Inspiratie voor een Italiaanse kerst

5x slow genieten in de buurt van het Gardameer

Ten zuiden van het Gardameer liggen de Colline Moreniche, de Morenische heuvels, waar je nog in alle rust kunt genieten van idyllische dorpjes, zoals Borghetto sul Mincio, Volta Mantovana en Solferino.

Solferino – op de hoogste top van de Colline Moreniche

Solferino ligt op de hoogste top van de Colline Moreniche. Vanaf het Piazza Castello en de Rocca di Solferino kun je bij helder weer de zuidelijke baai van het Gardameer prachtig zien liggen.

Ook zie je hier hoe het langgerekte schiereiland Sirmione in het meer uitsteekt en kijk je uit op de Rocca di Manerba aan de westkant van het meer. In de verte zie je de bergketens van de Alpen en de Monte Baldo liggen, vaak met besneeuwde toppen.

We waren al eens eerder in Solferino, waarover we in deze blog vertelden. Dit voorjaar reisden we opnieuw naar dit dorpje – waar overigens ook een Bandiera Arancione wappert – om tijdens een verblijf bij B&B Carpe Diem te genieten van een vijftal slow activiteiten die we ook graag met jullie delen.

Ontdek de charme van de Colline Moreniche op een e-bike

Samen met gids Alessia Zanzarzi van Garda E-Bike ontdek je de Colline Moreniche op de fiets. Je trapt door een afwisselend panorama van wijngaarden, akkers, bossen, fruitboomgaarden, weidevelden en olijfboomgaarden, met hier en daar een meertje (wij zagen onderweg zelfs schildpadden!).

Naast de tour door de heuvels biedt Garda E-Bike ook een tour langs de mooiste castelli, kastelen, een tour langs de rivier de Mincio en een Monte Baldo-tour aan.

Een culinaire fietstocht behoort ook tot de mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld een bezoek brengen aan Corte Bettini, Case Vecchie en Frantoio Muraglie (waarover we je verderop in dit artikel meer vertellen) of aan Cascina Maddalena voor een wijnproeverij.

Ook leuk: een fietstocht by night! De op de e-bikes gemonteerde verlichting en de maan en de sterren zorgen voor voldoende licht op de terugweg.

Je bestemming is de imposante Torre di San Martino della Battaglia. Vanaf het plein naast de toren kun je de lichtjes zien van de dorpjes langs het Gardameer, waaronder Sirmione. Bij terugkeer zal de toren van Solferino verlicht zijn. Hij zal je als een vuurtoren de weg terug wijzen, waarbij je zijn pracht vanuit verschillende hoeken kunt bewonderen.

Je vindt alle fietstours op de website van Garda E-Bike. De prijs van de fietstour is steeds inclusief de huur van een perfect afgestelde e-bike (met helm). Wel zo handig, want de heuvels zijn een stuk beter te bedwingen met wat elektrische ondersteuning.

De tours gaan grotendeels over onverharde wegen en asfaltwegen met weinig verkeer, waarbij Alessia steeds de weg wijst en je voorgaat naar de mooiste plekjes.

Laat je betoveren door de droom van Case Vecchie en Corte Bettini

Ook zonder fietstour kun je een bezoek brengen aan het stuk land waar Paolo van Case Vecchie en Elena van Corte Bettini hun gezamenlijke droom verwezenlijkt hebben. Paolo zorgt er – in navolging van zijn vader en opa – voor de druivenranken, verschillende antieke granen, het mosterdzaad en de olijfbomen, terwijl Elena de kruidentuin voor haar rekening neemt.

Tijdens een bezoek maak je een wandeling over het groener dan groene terrein, waar in het voorjaar de bijen rondom heerlijk geurende bloemen zoemen en  de eerste knoppen ontspringen aan de druivenranken.

In de kruidentuin laat Elena je ruiken en proeven van verschillende soorten lavendel, munt en ander lekkers, waar ze onder meer thee, siroop en koekjes van maken.

Eenmaal aan tafel proef je ook van het brood dat met de eigen granenmix wordt gebakken, verschillende soorten marmelades, huisgemaakte mosterd en honing, kaas met kruiden uit Elena’s kruidentuin en natuurlijk van de wijn die Paolo maakt.

Neem zeker ook iets lekkers mee voor thuis, zodat je heerlijk lang kunt nagenieten van de smaak en sfeer van Case Vecchie en Corte Bettini!

Proef de lokale specialiteiten van Solferino

An organiseert regelmatig een food tour in haar eigen dorp, Solferino, waarbij je niet alleen wordt ondergedompeld in plaatselijke gewoontes en tradities maar tegelijkertijd ook de geschiedenis, de cultuur en de natuur van Solferino ontdekt.

Je wandelt langs de belangrijkste plekken, zoals de stoere Rocca di Solferino. Adembenemende vergezichten en pittoreske plekjes worden afgewisseld met culinaire pauzes.

Je start met een proeverij van plaatselijke dolci, waaronder een stukje sbrisolona. Deze taart werd in eerste instantie gemaakt met slechts enkele eenvoudige ingrediënten: maïsbloem, witte bloem, boter en eieren.

De familie Gonzaga voegde er later ook suiker, amandelen en kruiden aan toe, waardoor de taart nóg lekkerder smaakte. Bovendien zouden amandelen geluk brengen (niet voor niets worden doop- en bruidsuikers van amandelen gemaakt).

De naam is te danken aan het feit dat de taart vrij hard is en dat er tijdens het breken altijd veel kruimels, briciole, op tafel vallen.

Na de klim naar het dak van de Rocca, waar je een fenomenaal uitzicht over de omgeving hebt, en het bewonderen van een muurschildering die herinnert aan het enige burgerslachtoffer van de strijd om Solferino, krijg je een kijkje in de keuken van een agriturismo waar heerlijke salami’s worden gemaakt.

Uiteraard mag je er ook van proeven, waarbij vers brood, kaas, huisgemaakte giardiniera en mostarda en een glas wijn niet mogen ontbreken.

Je sluit de food tour af met een Solferitivo, de lokale aperitivo gemaakt van Lugana-wijn en bosbessensap. De kleur rood is een verwijzing naar al het bloed dat werd vergoten tijdens de Slag bij Solferino (waarover je meer leert in het Museo di Solferino).

An organiseert deze food tour van half maart tot half oktober elke donderdag (van 15.00 tot 18.00 uur) of op aanvraag. Ook kinderen kunnen mee. Reserveren kan via info@gardaslowandmore.com of via 39 3311116931 (telefonisch of via Whatsapp), bij voorkeur minimaal één dag op voorhand. Geef bij je reservering eventuele voedselallergieën door.

Smul van Slow Food bij Trattoria della Pace in Solferino

Met trots draagt Trattoria della Pace in Solferino het rode slakje, het Slow Food-keurmerk. Hier schuif je aan voor een heerlijke slow maaltijd met de beste ingrediënten uit de Colline Moreniche en omstreken, die door eigenaar en chef-kok René worden omgetoverd tot de smaakvolste gerechten.

Op het menu vind je bij de antipasti bijvoorbeeld luccio in salsa alla mantovana con polenta (snoek met een saus uit Mantova en maïspap) en salumi vari con verdure in agrodolce (verschillende vleeswaren met groenten in zoetzure saus).

Bij de primi moet je eigenlijk de capunsei of capunsèl di Solferino proeven, een soort gnocchi gemaakt van brood, bouillon, gesmolten boter, Grana Padano, eieren, kruiden en verkruimelde amaretti  die René serveert met een saus van gesmolten boter en salie.

Deze capunsei mogen het De.C.O.-keurmerk dragen; waarbij De.C.O. staat voor Denominazione Comunale di Origine, waarmee een traditioneel gerecht toegeschreven wordt aan een bepaalde gemeente.

Andere authentieke pastagerechten uit de omgeving die bij Trattoria della Pace op de kaart staan, zijn de tortelli amari uit Castel Goffredo (pasta gevuld met kruiden met een ietwat bittere smaak) en de tortelli di zucca uit Mantova (gevulde pasta met pompoen).

Bij de secondi staat wederom de luccio in salsa alla mantovana con polenta op de kaart, maar ook controfiletto alla René (met paardenvlees), stracotto con polenta (een stoofpotje geserveerd met gegrilde polenta) en costolette d’agnello alla brace con cipolline e uvetta in agrodolce (lamskoteletjes van de grill met uitjes en rozijnen in zoetzure saus).

Als dolce kies je voor de eerder genoemde sbrisolona met ijs, salame di cioccolato (chocoladesalami) of crostata di mele con gelato (appeltaart met ijs).

Erbij schenkt René een aantal mooie wijnen uit de omgeving van het Gardameer, van onder meer Cantina Loda, Cantina Ricchi en Cantina Menegotti, maar er staan ook mooie wijnen uit andere regio’s op de kaart.

Je vindt Trattoria della Pace aan de Via Giuseppe Garibaldi 35 in Solferino. Je kunt er donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag terecht van 19.30 tot 22.30 uur. Op zaterdag en zondag opent de trattoria de deuren ook voor de lunch van 12.00 tot 14.00 uur op zaterdag en van 12.30 tot 15.00 uur op zondag. Reserveren is zeker aan te raden en kan via 0039-3929510668.

Geniet van de rust op het water in een kajak

Je kunt uiteraard een kano of kajak huren aan het Gardameer, maar de mooiste kajakroutes vind je iets verder weg van het meer. Samen met Garda Adventure kun je bijvoorbeeld een kajaktocht op de rivier de Mincio maken.

Dankzij de ervaring van de gidsen en de begeleiders kom je op exclusieve plaatsen, ver van het massatoerisme. Je ontdekt de schoonheid van bossen, rivieren en middeleeuwse dorpjes en geniet van prachtige uitzichten én typische producten van de streek rondom het Gardameer.

Vanuit Volta Mantovana vertrek je voor een kajaktocht op de Mincio in het natuurreservaat Parco del Mincio, langs watermolens, inclusief proeverij.

Extraatje voor lezers van Ciao tutti: bij vermelding van de kortingscode CARPEDIEM (met hoofdletters) krijg je extra korting op alle activiteiten van Garda Adventure.

Extra tip: ga op pad met een quad

Houd je van wat meer tempo? Dan kun je met Garda Adventure ook op pad met een quad. Er zijn drie verschillende quad tours. Je kunt bijvoorbeeld een korte en romantische quad tour maken bij zonsondergang, van Solferino naar Castellaro Lagusello en terug.

Ook is er een quad tour vanuit Solferino door de heuvels, langs kastelen, wijngaarden en middeleeuwse dorpjes.

Een langere tour voert tot aan de Rocca di Manerba en de oevers van het Gardameer, inclusief een aantal proeverijen en een heerlijke lunch.

Meer informatie vind je op de website van Garda Adventure. Bij vermelding van de kortingscode CARPEDIEM (denk aan de hoofdletters) krijg je extra korting op alle activiteiten van Garda Adventure.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Een reactie

  1. Lees met enige regelmaat als liefhebber van Italië en de Italiaanse keuken je site. Aanrader vind ik de b&b barberina in Calceranica al lago om een keer een item aan te spenderen. Leuk en authentiek verblijf en nu 3 jaar open. De eigenaren zijn erg gastvrij en zij zorgt iedere ochtend voor een goed ontbijt waarbij ze gebruik maakt van haar eigen gebakken brood, haar zelfgemaakte jams en haar eigen vruchtensappen. Kaas en eieren betrekt ze van plaatselijke boertjes. Nu covid kennelijk voorbij is, verdienen ze echt meer aandacht. Want wil je een paar dagen verblijven in een authentieke b&b en weg van de campings, en verblijven in een mooie omgeving, dan is deze b&b echt een aanrader!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.