Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Mario Talarico maakt paraplu’s voor de paus

Terwijl de kardinalen in conclaaf zijn, stuitten wij op een foto van een paraplu met een afbeelding van Benedictus XVI, in de winkel van Talarico, de enige echte Napolitaanse paraplumaker.

paraplu met paus
foto: Claudia Murena

Hoewel het in Napels meestal mooi weer is, is paraplumaker Talarico al sinds 1860 een begrip in de stad. Achille Talarico was de eerste van vele generaties Talarico die in een werkplaats aan de Via Trinità degli Spagnoli samen met 80 werknemers bijzondere paraplu’s maakte, beschilderde en verkocht. Honderd procent handwerk, zo’n Talarico-plu, en dus ook zeer in trek bij de rijkere clientèle, zoals de Koninklijke familie. Zij konden immers hun wapen in de paraplu laten verwerken of paraplu’s laten maken van speciale, kostbare producten als ivoor en schildpadvel.

Aangezien Italianen een hekel hebben aan regen en bij elke druppel een plu tevoorschijn toveren, deed Talarico van begin af aan ook met paraplu’s ‘voor de gewone man’ goede zaken. In 1924 opende Giovanni, Achilles zoon, dan ook een nieuwe winkel aan de Vico Due Porte a Toledo (een zijstraatje van de Via Toledo). Mario, de derde generatie Talarico, breidde de zaak flink uit. Als klein kind lag hij vaak te slapen in een laatje naast de naaimachine van zijn moeder. Hij heeft het maken van paraplu’s dan ook met de paplepel ingegoten gekregen. De werkplaats ziet er geweldig uit, zoals alleen een werkplaats in Napels eruit kan zien:

werkplaats Talarico

Hoewel Mario de zaak inmiddels heeft overgedaan aan zijn neef, eveneens Mario geheten, is hij nog nauw betrokken bij elke paraplu. Want ondanks het feit dat hij inmiddels al lang met pensioen had mogen gaan, werkt hij nog graag mee aan nieuwe ideeën, nieuwe modellen en neemt hij regelmatig ook nog het gereedschap ter hand om zelf een paraplu te maken.

Keuze is er genoeg bij Talarico, van effen plu’s tot paraplu’s met stipjes strepen en ruitjes. De meest bijzondere paraplu’s zijn echter die met de handgeschilderde afbeeldingen van beroemde Napolitanen of Napolitaanse iconen als citroenen, de Vesuvius en Pulcinella. Een uniek souvenir dat je thuis vast vaak zult kunnen gebruiken!

Mario Jr werkt aan paraplu 2

paraplu beroemdheden

paraplu Lucio Dalla

paraplu met citroenen

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Linda Müller

    Erg mooi ontwerp maar vooral ook perfect uitgevoerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *