Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Het recept voor struffoli – kleverig kerstlekkers uit Napels

Naast panettone en pandoro vind je in Napels in aanloop naar Kerstmis ook overal struffoli (ook wel strufoli, stuffoli of stufoli genoemd). Deze kleine gefrituurde deegballetjes worden voor het serveren rijkelijk overgoten met honing, zodat er als het ware een soesjestaart ontstaat.

Napolitaanse bakkers leven zich helemaal uit om met deze struffoli de meest bijzondere bouwwerken te maken. Kerststallen zijn natuurlijk populair, maar ook vallende sterren, kerstbomen, kerstkransjes en panettonevormen zijn erg in trek.

Oorspronkelijk worden er gesuikerde amandelen en marasquinkersen tussen de struffoli gestapeld en wordt ‘de berg’ bestrooid met gehakte noten. Tegenwoordig wordt het bouwsel van struffoli meestal versierd met gekonfijte vruchtjes en bestrooid met decoratiehagel.

Wat heb je nodig?

Voor wie thuis ook een berg van deze Napolitaanse kerstlekkernij wil maken, delen we het recept van Pasticceria Scaturchio:

Ingrediënten: 500 gram bloem | 3 eieren | een bekertje anijsolie | 50 gram boter | fijngeraspte citroen- of sinaasappelschil | snufje zout | snufje zuiveringszout | een zakje vanillesuiker | zonnebloemolie | 250 gram honing | gekonfijte vruchtjes

Bereidingswijze

Maak een bergje van de bloem en maak een kuiltje in het midden. Breek de eieren boven het kuiltje, schenk de anijsolie erbij en voeg ook de boter, de citroen- of sinaasappelschil, het zout, het zuiveringszout en de vanillesuiker toe. Kneed dit alles goed door elkaar, tot het mengsel niet langer aan je handen plakt.

Maak er buisvormige stokjes van en snijd deze in kleine ronde stukjes. Rol deze tussen beide handen tot kleine balletjes en frituur deze in een ruime hoeveelheid zonnebloemolie. Laat de struffoli uitlekken op keukenpapier.

Verwarm de helft van de pot honing in een steelpan. Blijf goed roeren,  tot de honing ongeveer zo dun is als water en draai dan het vuur uit. Meng een paar handen vol struffoli door de honing – tot de steelpan zo’n beetje half vol is – en schep de balletjes met een lepel om tot ze rondom helemaal met honing bedekt zijn.

Wacht even tot de honing iets afgekoeld is en wat dikker is geworden. De struffoli zijn meestal precies goed als je ze met de hand net kunt vastpakken.

Stapel de struffoli (met een lepel of met de hand) op een schaal of op kleine schoteltjes en versier de stapel met gekonfijte vruchtjes. Maak de honing weer warm en verwerk ook de rest van de struffoli zoals hierboven beschreven, zodat je een mooie berg struffoli krijgt.

De struffoli zijn op de dag zelf het lekkerst – pas wel op voor kleverige vingers!

struffoli-kerst-Napels (2)

Nog meer kerstrecepten, tips en verhalen

In onze Kerstspecial vind je nóg meer kerstrecepten, kersttips en kerstverhalen. Trakteer jezelf op deze feestelijke Special en geniet van bijna driehonderd pagina’s die je helemaal in de stemming brengen voor een Italiaans kerstfeest.

Bestel de kerstspecial

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je – zowel op de website als in je e-mail – een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (computer, laptop, smartphone en/of tablet) van alle moois in de Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *