Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Slapen bij bed & breakfast Le Stanze di Santa Croce in Florence

Het gebeurt maar zelden dat ik tijdens mijn reizen door Italië besluit om ergens op de bonnefooi te gaan slapen. Eergisteren echter zag ik op een naambordje vlak bij het Piazza di Santa Croce de naam ‘Le Stanze di Santa Croce‘ staan, de kamers van de Santa Croce. In een opwelling – ik kon nog wel een paar nachtjes in het gehuurde appartement blijven – belde ik aan. Eigenlijk alleen even om een kijkje te nemen in de zo veelbelovend klinkende kamers, maar uiteindelijk ook om er mijn spullen naartoe te verhuizen en er een paar nachten te slapen…

De eigenaresse, Mariangela, zorgde namelijk voor een wel heel hartelijke ontvangst. Op mijn voorzichtige vraag of ik even zou mogen rondkijken, trok ze de zware deur helemaal open. Het was voor haar geen enkel probleem om alle moois van haar bed&breakfast te laten zien; voor mij was het geen enkele moeite om oprecht verrukt te zijn. Wat een heerlijk verblijf!

In de kleine keuken zette Mariangela een moka op het vuur. Terwijl ze wachtte tot het water kookte, vertelde ze over haar droom: een eigen B&B in hartje Florence, maar dan anders dan anderen het al doen. Het moest helemaal in haar eigen stijl, kleur en sfeer. Inmiddels is die droom een paar jaar oud, maar de sfeer is nog net zo tastbaar als in het begin.

Terwijl we koffie dronken in de kleine ontbijtzaal (die in de zomer wordt omgetoverd tot een prachtig terras, met als grote buur de Santa Croce), vertelde Mariangela hoe bijzonder elke kamer is. Geen standaardmeubels, maar prachtige, handgemaakte kastjes, tafels en bedden. Warme kleuren, zowel in de kamers als in de badkamer. Kleine leren boekjes aan de sleutelhanger. En dan de namen: elk van de vier kamers is genoemd naar een oude Florentijnse klok, die eens in de vele klokkentorens die de stad rijk is luidden.

Mariangela is duidelijk trots op haar werk. En terecht, zo bleek toen ze me de kamers liet zien. Ik viel onmiddellijk voor – hoe kan het ook anders – de roze kamer, met een heerlijk hemelbed en een prachtige bloemenlamp. Gelukkig was de kamer de komende nachten nog vrij, dus ik ben mijn spullen gaan halen en heb van een van de Santa Croce-kamers mijn thuis voor de komende dagen gemaakt.

De eerste nacht sliep ik als een roosje, om gewekt te worden door de klokken van de Santa Croce. De geur van koffie kwam me al tegemoet, en toen ik de ontbijtruimte binnenwandelde kon ik mijn ogen bijna niet geloven. Droomde ik nog? Er stond al een dampend moka-potje op me te wachten, met door Mariangela gebakken chocoladetaart, een keur aan vers fruit, romige yoghurt, en sinaasappelsap. Ondanks het feit dat ik de rest van de dag nog meer dan genoeg zou eten, deed ik me tegoed aan al dat lekkers.

Uiteraard probeerde ik Mariangela het recept van de chocoladetaart te ontfutselen, maar helaas… die moeten jullie zelf maar gaan proeven. Of leren maken, want Mariangela is dol op koken en geeft geregeld kookworkshops in de keuken van de bed&breakfast (ook voor culi’s die niet in Le Stanze di Santa Croce slapen overigens).

Tijdens zo’n workshop neemt ze je eerst mee naar de markt van Sant’Ambrogio, om de heerlijkste ingrediënten te kopen, waarmee je dan later aan de slag gaat. Daarna wordt er natuurlijk volop geproefd van al dat lekkers! Helaas moet ik nog een aantal adressen testen voor meer tips voor Florence, maar als ik al die testkilo’s kwijt ben, kom ik graag nog eens terug om met Mariangela de keuken in te duiken.

De komende dagen houd ik het echter bij het uitgebreide ontbijt en het heerlijke gevoel te slapen in de meest authentieke wijk van Florence. Via deze link vind je de beschikbaarheid en prijzen van Le Stanze di Santa Croce. Wie weet tot ziens hier!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *