Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Savonarola’s steen op het Piazza della Signoria in Florence

De set van het tweede seizoen van The Borgia’s werd, toen wij vorige week een bezoek brachten aan Cinecittà, gedomineerd door de stellage waar Savonarola aan zijn einde kwam. Liet deze monnik regelmatig grote vuren ontbranden om boeken, schilderijen en rijkversierde kostuums te verbranden, de zogenaamde vreugdevuren der ijdelheden, nu zou hij zelf door vuur worden verteerd.

Op 8 april 1498 werd Savonarola gearresteerd en belandde hij in de cel in het Palazzo Vecchio (te zien als je de toren van dit prachtige palazzo beklimt). Hoewel paus Alexander VI niets liever wilde dan de monnik zelf veroordelen, wilde het bestuur van Florence dat Savonarola voor de ogen van het eigen volk terecht werd gesteld.

Terechtstelling op het Piazza della Signoria

Een paar weken later, op 23 mei, werd Savonarola dan ook onder toeziend oog van de Florentijnen over de houten stellage die speciaal voor dit doel was opgericht naar de galg begeleid.

Na de terechtstelling werd zijn lichaam, net als dat van twee van zijn medebroeders, verbrand, zodat iedereen kon zien dat het voor eens en voor altijd was afgelopen met Savonarola en zijn directe navolgers. Om dat nog eens extra te benadrukken, werd hun as over de Arno uitgestrooid en nam de familie De’ Medici de macht over de stad weer in handen.

Gedenksteen voor Savonarola

Op de plek waar Savonarola door het vuur werd verteerd, midden op het Piazza della Signoria, prijkt nog altijd een vrij grote gedenksteen, met de volgende boodschap: ‘Hier werd broeder Savonarola, samen met zijn medebroeders Domenico Buonvicini en Silvestro Maruffi, op 23 mei 1498 opgehangen en verbrand. Deze gedenksteen werd vier eeuwen later geplaatst.’

Een bewogen stukje geschiedenis op toch al zo’n overdonderend mooi plein. Soms letterlijk in de schaduw van het Palazzo Vecchio of verdwenen onder de voeten van een groep toeristen, maar meer dan een bezoek waard.

Als je meer wil weten over de geschiedenis van Savonarola, breng je een bezoek aan het klooster van San Marco in Florence, met een prachtige Annunciatie van Fra Angelico, waarover je in deze blog meer leest.

Ontdek nog meer verhalen van het Piazza della Signoria

Voor deze City Walk kun je het beste een halve dag reserveren, zodat je alle tijd hebt voor Michelangelo’s David, zijn ‘geheime’ signatuur, de beelden onder de Loggia dei Lanzi (met onder andere een verborgen zelfportret van Benvenuto Cellini), een kus op een leeuwenkont, een trotse leeuw en een mislukte zeegod.

De wandeling suggereert een bezoek aan het Palazzo Vecchio (met een zaal vol lelies, een verborgen Da Vinci, geheime gangen, een van de eerste ufo’s en vliegende schildpadjes) en eventueel het Gucci-museum. Reken voor een bezoek aan de Galleria degli Uffizi nog eens een halve dag extra.

Ciao-tutti-City-Walk-32-Ontdek-Piazza-della-Signoria-Florence

Download de route via onderstaande button en ontdek alle bijzondere beelden en verhalen rondom het Piazza della Signoria.

Download Ontdek Piazza della Signoria

Elke Ciao tutti City Walk is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de City Walk te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (pc, laptop, tablet en smartphone) raadplegen.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *