Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Drie schitterend gerestaureerde Romeinse villa’s in Pompeï openen hun deuren

Pompeï straalt als nooit tevoren. Dankzij het Grande Progetto Pompeï, een groot restauratieproject dat grotendeels wordt gefinancierd door de Europese Unie, openden drie schitterend gerestaureerde villa’s afgelopen maand hun deuren voor publiek.

Verschillende archeologen werkten lange tijd aan de renovatie van de drie villa’s: La Casa degli Amanti (het huis van de geliefden), La Casa del Frutteto (het huis van de boomgaard) en La Casa della Nave Europa (het huis van het schip Europa).

La Casa degli Amanti dankt zijn naam aan de inscriptie die in de villa werd gevonden: Gli amanti conducono, come le api, una vita dolce come il miele (geliefden leiden, net als bijen, een leven zo zoet als honing).

De villa werd al in 1933 ontdekt maar na een zware aardbeving in 1980 bleek het huis, dat zich bevindt in het hart van Regio I, te gevaarlijk en werd het gesloten voor het publiek. Zonde, want vanwege de vrijwel volledig intact gebleven tweede verdieping is het een unieke plek in Pompeï. Gelukkig kan het huis van de geliefden nu weer in volle glorie bewonderd worden.

Dat geldt ook voor La Casa del Frutteto, met magnifieke fresco’s van onder meer bloemen, vogels en een vijgenboom met een slang rondom de stam. Hoewel de villa al in 1913 werd ontdekt, kon je deze fresco’s nooit eerder bewonderen. Na een restauratietraject van acht jaar schitteren ze nu als nooit tevoren.

La Casa del Nave Europa dankt zijn naam aan een fresco van een schip met de naam Europa, dat waarschijnlijk deel uitmaakt van het verhaal van prinses Europa die door Zeus werd ontvoerd.

Naast het fresco bewonder je in deze villa een pers die werd gebruikt voor druiven en olijven. Ook werden er bijna dertig terracotta potten gevonden. Archeologen ontdekten na zorgvuldig onderzoek dat er in de tuin rondom de villa onder meer perziken, citroenen, bonen, uien en druiven geteeld werden.

© foto’s Parco Archeologico di Pompei

Wil je de drie nieuwe villa’s en de vele andere mooie plekken in Pompeï met eigen ogen zien? Via deze link bestel je skip-the-line kaartjes voor een bezoek aan Pompeï. Een rondleiding boeken kan hier.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Ciao!

    Wat ik jammer vind: dat er steeds wordt gesproken over snackbars in Pompei terwijl ik had begrepen dat gewone mensen helemaal niet thuis kookten en dus voor hun dagelijkse maaltijden naar buiten gingen om ze daar te kopen.
    Klopt dat?
    Hartelijke groet Maeve

  2. Ciao Maeve,
    er waren verschillende soorten eetgelegenheden in Pompeï, maar recent zijn de restanten van een thermopolium blootgelegd, een soort snackbar waar je versnaperingen en drankjes kon krijgen. Geen volledige maaltijden dus in dit geval. Als je meer wil weten over Pompeï, dan is het boek Pompeii: het dagelijks leven in een Romeinse stad van Mary Beard een aanrader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *