Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De geheimen van Mona Lisa

Elk jaar bezoeken ruim 8 miljoen mensen het Louvre in Parijs om Leonardo da Vinci’s beroemde Mona Lisa te bewonderen. Hoe mooi ook, de dame die nu op ons neerkijkt lijkt nog maar weinig op degene die Da Vinci portretteerde. Na meer dan 500 jaar te zijn blootgesteld aan invloeden van buitenaf, heeft de Mona Lisa veel van haar oorspronkelijke glans verloren.

Mona-Lisa-1

Gelukkig kunnen we dankzij vooruitstrevende technologie wel achterhalen hoe stralend de Mona Lisa door Da Vinci werd vereeuwigd. De tentoonstelling ‘Da Vinci – The Genius’ wijdt speciaal voor dit doel een hele kamer aan de Mona Lisa. Van alle kanten word je aangestaard door haar ogen.

Mona-Lisa-4 Mona-Lisa-5

De foto’s in deze speciale kamer zijn van de hand van Pascal Cotte, een Franse ingenieur die de eerste multispectrale camera heeft uitgevonden. Met deze camera heeft hij HD-foto’s van de Mona Lisa mogen maken – Cotte is daarmee een van de weinige mensen die het originele doek, zonder lijst, heeft vast mogen houden!

Cotte heeft gedetailleerde foto’s gemaakt van Da Vinci’s dame, variërend van ultraviolet tot infrarood. Hiermee heeft hij Mona Lisa in feite in lagen kunnen vastleggen, zodat je precies kunt zien hoe Da Vinci haar heeft geschilderd. Zijn experiment resulteerde in 13 foto’s met een resolutie van maar liefst 240 miljoen pixels!!

Mona-Lisa-2 Mona-Lisa-3

Dankzij dit experiment van Cotte konden experts zich nog dieper buigen over de Mona Lisa en haar geheimen. Tijdens de tentoonstelling ‘Da Vinci – The Genius’ worden er 25 geheimen onthuld – wij verklappen er alvast vijf:

1 Mona Lisa had wel degelijk wenkbrauwen en wimpers. Waarschijnlijk zijn ze in de loop der tijd vervaagd, omdat ze uiterst fijn geschilderd waren (naar we nu aannemen met aarde die was vermengd met olie) en vermengd zijn geraakt met de onderlaag.

2 Haar glimlach was oorspronkelijker expressiever en meer uitgesproken.

3 De vlek bij Mona Lisa’s oog is later ontstaan, waarschijnlijk door waterschade toen ze in Napoleons badkamer hing.

4 Oorspronkelijk waren de kleuren lang niet zo dof en gelig. Mona Lisa straalde tegen een hemel van lapis lazuli en groene bomen, had een blozend roze gezicht en mooie goudkleurige versieringen op haar gewaad.

5 Leonardo schilderde Mona Lisa’s vinger niet helemaal af. Werd hij voor een andere opdracht ingehuurd en kon hij het doek niet afmaken? Lukte het hem niet de juiste vingerzetting te vinden? We zullen het nooit weten, maar zeker is dat Mona Lisa’s handen niet compleet zijn.

Mona-Lisa-vinger

De foto’s die deze geheimen onthullen – en de andere 20 unieke bevindingen waren te zien de tentoonstelling ‘Da Vinci – The Genius’ in Rotterdam (inmiddels helaas afgelopen).

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *