Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De Toscaanse lente van Elizabeth Orchard

Net even ten zuiden van Florence, in het groen dat de stad omringt, prijkt het prachtig gerestaureerde koetshuis van Elizabeth Orchard. Deze half Nederlandse, half Britse kunstenares vrolijkt zowel je huis als je outfit op, met haar kleurrijke ontwerpen op met Toscaanse lente- en zomersferen. Nardia Plumridge van Lost in Florence ging op bezoek bij Elizabeth en geeft je een kijkje in haar atelier.

Nardia: ‘Elizabeth is hard aan het werk. Voor haar ligt een groot, abstract canvas waarop een palet aan kleuren in perfecte harmonie een plek vindt. Elizabeth schildert zowel met olieverf als met acryl. Haar geheim zit in de techniek die ze gebruikt: ze schildert niet met penselen, maar met een mesje.

Haar open stijl geeft alle ruimte aan de schoonheid van de natuur, haar grootste inspiratiebron. Rondom haar Toscaanse thuis is het dan ook elk seizoen genieten; de heuvels, bloemen en bomen zorgen voor eindeloos veel inspiratie.

Elizabeth werd geboren in Yorkshire, maar de grijze Britse hemel verruilde ze al snel voor een carrière in de modewereld. Ook maakte ze een tijd lang prachtig lijstwerk, voor internationale hotels van naam maar ook voor individuele klanten van over de hele wereld.

In Toscane vond Elizabeth nieuwe inspiratie: de natuur om haar heen spoorde haar aan de kleuren te vereeuwigen op canvas én op zijde. Met haar prachtige sjaals haal je je de Toscaanse lente op de hals.

Het idee ontstond tijdens een bruiloft waarbij de bruid het jawoord uitsprak in een handbeschilderde sarong. Na afloop van de plechtigheid vroeg de bruid of Elizabeth het design haar sarong kon vastleggen op canvas, als aandenken aan het huwelijk.

Elizabeth was meteen verkocht en besloot vaker op zijde te schilderen, hetgeen heeft geresulteerd in een prachtige collectie zijden sjaals vol bloemen. Elke sjaal is een origineel kunstwerk; ze zijn allemaal anders en daarmee uniek. De natuur is ook voor de zijden sjaals Elizabeths onuitputtelijke inspiratiebron. Water, stenen, boomschors, takken, de wind, bloemen… alles vertaalt zich in Elizabeths hoofd en handen naar een bijzonder design.

De sjaals zorgen ervoor dat je op elk moment de Toscaanse lente binnen handbereik hebt. Ze zijn lekker licht en dus ideaal voor een bezoek aan Italië, voor een frisse zomeravond of een bezoek aan een kerk. Bovendien geef je met een van Elizabeths sjaals in een handomdraai een bijzondere touch aan je outfit, ideaal als je light wil reizen maar toch chic voor de dag wil komen.

De sjaals passen bovendien perfect in het modebeeld. Niet vreemd als je weet dat ook modestad Florence voor de nodige inspiratie zorgt. Tal van kunstenaars én modeontwerpers gingen Elizabeth hier voor en ze treedt maar wat graag in hun onuitwisbare voetsporen.

Zodra het weer het toelaat, verhuist Elizabeth haar tekentafel naar buiten, waar ze omringd door verse kruiden en bloeiende rozen aan het werk gaat, met de muziek van Mozart als gezelschap. ‘Ik ben nergens gelukkiger dan hier,’ aldus Elizabeth, terwijl ze een nieuw design voor een sjaal tekent.

Daar kan ik me alles bij voorstellen, met de natuurschoon van Toscane om ons heen. Af en toe waait een rozenbriesje over tafel of hupt er musje dichterbij om met een schuin kopje Elizabeths werk te bekijken. Alles in volledige harmonie, zoals een volmaakte lentedag in de heuvels van Toscane moet zijn…’

Elizabeth verwelkomt je graag in haar atelier, als je interesse hebt in haar sjaals en/of schilderijen. Via deze link kun je contact met haar opnemen.

© foto’s: Dorin Vasilescu

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *