Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De gebochelde brug bij Bobbio en het mysterie van Da Vinci’s Mona Lisa

Bobbio is een van de borghi più belli in Emilia-Romagna. Het dorpje ligt in de prachtige vallei van de Trebbia en wordt omringd door de Apennijnen.

Bobbio

De geschiedenis van Bobbio begint in 614, als de Abbazia di San Colombano wordt gesticht. Later wordt deze abdij een belangrijke pleisterplaats langs de pelgrimsroute naar Rome. De monniken leggen in die tijd een omvangrijke bibliotheek aan, met de meest schitterende manuscripten en miniaturen.

Het klooster is nog altijd te bezoeken; het herbergt een museum met kunstwerken die de abdij in de loop der tijd heeft verzameld en een museum over de geschiedenis van Bobbio. Dit Museo della Città is gevestigd in de originele kloosterruimten uit de negende eeuw, zoals de refter, met een mooi fresco waarop de kruisiging is afgebeeld, de keukens en de grote wijnkelders.

Bobbio-San-Colombano

Bezoek behalve de abdij ook het veertiende-eeuwse Castello Malaspina dal Verme, vanwaar je een prachtig uitzicht over de daken van Bobbio hebt. Ook het klooster San Francesco is de moeite waard. Wij waren vooral onder de indruk van de bijzondere chiostro, kloostergang.

Mooie fresco’s vind je in de San Colombano, maar ook de Duomo biedt tal van kunstschatten. In de Cappella di San Giovanni, in de Duomo, is een mooie Annunciatie te zien.

Bobbio-Duomo

Naast de culturele hoogtepunten van Bobbio mag je ook de plaatselijke culinaire hoogstandjes niet overslaan: maccheroni alla bobbiese, met een saus van stracotto, en de lumache alle bobbiese, slakken. Dit laatste gerecht wordt traditioneel geserveerd op kerstavond, maar tijdens de hele winter kun je de slakken proeven in de lokale trattoria’s.

Bobbio-brug-Gobbo-gebocheld

De gebochelde brug bij Bobbio
Rondom Bobbio vind je niet alleen ongerepte natuur die je doet geloven in het paradijs te zijn beland, maar ook een bijzondere brug van Romeinse origine die als bijnaam Il Gobbo heeft, ‘de gebochelde’. Als je de vorm van de brug ziet, begrijp je meteen waarom: de brug telt maar liefst elf bogen over een lengte van 280 meter.

Bobbio-brug-Gobbo

Bobbio en Da Vinci’s Mona Lisa
Volgens recent onderzoek van de Italiaanse kunsthistorica Carla Glori zou Leonardo da Vinci zijn Mona Lisa wellicht hebben geschilderd in Bobbio, met op de achtergrond de beroemde ‘gebochelde brug’. De geschilderde dame zou volgens Glori Bianca Giovanna Sforza zijn. Nu heeft het landschap rondom Bobbio inderdaad wel wat weg van het landschap op het beroemdste – en meest mysterieuze – schilderij ter wereld, maar of Glori gelijk heeft? Misschien zullen we het nooit weten…

Ontdek alle mooie dorpjes in Emilia-Romagna & Midden-Italië in onze Special!

Ciao-tutti-Special-De-mooiste-dorpjes-van-Midden-Italië

Bestel De mooiste dorpjes van Midden-Italië voor € 6,95

P.S. De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je email, een link om de Ciao tutti Special te downloaden in PDF-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten, je pc, je laptop of tablet, van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *