Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Savonarola’s steen op het Piazza della Signoria in Florence

De set van het tweede seizoen van The Borgia’s werd, toen wij vorige week een bezoek brachten aan Cinecittà, gedomineerd door de stellage waar Savonarola aan zijn einde kwam. Liet deze monnik regelmatig grote vuren ontbranden om boeken, schilderijen en rijkversierde kostuums te verbranden, de zogenaamde vreugdevuren der ijdelheden, nu zou hij zelf door vuur worden verteerd.

Op 8 april 1498 werd Savonarola gearresteerd en belandde hij in de cel in het Palazzo Vecchio (te zien als je de toren van dit prachtige palazzo beklimt). Hoewel paus Alexander VI niets liever wilde dan de monnik zelf veroordelen, wilde het bestuur van Florence dat Savonarola voor de ogen van het eigen volk terecht werd gesteld.

Een paar weken later, op 23 mei, werd Savonarola dan ook onder toeziend oog van de Florentijnen over de houten stellage die speciaal voor dit doel was opgericht naar de galg begeleid. Na de terechtstelling werd zijn lichaam, net als dat van twee van zijn medebroeders, verbrand, zodat iedereen kon zien dat het voor eens en voor altijd was afgelopen met Savonarola en zijn directe navolgers. Om dat nog eens extra te benadrukken, werd hun as over de Arno uitgestrooid en nam de Medici-familie de macht over de stad weer in handen.

Op de plek waar Savonarola door het vuur werd verteerd, midden op het Piazza della Signoria, prijkt nog altijd een vrij grote gedenksteen, met de volgende boodschap: ‘Hier werd broeder Savonarola, samen met zijn medebroeders Domenico Buonvicini en Silvestro Maruffi, op 23 mei 1498 opgehangen en verbrand. Deze gedenksteen werd vier eeuwen later geplaatst.’

Een bewogen stukje geschiedenis op toch al zo’n overdonderend mooi plein. Soms letterlijk in de schaduw van het Palazzo Vecchio of verdwenen onder de voeten van een groep toeristen, maar meer dan een bezoek waard.

Wie meer wil weten over de geschiedenis van Savonarola, brengt ook een bezoek aan het klooster van San Marco in Florence, maar daarover in deze blog meer.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *