Home » Italië dichtbij » Via Genua – Genua door de ogen van Ilja Leonard Pfeijffer
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Via Genua – Genua door de ogen van Ilja Leonard Pfeijffer

Voor de Italiaanse stad Genua is migratie niets nieuws. Vanuit de Genuese haven vertrokken miljoenen Italianen naar Amerika, op zoek naar een beter leven. Ook nu is de stad een halteplaats voor een bonte stoet gelukszoekers die, al dan niet legaal, een nieuw leven proberen op te bouwen in het beloofde land Europa.

Ilja Leonard Pfeijffer (schrijver van onder meer La Superba en Brieven uit Genua) kent Genua als zijn broekzak, van de grootse haven tot de smalle donkere straatjes die van het historisch centrum soms een labyrint maken. Hij is dan ook de perfecte gids voor de driedelige televisieserie Via Genua, die vanaf zondag 22 januari te zien is bij de VPRO op NPO 2 (steeds om 20.15 uur).

via-genua-ilja-leonard-pfeijffer-vpro-npo2

In de Via di Prè, een achthonderd meter lange straat in het doolhof dat het middeleeuwse centrum van Genua is, vraagt Ilja zich af: is dit het voorland van het nieuwe Europa? Hier is voelbaar waarom migratie de belangrijkste geopolitieke ontwikkeling van dit moment is. ‘Ik hou van deze straat. Maar ik realiseerde me dat ik er nog nooit had stilgestaan.’

Voor dit drieluik staat de schrijver er wél stil. De optelsom van zijn ontmoetingen genereert een beeld van hoe Italië op politiek, sociaal en economisch vlak verandert met al die nieuwkomers van wie de wortels elders liggen. Wat zijn de gevolgen voor het dagelijkse Italiaanse leven?

Ilja Leonard Pfeijffer ontmoet er onder anderen Italiaanse tachtigjarige travestieten en net-aangekomen bootvluchtelingen. Hij luistert naar de verhalen van Napolitaanse migranten van weleer en bezoekt een eenarmige verhuizer uit Marokko met heimwee. Allemaal maken ze deel uit van de gelukszoekers die in Genua iets van hun leven proberen te maken, net als Ilja zelf…

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Steun Ciao tutti & Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *