Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Pucci – patroonheilige uit Florence

Voor Nouveau schreef Saskia een artikel over Florence als modestad. Want hoewel je waarschijnlijk eerst aan Milaan en Rome denkt als je aan Italiaanse mode en haar ontwerpers denkt, is Florence van oudsher de stad die mode op de kaart zette. Hier werd de allereerste modeshow gehouden (waarover later een keer meer), hier liggen de wortels van een aantal beroemde modeontwerpers.

Zo ook die van Emilio Pucci, die dankzij zijn kleurrijke prints in tal van patronen ook wel de naam patroonheilige verdient. Hij werd geboren in 1914, in een adellijke familie, zoals zijn volledige naam, Emilio Pucci di Barsento, duidelijk maakt. Hij toverde het vrij kleine familiebedrijf om tot een internationaal merk, hij liet de kleine winkel in Florence uitgroeien tot een imperium van zo’n 50 boetieks over de hele wereld.

Pucci-stoffen

Pucci was niet alleen een patroonheilige, maar ook een pionier. Hoewel branding en merkbeleving nu aan de orde van de dag zijn, was Pucci een van de eersten die een logo op zijn producten liet aanbrengen. Ook was hij een van de eerste modemensen die aan brand extension deed; met ontwerpen voor in huis, voor speciale sportkleding en voor accessoires.

Daarnaast ontwierp Pucci de uniformen van luchtvaartmaatschappij Braniff International, het logo voor de ruimtemissie van de Apollo 15, porseleinen vazen voor Rosenthal en het interieur van de Ford Lincoln Continental Mark IV, om maar een paar voorbeelden te noemen

Hoe het merk groeide en zich ontwikkelde, is prachtig te zien aan de hand van de timeline op Pucci’s website, met op een van de eerste foto’s als achtergrond de Duomo van Florence, Pucci’s thuisbasis.

Pucci-Florence

Hij woonde en werkte in een schitterend palazzo uit de renaissance, vlak bij de Duomo, met een dakterras dat dankzij de schitterende achtergrond vaak voor modeshoots werd gebruikt. Daardoor kwamen zijn ontwerpen niet alleen nog mooier naar voren, het gaf aan zijn werk – en aan de foto’s daarvan – ook die onlosmakelijke band met Firenze aan.

De stroomversnelling van Pucci’s succes ontstond echter op Capri, waar in de jaren vijftig een boetiek werd geopend. Al gauw flaneerden beroemdheden in Pucci’s patronen door de straatjes van het eiland. Toch blijft de inmiddels tot Palazzo Pucci omgedoopte thuisbasis in Florence staan, met Laudomia Pucci, Emilio’s dochter, aan het roer en de Noorse designer Peter Dundas als nieuwe patroonheilige.

Meer over Pucci
Meer lezen over Pucci? In het Taschen-boek Pucci (verkrijgbaar met vier verschillende covers) kom je alles te weten over de ontwerper, zijn merk en zijn stoffen. Voor de echte fans is er ook een limited edition van dit boek (€ 150,-), met als cover een van de laatste Pucci-designs.

Pucci-boek

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *