Ontdek onze unieke City Walks in Italiaanse steden

Loop naar de hel!

We blijven nog even gezellig in helse sferen in Florence. Want naast de duivelse wind die in de buurt van de Duomo waait, kun je in Florence letterlijk naar de hel lopen – zonder enige tussenkomst van de duivel.

De weg van de hel
Vlak bij de Via de’ Tornabuoni vind je de Via dell’Inferno, de Via del Puragtorio en de Vicolo del Panico. De eerste twee straatnamen lijken volgens het boekje Per le vie di Firenze geen bijzonder mooie ontstaansgeschiedenis te hebben. In de Via del Purgatorio zou een osteria zijn geweest die Osteria del Purgatorio heette – en waarnaar de straat zou zijn vernoemd. Om niet onder te doen voor zijn collega in deze straat, noemde een andere kok, die net om de hoek de sterren van de hemel kookte, zijn eetgelegenheid Osteria dell’Inferno – waarna de naam van de osteria ook hier verwant werd met de straatnaam. De straatnamen zouden volgens de auteur van dit boekje geen enkele theologische of letterkundige verklaring hebben.

Helaas voor ons dus geen mooi verhaal om te vertellen – maar wel een bijzondere plek om even bij stil te staan en op de foto vast te leggen:

Via-Inferno

Schandaalsteeg
Dat ligt iets anders bij de Vicolo del Panico (Steeg van de Paniek), die door de Florentijnen de Vicolo dello Scandalo (Steeg van het Schandaal) genoemd wordt. Deze naam dateert nog uit de tijd dat de Welfen en de Ghibellijnen, en later de Witte en de Zwarte Welfen, zorgden voor een enorme tweedeling en steeds de kop opstekende onrust in de stad. De gemoederen in dit stukje van Florence liepen zo hoog op, dat het bestuur van de stad besloot om deze steeg aan te leggen – als een soort niemandsland tussen twee kampen. Er moesten wat muren voor verzet worden, maar uiteindelijk wist men tussen de Via del Corso en de Via Dante Alighieri (die toen uiteraard nog niet zo heette) een circa anderhalve meter brede steeg te creëren – waarna meteen de nieuwe naam was geboren.

De ingang aan de Via del Corso loop je als je niet oplet zo voorbij:

schandaalsteeg

Wie de steeg eenmaal heeft gevonden en het hel open treft, kan er rustig binnentreden. Zoals je ziet waakt er nu een Madonna over dit smalle stukje Florence waardoor er geen enkel schandaal meer plaatsvindt en er ook geen enkele reden is voor paniek…

Nog meer duivelse verhalen
Wie nog meer duivels verhalen over Florence wil horen en alle duivels plekken met eigen ogen wil zien, kan van 3 tot en met 6 oktober samen met Saskia in Florence op pad. Er is nog 1 plek beschikbaar voor deze reis;  klik hier voor meer informatie. Ook in het voorjaar van 2014 zal deze speciale reis rondom de geheimen van Inferno plaatsvinden, en wel van 25 tot en met 28 april.

De-geheimen-van-Inferno-cover

Benieuwd naar de geheimen van Inferno, maar geen tijd om mee te gaan naar Florence? Op dinsdag 24 september 2013 neemt Saskia je in Eindhoven mee op een spectaculaire tocht door renaissancestad Florence, met volop aandacht voor Dante, duivels, demonen en meer…

De lezing wordt georganiseerd door Zinnenzo.nl. De avond vindt plaats op een zeer sfeervolle locatie, waar we vast ook nog wat tegenhangers van de duivel zullen treffen: De Kapel (Kanaalstraat 6, 5611 CT Eindhoven). We beginnen om 20.00 uur en de avond zal tot ongeveer 22.30 uur duren. Saskia’s verhaal wordt muzikaal omlijst door sopraan Rianne Wilbers en Caroline Nuijts, oriëntaalse dans.

Een kaartje kost € 12,50 p.p. (inclusief een glas prosecco tijdens de pauze, dat wordt aangeboden door Stedenman.nl) en is verkrijgbaar bij Boekhandel Van Grinsven (Korte Kerkstraat 11, Geldrop of Korianderstraat 28-30, Eindhoven). Telefonisch reserveren kan via 0031-(0)40-2115217.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *