Ga op pad met onze City Walks!

Struffoli – Napolitaans kerstlekkers

Naast panettone en pandoro vind je in Napels in aanloop naar Kerstmis ook overal struffoli (ook wel strufoli, stuffoli of stufoli genoemd). Deze kleine gefrituurde deegballetjes worden voor het serveren rijkelijk overgoten met honing, zodat er als het ware een soesjestaart ontstaat.

struffoli-kerst-Napels (1)

Napolitaanse bakkers leven zich helemaal uit om met deze struffoli de meest bijzondere bouwwerken te maken. Kerststallen zijn natuurlijk populair, maar ook vallende sterren, kerstbomen en panettonevormen zijn dit jaar erg in trek. Vroeger werden er gesuikerde amandelen en marasquinkersen tussen de struffoli gestapeld en werd ‘de berg’ bestrooid met gehakte noten. Tegenwoordig wordt het bouwsel van struffoli meestal versierd met gekonfijte vruchtjes en bestrooid met decoratiehagel.

Voor wie thuis ook een berg van deze Napolitaanse kerstlekkernij wil maken, hierbij het recept van een Napolitaanse banketbakker.

Ingrediënten: 500 gram bloem | 3 eieren | een bekertje anijsolie | 50 gram boter | fijngeraspte citroen- of sinaasappelschil | snufje zout | snufje zuiveringszout | een zakje vanillesuiker | zonnebloemolie | 250 gram honing | gekonfijte vruchtjes

Maak een bergje van de bloem en maak een kuiltje in het midden. Breek de eieren boven het kuiltje, schenk de anijsolie erbij en voeg ook de boter, de citroen- of sinaasappelschil, het zout, het zuiveringszout en de vanillesuiker toe en kneed dit alles goed door elkaar, tot het mengsel niet langer aan je handen plakt.

Maak er buisvormige stokjes van en snijd deze in kleine ronde stukjes. Rol deze tussen beide handen tot kleine balletjes en frituur deze in een ruime hoeveelheid zonnebloemolie. Laat de struffoli uitlekken op keukenpapier.

Verwarm de helft van de pot honing in een steelpan. Blijf goed roeren,  tot de honing ongeveer zo dun is als water en draai dan het vuur uit. Meng een paar handen vol struffoli door de honing – tot de steelpan zo’n beetje half vol is – en schep de balletjes met een lepel om tot ze rondom helemaal met honing bedekt zijn.

Wacht even tot de honing iets afgekoeld is en wat dikker is geworden. De struffoli zijn meestal precies goed als ze met de hand net vastgepakt kunnen worden. Stapel de struffoli (met een lepel of met de hand) op een schaal of op kleine schoteltjes en versier de stapel met gekonfijte vruchtjes. Maak de honing weer warm en verwerk ook de rest van de struffoli zoals hierboven beschreven, zodat je een mooie berg struffoli krijgt.

struffoli-kerst-Napels (2)

De struffoli zijn op de dag zelf het lekkerst – pas wel op voor kleverige vingers!

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *