Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

5x doen & proeven in Salerno

Ga je binnenkort naar Salerno, dan heeft Felicia van SalernoTravel een aantal leuke weetjes en tips voor je, die je bezoek net iets interessanter maken.

#1 Het gebak van Pantaleone
Felicia: ‘De pasticceria van Pantaleone is in heel de stad bekend en geliefd. Hier worden namelijk al jaren lang de heerlijkste traditionele zoetigheden met veel passie bereid.

Een voorbeeld is de scazzetta: een ronde, rood gekleurde taart. Het woord komt uit het dialect en verwijst naar de kardinaalshoed, die ook een ronde vlakke vorm heeft en rood van kleur is. Hoewel velen hebben geprobeerd dit recept te kopiëren, weet iedere Salernitaan dat hij voor dit gebak bij Pantaleone moet zijn. Loop naar binnen in de zaak aan de Via Mercanti en laat je zintuigen geprikkeld worden!

#2 Street art & poëzie
Tegenwoordig ontkom je er niet meer aan en is iedere stad wel voorzien van mooie street art. Ook Salerno kon hierin niet achterblijven en dus zijn er prachtige werken terug te vinden in de stad.

Naast de indrukwekkende trap die is versierd door Alice Pasquini (van wie Saskia ook prachtige kunstwerken zag in Civitacampomarano), kun je de meeste street art terugvinden in de wijk Fornelle, gelegen in het historisch centrum.

In de wirwar aan steegjes vind je hier de ene afbeelding na de andere, afgewisseld met stukken poëzie van de Salernitaanse dichter Alfonso Gatto of regels uit nummers van Napolitaanse grootheden. Een heel mooi initiatief dat de wijk alleen maar goed heeft gedaan!

#3 Duivelse bogen
Midden in de stad vind je resten van een middeleeuws aquaduct dat Archi dei Diavoli, ‘Duivelsbogen’, wordt genoemd. Deze naam heeft het aquaduct te danken aan een legende die het verhaal vertelt van alchemist Pietro Barliaro. Hij zou dit bouwwerk namelijk in één nacht hebben gebouwd met behulp van de duivel om de Salernitanen weer van water te kunnen voorzien.

Nog steeds gaat het verhaal dat in de uren rond zonsopkomst en zonsondergang de kans groot is dat je onder deze bogen duivels en geesten ziet dansen. Ook het feit dat het aquaduct zowel tijdens het bombardement in de Tweede Wereldoorlog als tijdens de enorme aardbeving van 1980 geen enkele schade heeft opgelopen, heeft eraan bijgedragen dat men nog altijd in de bijzondere krachten van deze bogen gelooft.

#4 Het Stazione Marittima van Zaha Hadid
De cruiseterminal van Salerno kun je vanaf de boulevard al zien liggen, of van bovenaf wanneer je de stad in komt rijden. Het is een opvallend bouwwerk dat werd ontworpen door de bekende architect Zaha Hadid. Vlak voor de officiële opening kwam zij te overlijden, dit was het eerste bouwwerk dat na haar dood werd ingewijd.

Het is een bijzonder stukje architectuur dat met de golvende lijnen duidelijk verwijst naar de zee. Zelf omschreef Hadid het als ‘een oester met een harde buitenkant dat vloeiende en zachte elementen in de binnenkant bewaard’.

Je kunt vanaf hier de boot nemen naar de Amalfikust en naar Capri (en soms ook naar Ischia, met name in de zomermaanden) en is er een gezellige bar. Daarnaast biedt de cruiseterminal een mooi uitzicht op de stad aan de ene en de Amalfikust aan de andere kant.

#5 De crypte van San Matteo
In mijn vorige blog haalde ik kort al aan dat de kathedraal van Salerno zeker een bezoek waard is. Mooie imposante trappen leiden naar de binnenplaats en ingang van de kerk en maken de Duomo aantrekkelijk om te bezoeken. Met de verschillende stijlen die terug te vinden zijn en originele mozaïeken, kijk je je ogen uit.

Een ander advies is om vooral de crypte die zich onder het altaar van de kerk bevindt niet over te slaan. Deze crypte in barokstijl is namelijk een spektakel om te zien. Met verschillende kleuren marmer die in elkaar gelegd lijken te zijn als een puzzel en de schilderingen die je overal om je heen ziet, is het een plek waar je echt even stil van wordt.

foto’s: Stefano Valeri

In het midden van de crypte vind je een beeld van San Matteo. Dit beeld heeft twee gezichten en soms wordt er wel eens (spottend) gezegd dat Salernitanen, net als hun beschermheilige, twee gezichten hebben.

Het dubbele gezicht van het beeld heeft van origine echter niets te maken met goed en kwaad (of met het hebben van twee gezichten) maar simpelweg omdat op deze manier iedereen die de mis in de crypte volgt, het beeld van San Matteo goed kan zien.

Een van de kapellen is opgedragen aan vier martelaren van wie de resten zich ook in de crypte bevinden. In deze kapel vind je een zuil die werd gebruikt om de martelaren op te onthoofden. Men zegt dat wanneer je je oor tegen deze zuil aanlegt, je het bloed van iedereen die hierop is onthoofd, nog steeds kunt horen stromen.

Naast de op de bijbel gebaseerde schilderingen kun je ook een aantal werken terugvinden die verwijzen naar de geschiedenis van Salerno, zoals de aanval van Barbarossa op de stad. Zijn aanval mislukte omdat er plotseling een storm op kwam zetten, die hem ervan weerhield om de stad over te kunnen nemen. Het is een kleine ruimte, maar enorm indrukwekkend en vol met interessante verhalen!’

Benieuwd naar nog meer tips voor Salerno? Felicia vertelt je graag meer tijdens een unieke rondleiding door de stad. Mail haar gerust via info@salernotravel.eu.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *