Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Op de steigers van de Santa Croce

De afgelopen tijd werden de fresco’s van de Cappella Maggiore in de Santa Croce grondig gerestaureerd. De schilderingen van Agnolo Gaddi, die vertellen over de legende van het Ware Kruis, bieden schitterende oorlogsscènes, wonderen, processies en vooral veel prachtig geklede figuren, in de mooiste gewaden, soms zelfs met goudbrokaat als versiering.

De fresco’s zijn normaal gesproken niet van heel dichtbij te bewonderen. De eerste reeks kun je vanaf de grond nog wel zien, maar de allerhoogste fresco’s kun je met moeite bekijken, laat staan tot in detail bestuderen. Dat was tot voor kort voorbehouden aan de restaurateurs. De steigers worden nu echter ook tijdelijk opengesteld voor publiek. Tot en met eind oktober kun je de stellages tot hoog boven in de kapel beklimmen om Agnolo Gaddi’s fresco’s tot in het kleinste detail te bekijken.

Cappella-Maggiore-Santa-Croce (1)

Zo zie je een Moor die op een volgend fresco ineens blank is (door onze gids de Michael Jackson van de veertiende eeuw genoemd), een paard dat halverwege naar de andere kant van het fresco verdwijnt en een been zonder lichaam. Ook zie je de hoofdjes van de twee restaurateurs die na de oorlog aan de fresco’s werkten, kunstig verstopt zodat een toevallige voorbijganger hen wellicht niet eens opmerkt.

Een kleine impressie, bemoeilijkt door het feit dat je officieel geen foto’s mocht maken. We bleven af en toe een beetje achter om jullie toch een indruk te kunnen geven:

Cappella-Maggiore-Santa-Croce (4)

Cappella-Maggiore-Santa-Croce (5)

Cappella-Maggiore-Santa-Croce (6)

Cappella-Maggiore-Santa-Croce (7)

Cappella-Maggiore-Santa-Croce (8)

Wie alles goed wil zien, moet dus echt zelf een kijkje gaan nemen. De negentig trappen leiden je langs alle kleurrijke figuren en wetenswaardigheden, tot aan de zevende ‘verdieping’, voor een schitterend sluitstuk van de tour. De tour kost € 10,- p.p. (dit is inclusief een ticket voor een bezoek aan de Santa Croce zelf) en wordt zowel ’s ochtends als ’s middags gehouden. Je moet wel van tevoren een plek reserveren via 0039-0552466105 of via booking@santacroceopera.it.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *