Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ontdek de mooiste dorpjes van Zuid-Italië

Zo’n tweehonderdvijftig dorpjes in Italië mogen zich de trotse dragers van het keurmerk I borghi più belli d’Italia noemen. Het zijn daarmee officieel ‘de mooiste dorpjes van Italië’. Mooi zijn ze inderdaad, met hun sfeervolle straatjes, bijzondere pleinen en musea, fotogenieke doorkijkjes en hun lange, indrukwekkende historie.

In onze vorige Specials zetten we de mooiste dorpjes in het noorden van Italië en de mooiste dorpjes in het midden van Italië al op een rijtje. Nu reizen we een stukje verder, naar het zuiden van de laars, met de regio’s Campanië, Calabrië, Basilicata, Puglia, Sicilië en Sardinië, met een bezoek aan alle borghi più belli die dit predicaat mogen dragen.

Ciao-tutti-Special-De-mooiste-dorpjes-Zuid-Italië

Bestel De mooiste dorpjes van Zuid-Italië

In Campanië zijn dit Albori, Atrani, Castellabate, Conca dei Marini, Furore, Monteverde, Nusco, Sant’Agata de’ Goti en Zungoli.

Ciao-tutti-Special-De-mooiste-dorpjes-Zuid-Italië-4 Ciao-tutti-Special-De-mooiste-dorpjes-Zuid-Italië-5 Ciao-tutti-Special-De-mooiste-dorpjes-Zuid-Italië-6

De mooiste dorpjes van Calabrië zijn Aieta, Altomonte, Bova, Chianalea di Scilla, Civita, Fiumefreddo Bruzio, Gerace, Morano Calabro, Santa Severina en Stilo.

Ciao-tutti-Special-De-mooiste-dorpjes-Zuid-Italië-7 Ciao-tutti-Special-De-mooiste-dorpjes-Zuid-Italië-8 Ciao-tutti-Special-De-mooiste-dorpjes-Zuid-Italië-9 Ciao-tutti-Special-De-mooiste-dorpjes-Zuid-Italië-10 Ciao-tutti-Special-De-mooiste-dorpjes-Zuid-Italië-11

In Basilicata schitteren de borghi più belli Acerenza, Guardia Perticara, Venosa, Viggianello, Castelmezzano en Pietrapertosa (waarbij de twee laatste met elkaar verbonden zijn via een unieke kabelbaan die je over het berglandschap van Basilicata laat vliegen).

Ciao-tutti-Special-De-mooiste-dorpjes-Zuid-Italië-12 Ciao-tutti-Special-De-mooiste-dorpjes-Zuid-Italië-13 Ciao-tutti-Special-De-mooiste-dorpjes-Zuid-Italië-15 Ciao-tutti-Special-De-mooiste-dorpjes-Zuid-Italië-16

De pareltjes Alberona, Bovino, Cisternino, Locorotondo, Otranto, Pietramontecorvino, Presicce, Roseto Valfortore, Specchia en Vico del Gargano schitteren in Puglia, de hak van de Italiaanse laars.

Ciao-tutti-Special-De-mooiste-dorpjes-Zuid-Italië-17 Ciao-tutti-Special-De-mooiste-dorpjes-Zuid-Italië-18 Ciao-tutti-Special-De-mooiste-dorpjes-Zuid-Italië-20

Op Sicilië brengt onze tocht langs alle borghi più belli ons naar Castelmola, Castiglione di Sicilia, Castroreale, Cefalù, Ferla, Gangi, Gerac Siculo, Milazzo, Montalbano Elicona, Monterosso Almo, Novara di Sicilia, Palazzolo Acreide, Petralia Soprana, Salemi, Sambuca di Sicilia, San Marco d’Alunzio, Savoca, Sperlinga en Sutera.

Ciao-tutti-Special-De-mooiste-dorpjes-Zuid-Italië-22 Ciao-tutti-Special-De-mooiste-dorpjes-Zuid-Italië-23 Ciao-tutti-Special-De-mooiste-dorpjes-Zuid-Italië-24 Ciao-tutti-Special-De-mooiste-dorpjes-Zuid-Italië-27 Ciao-tutti-Special-De-mooiste-dorpjes-Zuid-Italië-28

Erice, het prachtige middeleeuwse dorpje aan de westzijde van het eiland, heeft een speciale status. Het maakt namelijk als Ospite Onorario (erelid) deel uit van de borghi più belli d’Italia. Terecht, want het is een van de meest sfeervolle plaatsjes die we op Sicilië bezochten.

Op Sardinië ten slotte bezoeken we Atzara, het kleurrijke Bosa, Carloforte, Castelsardo en Posada.

Ciao-tutti-Special-De-mooiste-dorpjes-Zuid-Italië-29 Ciao-tutti-Special-De-mooiste-dorpjes-Zuid-Italië-30 Ciao-tutti-Special-De-mooiste-dorpjes-Zuid-Italië-32

Met al deze mooie dorpjes is deze ruim 250 pagina’s tellende Special een unieke reisgids voor een tocht langs il fascino dell’Italia nascosta, het fascinerende, verborgen Italië. Ga je met ons mee op ontdekkingsreis langs alle borghi in het zuiden? Andiamo!

Ciao-tutti-Special-De-mooiste-dorpjes-Zuid-Italië

Bestel De mooiste dorpjes van Zuid-Italië

P.S. De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (computer, laptop, smartphone of tablet) van alle moois in de Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *