Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Buonissimo Barco: Agriturismo Corte Bebbi en schatkamers vol Parmezaanse kaas

Ciao tutti-lezer Mariëlla gaat sinds 2008 op vakantie naar Italië. Meteen die eerste keer is ze besmet geraakt met het Italiëvirus en is een ander vakantieland eigenlijk geen optie meer. Daarom volgt ze sinds 2015 ook Italiaanse les, om zo iets makkelijker met de lokale bevolking te kunnen communiceren.

Mariëlla gaat altijd naar het Gardameer (met name voor de kinderen), maar het liefst reist ze naar de wat onbekendere stukjes van Italië. De afgelopen twee jaar bracht ze een deel van haar zomervakantie door in Barco, in de provincie Reggio Emilia, in de regio Emilia-Romagna. In dit artikel deelt ze haar favoriete agriturismo met ons, plus twee heerlijke adresjes voor liefhebbers van Parmezaanse kaas.

Agriturismo Corte Bebbi
Mariëlla: ‘Deze regio heet met recht ‘de buik van Italië’. Je kunt hier je hart op halen aan Parmezaanse kaas, balsamico en prosciutto crudo, maar ook aan de enorme gastvrijheid van de lekkerbekken die hier wonen.

In Barco waren wij te gast bij Barbara van Agriturismo Corte Bebbi. Deze agriturismo heeft drie appartementen en een aantal B&B-kamers. Wij sliepen in het vierpersoonsappartement, dat van alle gemakken is voorzien. Je kan het zo gek niet verzinnen of het is aanwezig: een kleine vaatwasser, een wasmachine, strijkplank en  strijkijzer, voldoende kleerhangers (een unicum wat mij betreft), een barbecue, veel serviesgoed en airconditioning in de slaapkamers en de woonkamer.

Ook zette Barbara regelmatig manden met tomaten en courgettes klaar, waar we onbeperkt uit mochten pakken. Barbara is bovendien een uitstekende gastvrouw die goed Engels spreekt en je graag leuke tips voor de omgeving geeft. Daarnaast heeft ze veel folders en boekjes beschikbaar die ze met alle liefde aan je uitleent.

In de mooie tuin van de agriturismo genoten we van het heerlijke zwembad. Omdat de meeste gasten ervoor kiezen om uitstapjes in de omgeving te maken, was het nooit druk bij het zwembad en hadden wij het zelfs regelmatig helemaal voor ons zelf!

Vanuit Barco zijn grote(re) steden zoals Parma, Reggio Emilia of Modena binnen dertig tot vijftig minuten te bereiken. Maar in de directe omgeving van Barco is ook veel leuks te doen. Een aantal tips wil ik graag met je delen.

Schatkamers vol Parmezaanse kaas
Op nog geen vier minuten lopen van de agriturismo bevindt zich een bedrijfje waar Parmezaanse kaas gemaakt wordt. Barbara regelde een rondleiding voor ons. Dat kan overigens alleen vroeg in de ochtend, rond negen uur, omdat het dan volop in bedrijf is.

Een van de dochters spreekt goed Engels en gaf overal tekst en uitleg bij. Ook mochten we in de ‘schatkamer’ kijken, waar de Parmezaanse kazen liggen te rijpen.

Na afloop kun je in het kleine winkeltje, dat door de andere dochter beheerd wordt,  een heerlijk stukje kaas kopen.

Bij het rondtoeren door de streek kwamen we Agricola Moderna Sesta Aiola (Strada Aiola 17, Montecchio Emilia) tegen. Het is te herkennen aan het leuke uithangbord. Ook hier kun je heerlijke Parmezaanse kaas kopen. Vooral die van zesendertig maanden oud is een aanrader!

Kleine culinaire verwennerij in Cavriago
In het vlak bij Barco gelegen Cavriago is het elke woensdagochtend markt. Dit is geen toeristenmarkt, maar een drukbezochte markt waar de locals al hun verse groente, fruit, brood, kaas en eieren halen. Het is zeker de moeite waard om even te gaan kijken en wat inkopen te doen.

Voor of na het struinen langs de kraampjes kun je een heerlijk kopje koffie drinken bij Caffetteria Piazza Zanti. Je zit hier tussen de Italianen, met zicht op de markt, en de koffie is uitstekend.

Iets verderop, links om de hoek, kun je bij Pasticceria Menozzi (Via Andrea Rivasi 3B) heerlijke dolci halen, als ontbijt of gewoon als lekker tussendoortje. Kies bijvoorbeeld een verse brioche con crema of cioccolato (croissant met vanilleroom of chocoladepasta). Met een cappuccino erbij echt een goddelijk (en goedkoop!) ontbijt. Ook de kleine gebakjes zijn er heerlijk en het personeel is er supervriendelijk.

We ontdekten nog veel meer lekkere adresjes in deze streek, waar we onder andere proefden van fluweelzachte balsamico en heerlijke hammen. Ook die deel ik binnenkort graag met jullie, a presto!

Heb je zelf ook een mooi verhaal dat je graag wil delen of een tip die je andere Italiëliefhebbers niet wil onthouden? Mail ons gerust (via blog@ciaotutti.nl), wie weet kunnen we dan ook een blog aan jouw verhaal wijden!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Wat een leuke tips en enthousiaste zinnen. Wij gaan begin juni naar Corte Bebbi en nu kunnen we helemaal niet meer wachten.

  2. Kees den Hollander

    wij zijn nu (onverwacht en zonder voor-informatie) bij Corte Bebbi en de beschrijving is werkelijk niets te veel gezegd. we gaan zeker met de tips van Mariella ons voordeel doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *