Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ciao tutti’s Best Nine van 2022

Naast onze dagelijkse blogs laten we jullie tijdens onze reizen in Italië ook meegenieten op Instagram, zowel in Stories (die we grotendeels bewaren in de highlights, zodat je ze ook later kunt kijken, om inspiratie op te doen voor je vakantie) als in foto’s.

Daarom deelt Saskia na het overzicht van de tien populairste blogs op Ciao tutti ook een collage van de negen populairste foto’s op Instagram, mét hun bijpassende verhaal:

Over mijn liefde voor Siena

Siena is de stad waar ik studeerde, waar ik m’n Toscaanse accent opdeed, waar ik voor het eerst Ferragosto vierde, pici at voor mijn verjaardag, ingewijd werd in de Palio, duizenden woorden schreef en minstens zo veel foto’s maakte. Waar ik misschien wel elke straat, elke osteria en elke koffiebar ken, waar ik thuiskom maar waar ik ook altijd weer verliefd word op de sfeer die er in de straten hangt.

De stad waar ik dit jaar in april, september en november dan ook even terug was om te genieten van de heerlijke sfeer die er in elk seizoen voor zorgt dat mijn hart buitelt van geluk.

Tien jaar fulltime aan de slag voor Ciao tutti

Op 6 december vierde ik – in Siena! – samen met Alice van ExploraEmilia dat het precies tien jaar geleden was dat ik honderd procent eigen baas werd. Een mooi moment om te vieren, maar ook een perfect moment om even stil te staan bij alles wat die tien jaar me hebben gebracht.

Want hoewel het in het begin soms best even lastig was om mijn eigen werk vorm te geven, is Ciao tutti inmiddels uitgegroeid tot dé Nederlandse website voor Italië, met honderdduizenden bezoekers die meegenieten van al het moois en lekkers dat Italië te bieden heeft. Sommigen mocht ik ook in het echt ontmoeten, waarbij de tips voor en verhalen over Italië heen en weer vlogen.

Dankzij Ciao tutti ontmoette ik ook ontelbaar veel enthousiaste Italianen, die me een stukje van de Italiaanse schatkaart lieten ontdekken, proeven en ervaren. Ik bewonderde tempels, musea en borghi, proefde kilo’s kaas, pasta en ijs, praatte met burgemeesters, vissers en kunstenaars en werd elke dag verliefder op dat prachtige land en alles waar Italië voor staat.
Ik schreef daar in die tien jaar meer dan vierduizend artikelen over, maakte miljoenen foto’s en verzamelde een fantastisch team om me heen, waardoor ik nóg meer verhalen met jullie kan delen dan tien jaar geleden.

Dat alles maakt dat ik met een grote glimlach terugkijk, trots op wat ik heb weten te bereiken maar vooral blij dat de liefde voor Italië zo groots gedeeld wordt. Grazie voor al jullie likes, support, lieve woorden, tips, ideeën en inspiratie, op naar de volgende tien jaar vol Italië!

De favoriete blogs ter ere van 12,5 jaar Ciao tutti

Met Ciao tutti begon ik op 1 februari 2010, naast een meer dan fulltime baan. Bijna drie jaar lang werkte ik alleen in de avonduren en weekends aan de verhalen voor Ciao tutti, voordat ik fulltime eigen baas werd.

Op 1 augustus vierden we dat er al 12,5 jaar lang elke dag een nieuw verhaal op Ciao tutti verschijnt. Om dat te vieren, blikten we nl terug op de favoriete blogs van lezers en van alle teamleden. Staat jouw favoriet er ook bij?

Kippenvel in de Sixtijnse Kapel

Kippenvel: in april stond ik bijna alleen in de Sixtijnse Kapel. Willemijn en ik boekten na een tip van Elyssa van Romewise een speciale einde-van-de-dag tour in de Vaticaanse Musea. We wandelden met een gids langs een aantal hoogtepunten om vervolgens alleen (!!!) achter te blijven in de Sixtijnse Kapel.

De enorme bos vol rinkelende sleutels waarmee een van de suppoosten de deuren sluit, de stilte in de kapel, de enorme ruimte zonder die mensenmassa en Michelangelo’s figuren die zo veel indruk maken, lang nadat de verf is opgedroogd.

Drie kwartier lang zat ik met mijn hoofd in m’n nek alle schoonheid in me op te zuigen, mezelf af en toe knijpend dat dit echt was. Als afsluiting nog een aperitivo met uitzicht op de koepel van de Sint-Pieter om te toosten op deze unieke ervaring.

Je kunt de blog over deze speciale tour via deze link lezen. Echt een aanrader als je volgend jaar naar Rome gaat!

Street food op de markt in Palermo

Op de vijfde plek qua populaire foto’s: de aankondiging van mijn podcast over de markten van Palermo, met volop Siciliaans street food om te proeven – van goudgeel gefrituurde arancina’s tot knapperige cannoli vol ricotta, van kikkererwtenkoekjes tot een puntzak vol gefrituurde visjes.

Geniet mee via onze podcastpagina of luister via je favoriete podcastapp (maar beter niet op een lege maag!).

Ontmoetingen op Ciao tutti’s Piazza

Naast het 12,5-jarig jubileum staat ook onze twaalfde verjaardag in de top negen. We bliezen twaalf kaarsjes uit en lanceerden Ciao tutti’s Piazza – een virtuele ontmoetingsplek voor Ciao tutti-lezers.

Als lid van Piazza krijg je onder meer een aantal nieuwe City Walks, uitgaven uit ons digitale reisgidsen-archief en toegang tot een besloten Facebookgroep speciaal voor Ciao tutti-lezers (alle details vind je via deze link).

Magische kerstsfeer in Arezzo

In aanloop naar Kerstmis wordt Arezzo omgetoverd tot een magische stad vol lichtjes. Samen met Jean en José van B&B Casa le Rondini, op het platteland even ten noorden van Arezzo, wandelde ik over de kerstmarkt en beklom ik de klokkentoren van het Palazzo della Fraternita dei Lauci voor een unieke kijk op het lichtspektakel.

Meer kerstmoois uit Arezzo deelde ik in deze blog, met ook de prachtige Lego-expositie die in aanloop naar kerst in Arezzo te zien was.

Ciao tutti’s jubileumweekend in Parma

We vierden 12,5 jaar Ciao tutti met bijna het hele team in Parma, waar ik een zeer toepasselijk cadeau kreeg van alle Ciao tutti-collega’s: een kleurrijk kartonkunstwerk van Rachele van Drawingbike.

Een prachtige herinnering aan een heerlijk jubileumweekend maar vooral aan alle bijzondere ervaringen die we afgelopen jaren beleefden, aan de mooie verhalen die we mochten delen en aan de team spirit die – ondanks of misschien ook wel dankzij de soms lastige coronajaren – onverwoestbaar is. Grazie a tutti, vi voglio tanto tanto bene!!

Een perfecte (zon)dag in Florence

Vanwege de roman waar ik dit jaar tussen alle blogs en nieuwsbrieven door aan werkte, was ik regelmatig in Florence. In het voorjaar genoot ik er van een perfecte zondag, met een wandeling naar de San Miniato al Monte voor het mooiste uitzicht over de stad.

Vervolgens slenterde ik langzaam naar beneden, via het Piazzale Michelangelo en de Giardino delle Rose, met steeds een prachtige blik op de koepel van de Duomo, de torens en de warmoranje daken van de stad.

Eenmaal beneden, in Oltrarno, streek ik neer voor een lekkere lunch, gevolgd door een wandeling langs de Arno en een ijsje, om daarna vol nieuwe inspiratie achter de laptop te kruipen.

Nieuwe reizen in 2023

Nieuwe bezoeken aan onder meer Florence, Casa le Rondini (voor het bijzondere Carnevale di Castiglion Fibocchi) en Rome staan alweer op de planning. Welke bestemmingen volgen, dat staat nog helemaal open – maar ze zullen stuk voor stuk vast weer net zo veel mooie foto’s en verhalen opleveren als afgelopen jaar.

Wil je niets missen van onze reizen? Volg ons dan op Instagram en reis zo virtueel heerlijk mee naar Italië!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *