Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Het Romeinse theater onder het Palazzo Vecchio in Florence

Palazzo-Vecchio-Florence (1)

Niet alleen in Rome ligt de geschiedenis van de oude Romeinen voor het oprapen. Ook in Florence kun je op verschillende plekken in de stad – met een beetje fantasie – zien hoe het er hier uitzag toen Florence nog een Romeinse nederzetting was, Florentia genaamd. Zo kun je sinds kort onder het Palazzo Vecchio de resten van het oude Romeinse theater bezoeken.

Voor we echter de ‘kelders’ van het Palazzo Vecchio induiken, bewonderen we eerst de (gratis toegankelijke) cortile, binnenhof, met de schitterende fresco’s en lieflijke fontein. Een van de mooiste plekjes van Florence!

Palazzo-Vecchio-Florence (2) Palazzo-Vecchio-Florence (3)

Dan kopen we een kaartje voor het percorso archeologico, dat de resten van het oude Romeinse theater onthult. Dit theater werd eind eerste, begin tweede eeuw na Christus gebouwd. Er konden wel tienduizend toeschouwers plaatsnemen om te genieten van alles wat er op het toneel gebeurde. Om jullie een idee te geven: de tribunes lagen aan de zijde waar je nu het Piazza della Signoria vindt. Het toneel was te vinden op de plek van de huidige Via dei Leoni en liep door tot over de Via dei Gondi. Een paar van de kleinere toegangsbogen zijn nog goed te herkennen:

Teatro-romano-Palazzo-Vecchio-Florence (10)Teatro-romano-Palazzo-Vecchio-Florence

Herkenbaar is ook het vomitorium, de centrale gang waardoor men het theater moest betreden. Boven op de Romeinse resten zijn hier en daar ook nog middeleeuwse toevoegingen te zien, zoals waterputten en funderingen.

Teatro-romano-Palazzo-Vecchio-Florence (4) Teatro-romano-Palazzo-Vecchio-Florence (5) Teatro-romano-Palazzo-Vecchio-Florence (6)

Het parcours onder het Palazzo Vecchio is niet heel groot, maar je krijgt zo in korte tijd wel een goed beeld van hoe het theater ooit hier in hartje Florence heeft gestaan. Dankzij een aantal filmpjes zie je hoe het er precies uit heeft gezien en hoe het in de huidige stad ingebed zou liggen, zodat je je beter kunt voorstellen hoe groot het was. Het is soms moeilijk om van de oude stenen een theater te maken, maar aan de hand van de multimediabeelden lukt dat aardig.

Teatro-romano-Palazzo-Vecchio-Florence (1) Teatro-romano-Palazzo-Vecchio-Florence (8)

Praktische informatie
De resten van het theater zijn dagelijks te bezoeken, van 9.00 tot 19.00 uur. Op donderdag sluit het Palazzo Vecchio om 14.00 uur zijn deuren. Van 1 april tot en met 30 september kun je ook ’s avonds naar het Palazzo Vecchio en naar de resten van het Romeinse theater, dan sluit het palazzo pas om middernacht. Een kaartje voor het museum plus een bezoek aan de resten van het theater kost € 12,-. Als je alleen de resten van het theater wil bezoeken, betaal je slechts € 2,-.

Teatro-romano-Palazzo-Vecchio-Florence (7)

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *