Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Auguri voor de jarige Sophia Loren!

Vandaag, 20 september 2014, viert de Italiaanse actrice Sophia Loren haar tachtigste verjaardag. Dat gaat gepaard met lekker eten en mooie cadeaus, maar ook met een bijzonder cadeau aan al haar fans. Ter gelegenheid van haar tachtigste verjaardag schreef La Loren namelijk een in alle opzichten heerlijke autobiografie: Ieri, oggi, domani (Gisteren, vandaag, morgen).

Sophia-Loren-Ieri-oggi-domani-autobiografie-Mijn-leven

Ciao tutti mocht de biografie al voor verschijning lezen. Meteen op de eerste pagina duik je in de wereld van Sophia, die druk bezig is met het maken van struffoli, typisch Napolitaans kerstlekkers. Ze blikt terug op mooie momenten in haar leven. ‘Als ik aan mijn leven denk, verbaast het me dat het allemaal waar is,’ zo verzucht ze. Toch is het dat, en hoewel haar leven leest als een roman, is het allemaal echt.

struffolistruffoli

Dat wist de kleine Sophia uiteraard nog niet toen ze op 20 september 1934 in Rome werd geboren en opgroeide in de buurt van Napels. Pas toen ze op haar veertiende een schoonheidswedstrijd won, stond ze in de spotlights.

Nog geen tien jaar later speelt ze zij aan zij met Cary Grant en Frank Sinatra in een Amerikaanse film: The Pride and the Passion. Deze film wakkert niet alleen haar passie voor acteren aan, maar ook haar carrière. In totaal speelt ze in meer dan negentig films, met andere Italiaanse filmsterren als Marcello Mastroianni (het boek bevat een prachtige oude foto van Lorens eerste scène met Mastroianni), Alberto Sordi en Vittorio De Sica. Haar prijzenkast puilt uit, met onder andere een Academy Award voor haar hoofdrol in La Ciociara.

Veel moois dus om op terug te kijken, zeker op zo’n bijzondere dag als vandaag. Maar La Loren laat in haar autobiografie niet alleen die grote daden spreken. Als ze bij toeval een doos met oude schatten terugvindt, blijkt elke bewaarde schat is een aandenken aan het bijzondere leven dat ze heeft geleid. Van intrigerende gesprekken tot onbekende details, van merkwaardige anekdotes tot geheimpjes – alles komt bij haar boven. Haar leven speelt zich als een film voor de ogen van de lezer af.

Sophia-Loren-cinemafestival-Shutterstockfoto: cinemafestival | Shutterstock.com

Aan de hand van die tastbare herinneringen vertelt Sophia Loren haar verhaal, op een persoonlijke manier en met veel intrigerende details. Zo komt het beeld naar voren van een bijzondere vrouw, die haar stempel onuitwisbaar heeft gedrukt op een heel tijdperk. Het zelfportret van een vrouw met een ongeëvenaarde schoonheid en een warm hart, de enige Italiaanse filmster van wie de hele wereld houdt.

Ieri, oggi, domani bevat veel nooit eerder gepubliceerde feiten en gevoelens, en een verzameling van de mooiste foto’s uit Sophia’s leven – van Sophia’s eerste communie tot kiekjes met haar man Carlo en hun kinderen. Ontroerend is ook de tekening voor nonna, ‘misschien wel mijn mooiste rol’. Door alle persoonlijke verhalen en unieke foto’s is Ieri, oggi, domani niet alleen een pakkende autobiografie, maar ook een fascinerend portret van de filmwereld in de twintigste eeuw.

Het is ruim 300 pagina’s lang genieten van Sophia’s verhaal, dat je uiteindelijk weer in haar keuken laat belanden – dit keer om polpette te maken. Dat maakt Sophia’s leven zo mooi: naast haar grote filmcarrière is ze ook gewoon een lieve, warme moeder en oma, met een groot hart voor iedereen om haar heen én voor Italië en de Italiaanse keuken. Dat voel je door het hele boek, en dat maakte het voor ons extra heerlijk om er steeds opnieuw in te duiken en verder te lezen. Brava Sophia!

Kopen dus, deze prachtige autobiografie. Je zult net als wij meteen vanaf de eerste pagina gegrepen zijn. Lang leve Sophia!

Sophia-Loren-Ieri-oggi-domani-autobiografie-Mijn-leven

Ieri, oggi domani – Mijn leven | Sophia Loren | vertaald door Edwin Krijgsman & Els van der Pluijm | ISBN 9789024565979 | € 19,95 | uitgeverij Luitingh-Sijthoff

Bestel Ieri, oggi, domani via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *