Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Buonissimo Barco: gouden balsamico, de lekkerste ham & het trotse kasteel van Torrechiara

Ciao tutti-lezer Mariëlla bracht afgelopen twee jaar een deel van haar zomervakantie door in Barco, in de provincie Reggio Emilia, in de regio Emilia-Romagna. Eerder deelde ze haar favoriete agriturismo al met ons, plus twee heerlijke adresjes voor liefhebbers van Parmezaanse kaas. In dit artikel deelt ze nog veel meer mooie plekken en lekkere adresjes in Barco en omgeving.

Buonissimo balsamico
Mariëlla: ‘Barbara van Agriturismo Corte Bebbi heeft een rondleiding voor ons geregeld bij het balsamicobedrijf Acetaia Picci, In het naburige dorpje Cavriago. De eigenaar vertelt vol passie (en in goed Engels) over zijn product, leidt ons rond langs de diverse vaten én laat ons diverse balsamico’s proeven.

Hij vertelt dat veel families bij de geboorte van een kind een vaatje kopen en dat na jaren rijpen bij het huwelijk van het kind cadeau doen. De kleine kostbare vaatjes zijn letterlijk goud waard en liggen hier dan ook achter slot en grendel.

Voor een flesje échte balsamico met DOP-keurmerk betaal je een hoop geld, maar de verpakking, beleving en met name de smaak zijn het meer dan waard. Thuis een paar druppels over gesneden biefstuk op een bedje van rucola druppelen, is heerlijk!

Tijdens het touren door de omgeving van Novellara komen we ook nog langs Acetaia San Giacomo. Aan de buitenkant zie je het er niet aan af, maar op zolder ligt een walhalla aan vaten met balsamico. Boven de vaten hangt een mooi kunstwerk met daarop de vier seizoenen uitgebeeld.

We krijgen een spontane rondleiding (in het Italiaans) mét wederom een proeverij. De Saba (ingekookt druivensap) en de Essenza (lichter dan de originele balsamico) smaken beide heerlijk op een stukje Parmezaanse kaas. Het flesje van de Essenza is ook nog eens een lust voor het oog, en met tien euro een leuk cadeautje voor de thuisblijvers.

Langhirano – voor de lekkerste ham
Een van mijn wensen voor de vakantie was een bezoek aan een bedrijf dat prosciutto crudo maakt. Na heel veel zoeken op internet kom ik in het plaatsje Langhirano, dat wat hoger in de heuvels ligt, het bedrijf Conti tegen. Je kunt hier een rondleiding boeken via www.exploraemilia.com.

Wij sluiten aan bij hun kleinschalige rondleiding (dat met ons erbij bestaat uit negen personen). De uitleg wordt in perfect Engels gegeven door Alice Rossi van Explora Emilia (met wie Saskia eerder al op pad was in Parma).

Het bedrijf Conti bestaat volledig uit girlpower. Het wordt namelijk geleid door een moeder en haar twee dochters. We zien het proces van het zouten en ophangen van de hammen tot het drogen van de hammen bij verschillende temperaturen. Uiteraard is er tot slot een proeverij en kunnen we de heerlijke hammen kopen.

Boodschappen doen bij Mutti
Ook de route van Barco naar Langhirano is erg leuk. Je komt langs velden met lage tomatenplanten vol met tomaatjes en in Piazza kun je een stop maken bij de fabriekswinkel van Mutti. Mutti is in Italië een van de bekendste fabrikanten van tomaten in blik, tomatenpuree, passata etcetera.

Links van de fabriek is de voor iedereen vrij toegankelijke fabriekswinkel. Hoewel in Nederland een aantal supermarkten ook spullen van Mutti verkopen, is het toch erg leuk om hier wat spullen voor thuis in te slaan (en goedkoper!). De datterini (kleine tomaatjes) in blik en de drie keer geconcentreerde tomatenpuree zijn mijn favoriet en worden thuis regelmatig gebruikt.

Het trotse kasteel van Torrechiara
Iets verder op de route kun je een kleine omweg maken naar de Santa Maria della Neve, de abdij van het Benedictijner klooster in Torrechiara. Er hangt een serene rust en de honing die je er kunt kopen is heerlijk.

Als je vervolgens verder rijdt, zie je van verre al het robuuste kasteel van Torrechiara dat boven alles uit torent. Hiervandaan heb je een mooi uitzicht over de omgeving. Binnen zijn er nog goed bewaarde muur- en plafondschilderingen te zien. Via een paar pittoreske straatjes wandel je er naartoe.

Culinaire verwennerij in Barco
In Barco kun je op zaterdagavond leuk uit eten bij Zumpappà (Via 24 Maggio 51-53). Dit restaurant is gevestigd in een voormalige school en op zaterdagavond is er regelmatig live muziek. Je kunt hun volgen op Facebook om te zien wat ze organiseren. Ook een drankje aan de bar tussen de Italianen op vrijdag- of zaterdagavond is een aanrader!

Barbara heeft in de appartementen ook een lijstje van restaurants liggen, die de moeite van het proberen waard zijn. Ik reserveerde bij Trattoria La Villetta in Bibbiano (Via Don Pasquino Borghi 9, donderdag tot en met zondag geopend) en vroeg aan Barbara of dit echt leuk was. Toen zij aangaf ‘È un po’ particolare’ (het is een beetje bijzonder), werd ik wel erg nieuwsgierig.

Na twee keer tevergeefs door de straat gereden te zijn, blijkt het restaurant in een soort van woonhuis met tuin gevestigd te zijn. Alleen door omhoog naar de gevel te kijken, zie je waar de trattoria gevestigd is.

We hebben buiten in de tuin genoten van heerlijke pasta verde en bombe di riso, met als toetje een voortreffelijke semifreddo. Het personeel spreekt alleen Italiaans en van andere (vaste) gasten begrepen wij dat er nagenoeg geen toeristen komen. Het menu is geprint op een klein A-4tje en bevat een klein aantal (drie à vier) voor-, hoofd- en nagerechten, allemaal van uitmuntende kwaliteit.

Naar de Adriatische kust
Mocht je gedurende je verblijf in Barco de kust willen opzoeken, dan is dat heel goed te doen. Zo zijn wij in 2,5 uur naar Sottomarina di Chioggia gereden, waar we in Hotel Bristol overnacht hebben. Het hotel stelt per kamer twee ligbedden en een parasol op het strand beschikbaar, zodat je gerieflijk kunt genieten van een dagje zon, zee en strand.

’s Avonds hebben we de gratis leenfietsen van het hotel gebruikt om naar een restaurantje te fietsen en vervolgens zijn wij naar de pier met zijn aparte vissershuisjes met grote netten gefietst, waar we de zon hebben zien ondergaan. ’s Avonds komt Sottomarina tot leven, met levendige terrasjes op de boulevard en zelfs een kermis.

Je kunt ook prima op de fiets naar Chioggia, ook wel ‘klein Venetië’ genoemd, gaan. Het is leuk om hier door de diverse straatjes en over de verschillende bruggetjes te fietsen en om de vismarkt te bezoeken. Op de fiets leg je toch sneller – en koeler – grotere afstanden af dan te voet.

Je kijkt hier je ogen uit naar het grote aantal vissersboten dat er ligt. Ik heb er nog nooit zoveel bij elkaar gezien. Toevallig: op de terugweg, komen we langs een boot met mijn naam erop.

Arrivederci Barco!
De laatste ochtend bij Barbara kiezen we ervoor om (tegen betaling) aan te schuiven bij het ontbijt voor de B&B gasten. Binnen staat een mooi opgemaakte tafel vol met heerlijkheden, met onder andere zelfgebakken taarten, verse broodjes, fruit, yoghurt…

Vanaf ons tafeltje op het terras hadden we een mooi uitzicht over de tuin met zwembad. Eigenlijk hadden we spijt dat we dit niet eerder hebben gedaan. Met dit fijne ontbijt nemen we na een heerlijke week een beetje weemoedig afscheid. Gelukkig gaan we nog niet naar huis, maar rijden we naar Moniga del Garda aan het Gardameer voor het vervolg van onze vakantie!’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Giancarlo Scarpone

    Mijn vrouw en ik hebben zijn deze zomer in Barco gestopt bij Agriturismo Corte Bebbi, juist omdat ik enkele maanden tevoren Mariella haar “blog” Buonissimo Barco had gelezen. Toen mijn vrouw en ik daar waren zien we een familie waarvan de vrouw en de man mij bekend over kwamen, en tijdens de nacht wist ik opeens wie het was …. Mariella en haar man. Langs deze kant wil ik Mariella alweer bedanken dat ze met haar schrijfvermogen ons in deze regio heeft laten gaan. Groetjes, Giancarlo.

  2. Wat een mooi toeval Giancarlo!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *