Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Artigianato e Palazzo – kunst, passie en dromen

Onze Italiaanse gastblogger Lucia van I Viaggi dei Mesupi bezocht in mei Artigianato & Palazzo in Florence, een jaarlijks festijn waar handwerk in het zonnetje wordt gezet. Lucia deelt haar ervaringen vandaag met ons:

‘Het eerste wat me verbaasde tijdens mijn bezoek aan Artigianato e Palazzo was de passie in de ogen van de kunstenaars, vooral in die van de jonge artiesten. Zij proberen hun passie te verwezenlijken en door te geven, aan ons bezoekers, of ze nu beeldhouwen, schilderen, juwelen of stoffen maken…

Artigianato-Palazzo-Florence-Lucia-Parpaglioni (4) Artigianato-Palazzo-Florence-Lucia-Parpaglioni (7)

Het is geen gemakkelijke tijd voor deze kunstenaars. Niet alleen kost het heel veel tijd en energie om een ambacht goed onder de knie te krijgen, het kost ook veel tijd en energie om elk nieuw product te maken. Een groot contrast met massaproductie, die bijna niets kost. Maar één ingrediënt maakt elke investering de moeite waard: passie. Dat wat je ogen doet stralen, dat wat emoties oproept en je uiteindelijk energie geeft.

Artigianato-Palazzo-Florence-Lucia-Parpaglioni (5)

In het kort kan ik zeggen dat mijn bezoek aan Artigianato e Palazzo vooral een ontdekkingstocht was langs mensen die leven voor hun passie, een ontmoeting met veel jonge kunstenaars en ambachtslieden die hun toekomst hebben gevonden in vergeten beroepen en kunstvormen.

Italiaanse jongeren, die vaak worden bekritiseerd vanwege het gebrek aan durf, visie en toekomst, vinden hier hun eigen toekomst uit, door te leven voor hun passie, door hun dromen te volgen. Alleen zo worden ze stap voor stap werkelijkheid. Zo’n passie, zo’n droom is genoeg om voor te leven, genoeg om gelukkig te zijn, zoals een aantal artigiani me heeft laten zien.

Ik werd geraakt door Paolo Benvenuti, beeldhouwer, die vier dagen lang aan zijn beelden stond te werken. Vier dagen lang, de hele dag door, zonder ook maar één moment zijn passie of focus te verliezen. Zijn ogen glanzen van passie, van creativiteit, van emotie als zijn beelden steeds meer worden zoals in zijn dromen.

Artigianato-Palazzo-Florence-Lucia-Parpaglioni (3)

Eerlijk gezegd was ik bang dat het een beetje saai zou zijn, een bezoek aan Artigianato e Palazzo, maar in plaats daarvan was het ontzettend inspirerend. Ik zag jongeren die zich bezighielden met het maken van mozaïeken, met restauratiewerkzaamheden, met houtsnijwerk. Allemaal gepassioneerd, allemaal vol vertrouwen in de toekomst omdat ze hun hart volgen en hun handen elke dag een uniek werk creëren.

Zoals Franco Lipparini van Lip Plus bijvoorbeeld, die schitterende juwelen maakt van… échte bloemen! Wat is er nu mooier dan een met passie gemaakte bloem als accessoire?

Artigianato-Palazzo-Florence-Lucia-Parpaglioni (6)

Of Barbara Ponzanetti, die mozaïeken maakt door steentje voor steentje in te passen, net als de Romeinen en de Byzantijnen lang geleden deden.

Het is bijna magie, zoals al deze artigiani hun passie en hun dromen omtoveren tot schitterende producten. Mijn handen gaan er in elk geval van jeuken, niet alleen om erover te schrijven, maar ook om zelf aan de slag te gaan en passie om te zetten in iets tastbaars.’

Artigianato-Palazzo-Florence-Lucia-Parpaglioni (1)

Wil je je ook laten betoveren door artigiani vol passie en met magische handen? Artigianato e Palazzo wordt elk jaar in mei gehouden in de Giardino Corsini in Florence, een plek die dan vier dagen lang vibreert van de creativiteit. Wij zetten het in elk geval voor volgend jaar in onze agenda!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *