat deze città dei fiori, bloemenstad, niet groot genoeg is om aan alle voorwaarden te kunnen voldoen…

De andere twaalf kandidaten

De overige kandidaten zijn, in alfabetische volgorde:
*Acireale
*Alessandria
*Bertinoro di Romagna
*Florence
*Genua
*Jesolo
*Matera (dat in 2019 Europese culturele hoofdstad was)
*Palazzolo Acreide
*Pesaro
*Rimini
*Trieste
*Viterbo

Met alle respect voor de kandidaatstelling van deze twaalf steden, denken we dat ze stuk voor stuk niet kunnen voldoen aan de eisen die door de songfestivalorganisatie zijn opgesteld. Los van capaciteitsproblemen zijn steden als Acireale, Pesato en Viterbo ook lang niet zo goed bereikbaar als de grote kanshebbers.

De keuze wordt gemaakt door de RAI, samen met de European Broadcasting Union. Eind augustus zouden we moeten welke stad in mei 2022 zal swingen. In welke stad denk jij dat het songfestival zal neerstrijken?

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.