Home » Reizen door Italië » Campanië » Cave canem – welkom in het Huis van de Tragediedichter in Pompeï
Duik in Ciao tutti's puzzelboekjes over Italië!

Cave canem – welkom in het Huis van de Tragediedichter in Pompeï

Het Huis van de Tragediedichter in Pompeï is beroemd vanwege het mozaïek dat de ingang bewaakt. Je kunt geen stap over de drempel zetten zonder een grote, zwarte hond met ontblote tanden op zijn staart te trappen.

Voor wie de boodschap nog niet duidelijk genoeg is, staan onder de hond twee woorden die de hond, het huis en daarmee de dichter onsterfelijk hebben gemaakt: cave canem.

Cave Canem

In haar boek Pompeii – Het dagelijks leven in een Romeinse stad vertelt Mary Beard over hoe zo’n stenen hond bezoekers op het verkeerde been kon zetten. Ze citeert Petronius, die in zijn Satyricon een diner in het huis van Trimalchio heeft opgetekend: ‘In mijn stomme verbazing over dit alles had ik trouwens nog bijna een smak achterover gemaakt en mijn benen gebroken. Links bij binnenkomst, niet ver van het hok van de portier, was er namelijk een grote hond aan een ketting… op de muur geschilderd, met in grote letters CAVE CANEM, wacht u voor de hond.’ Petronius had de afbeelding heel even voor een echte hond aangezien.

Hoewel het huis nu bekend is vanwege deze hond, dankt het zijn naam aan een ander mozaïek, dat ingelegd was in de vloer van het tablinium. We zien acteurs die zich opmaken voor een voorstelling. De maskers liggen al klaar, er wordt nog snel een kostuum aangetrokken en er wordt nog snel gerepeteerd: de een fluit een melodietje terwijl de anderen een scène doorgesproken.

Het Huis van de Tragediedichter is lang niet meer zo spectaculair als het ooit was. Na de uitbarsting van de Vesuvius is er uiteraard veel verloren gegaan, maar ook in de negentiende eeuw is er nog flink wat moois ‘weggehaald’: veel mozaïeken en fresco’s zijn naar het archeologisch museum in Napels overgebracht, waar ze onder betere omstandigheden bewaard kunnen worden.

fresco Huis van de Tragediedichter

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Geniet van de leukste routes door Italiaanse steden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *