Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Kunstenaar in wurggreep – bijzonder detail van de Duomo van Florence

De Duomo is hét symbool van Florence. De koepel is van bijna overal in de stad te zien. Ondanks het feit dat we die koepel al honderden, zo niet duizenden keren zijn gepasseerd, blijft hij indrukwekkend en fotogeniek.

koepel-Duomo-Florence

Hoe vaker we langs de Duomo wandelen, hoe meer we echter ook stil staan bij de details die in en om de kathedraal te vinden zijn. We zetten de 5 mooiste details van de Duomo al eens voor jullie op een rijtje, maar afgelopen week ontdekten we nóg een interessant stukje van de Duomo, dat voor veel bezoekers onopgemerkt blijft.

Op de rechterdeur van de façade prijkt namelijk een zwaarmoedig kijkende man met een slang die om zijn nek kronkelt. Het is, anders dan de meeste andere afbeeldingen op de deur, geen Bijbels verhaal dat hier wordt uitgebeeld.

detail-slangen-deur-Dom-Florence

Nee, deze man is de beeldhouwer die deze deur maakte, in 1888. Zijn naam was Giuseppe Cassioli en wie het zelfportret van dichtbij bekijkt, weet precies hoe hij over zijn opdracht dacht. Voor Cassioli was het maken van de deuren van de Duomo een regelrechte ramp.

Hij werkte er maar liefst tien jaar aan, hetgeen hem veel kritiek opleverde. Ook de bronzen versieringen die hij maakte, konden de goedkeuring van de Florentijnen niet dragen. Kortom: hij werd fel bekritiseerd en had helemaal geen zin om de opdracht te voltooien.

Hij had echter een contract getekend en zat dus vast, net als in een wurggreep, hetgeen hij fijntjes uitbeeldde door een slang om zijn nek te laten kronkelen die langzaam de keel van de kunstenaar dichtknijpt – en hem daarmee onsterfelijk maakt.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *