Home » Op vakantie in Italië » Leren schilderen in Italië – net als Michelangelo, Raphaël en Caravaggio
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Leren schilderen in Italië – net als Michelangelo, Raphaël en Caravaggio

Elke keer als we voor een bijzonder kunstwerk staan, begint het te kriebelen. We zouden dat ook wel willen kunnen, een bijzonder schilderij maken waarop licht en donker zo mooi contrasteren, zoals Caravaggio bijvoorbeeld deed, of met een enkele kleur een krachtige schets op papier zetten, zoals die van Michelangelo en Raphaël.

Picturale-teken-schilder-cursus-Italië-Le-Marche (1)

Wij kunnen gelukkig met woorden mooie beelden schetsen, maar voor het visuele aspect hebben we toch altijd onze camera’s nodig. We kijken wel altijd even stiekem mee met de studenten die zich hebben verzameld op de trappen van de Santa Croce in Florence, om het plein – of een detail ervan – op het maagdelijk witte papier van hun schetsblok te vangen.

We hebben het wel eens geprobeerd, maar het resultaat lijkt in niets op wat we voor ogen hebben. Gelukkig hoorden we nu van een van onze Florentijnse vrienden, die onze kunstzinnige pogingen al een tijdje aanmoedigt, van Picturale, dat heerlijke schildervakanties in Le Marche aanbiedt.

Picturale-teken-schilder-cursus-Italië-Le-Marche (3) Picturale-teken-schilder-cursus-Italië-Le-Marche (4)

Op een prachtige locatie, te midden van schitterende natuur, dompel je je een week lang onder in schetsen, kleuren, potloodlijnen en papier. Er is volop persoonlijke begeleiding van docenten Marie-José Rijnvos en Guusje Dijkmans, zodat je je eigen artistieke mogelijkheden leert ontdekken en/of verder kunt ontplooien, met ruimte voor je eigen fascinatie(s), je eigen signatuur. Tegelijkertijd leer je je blik te verruimen en letterlijk en figuurlijk anders te kijken, iets waar de omgeving zeker toe inspireert.

Picturale-teken-schilder-cursus-Italië-Le-Marche (9)

Elke dag biedt een schat aan beelden en indrukken die erom vragen vastgelegd te worden. Een simpele tak, een karakteristieke boom, een architectonisch detail, een vergezicht met heuvels, zee en een blauwe lucht, Italië biedt een keur aan inspiratiebronnen, ook dankzij het speciale licht en de bijzondere sfeer.

Soms ligt de inspiratie ook letterlijk voor je op tafel: een paar appels, een versgebakken taart… Van een simpele fruitmand maakte Caravaggio een meesterwerk dat je aandacht uren gevangen kan houden. Groots in zijn eenvoud.

Picturale-teken-schilder-cursus-Italië-Le-Marche (6) Picturale-teken-schilder-cursus-Italië-Le-Marche (7)

De teken/schildercursus is geschikt voor zowel voor zowel beginners als gevorderden. Je leert meer over beeldelementen zoals kleur, compositie, contrast, ritme en perspectief, maar ook hoe je een stilleven, een model of een landschap op kunt zetten en vorm kunt geven. Je maakt kennis met verschillende materialen, gereedschappen en technieken. Er wordt gewerkt met houtskool, potlood, conté, pastel, aquarel en acryl, waarmee je zowel ‘thuis’ als op locatie aan de slag gaat. Na afloop gaat iedereen gegarandeerd met een of meerdere kunstwerken naar huis.

De cursus wordt gegeven in kleine groepen, zodat er alle tijd en aandacht is. Uiteraard is het ook vakantie: er wordt elke dag heerlijk gekookt en gezellig getafeld. De vakantievilla waar je verblijft is uitgerust met een privézwembad, zodat er op een warme dag ook even een duik kan worden genomen.

Picturale-teken-schilder-cursus-Italië-Le-Marche (1)Picturale-teken-schilder-cursus-Italië-Le-Marche (2)

Last-minute aanbieding
Wil je net als wij een week heerlijk tekenen en schilderen in Le Marche? Voor de cursus van 4 t/m 11 oktober is er nog plek! Voor deze week betaal je nu slechts € 650,- i.p.v. € 950,- p.p. (op basis van gedeelde 2-persoonskamer met ruime lits-jumeaux bedden). Voor een 1-persoonskamer geldt een toeslag. De reis naar Le Marche is niet inbegrepen, maar retourtickets voor Pescara kosten meestal maar een paar tientjes.

Meer details vind je op de website van Picturale. Voor meer informatie en reserveringen neem je contact opnemen met Guusje Dijkmans-Wasmann via 0032-496108304 of met Marie-José Rijnvos via 0031-629577723. Een e-mail sturen naar info@picturale.nl kan ook.

Picturale-teken-schilder-cursus-Italië-Le-Marche (8)

Alvast voor 2015
De schildercursus wordt elk jaar een aantal keer georganiseerd, in het voor- en najaar. In het voorjaar van 2015 kun je alvast een plekje reserveren van 18 t/m 25 april of van 16 t/m 23 mei.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *