Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De Via dell’Inferno, de Via del Purgatorio en de Vicolo del Panico in Florence

We blijven nog even gezellig in helse sferen in Florence. Want naast de duivelse wind die in de buurt van de Duomo waait en deze duivelse straathoek vlak bij het Piazza della Repubblica kun je in Florence letterlijk naar de hel lopen – zonder enige tussenkomst van de duivel.

De weg van de hel
Vlak bij de Via de’ Tornabuoni vind je de Via dell’Inferno, de Via del Purgatorio en de Vicolo del Panico. De eerste twee straatnamen lijken volgens het boekje Per le vie di Firenze geen bijzonder mooie ontstaansgeschiedenis te hebben. In de Via del Purgatorio zou een osteria zijn geweest die Osteria del Purgatorio heette – en waarnaar de straat zou zijn vernoemd.

Om niet onder te doen voor zijn collega in deze straat, noemde een andere kok, die net om de hoek de sterren van de hemel kookte, zijn eetgelegenheid Osteria dell’Inferno – waarna de naam van de osteria ook hier verwant werd met de straatnaam. De straatnamen zouden volgens de auteur van dit boekje geen enkele theologische of letterkundige verklaring hebben.

Helaas voor ons dus geen mooi verhaal om te vertellen – maar wel een bijzondere plek om even bij stil te staan en op de foto vast te leggen:

Via-Inferno

Schandaalsteeg
Dat ligt iets anders bij de Vicolo del Panico (Steeg van de Paniek), die door de Florentijnen de Vicolo dello Scandalo (Steeg van het Schandaal) genoemd wordt. Deze naam dateert nog uit de tijd dat de Welfen en de Ghibellijnen, en later de Witte en de Zwarte Welfen, zorgden voor een enorme tweedeling en steeds de kop opstekende onrust in de stad.

De gemoederen in dit stukje van Florence liepen zo hoog op, dat het bestuur van de stad besloot om deze steeg aan te leggen – als een soort niemandsland tussen twee kampen. Er moesten wat muren voor verzet worden, maar uiteindelijk wist men tussen de Via del Corso en de Via Dante Alighieri (die toen uiteraard nog niet zo heette) een circa anderhalve meter brede steeg te creëren – waarna meteen de nieuwe naam was geboren.

De ingang aan de Via del Corso loop je als je niet oplet zo voorbij:

schandaalsteeg

Wie de steeg eenmaal heeft gevonden en het hel open treft, kan er rustig binnentreden. Zoals je ziet waakt er nu een Madonna over dit smalle stukje Florence waardoor er geen enkel schandaal meer plaatsvindt en er ook geen enkele reden is voor paniek…

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *