Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Pompeï herleeft in Brussel

Tot en met 5 augustus wordt Pompeï even tot leven gewekt, tijdens de bijzondere ervaringstentoonstelling Pompeii – the immortal city in de Beurs van Brussel (ontwikkeld door het Museo Archeologico Nazionale in Napels, het Museo Galileo in Florence en Tempora).

Een bezoek aan de tentoonstelling is een ware onderdompeling in de ruïnes van de antieke stad en het drama dat Pompeï in 79 na Christus trof. Aan de hand van een aantal uniek vormgegeven spektakelmomenten beleef je de verwoesting van de stad. Ook maak je kennis met een aantal bewoners uit die tijd, die verstard zijn in de as van de vulkaan.

Machinemodellen en 3D-reconstructies begeleiden je op een wervelende reis door tijd en ruimte. Er zijn meer dan honderd archeologische stukken uit Pompeï te zien, met ook heel wat objecten die voor het eerst tentoongesteld worden. Dat geldt ook voor de vermoedelijke resten van natuurwetenschapper Plinius de Oudere, die tijdens de ramp overleed, die deel uitmaken van de expositie.

Ontdek het parcours op het ritme van het verhaal van Julius, een van de overlevenden, bewonder bijzondere reconstructies van machines en onderzoek wonderlijke artefacten uit archeologische opgravingen. Samen onthullen ze de wetenschappelijke kennis van de Romeinen en hun technische vaardigheden op het moment van de uitbarsting van de Vesuvius.

Je ziet bijvoorbeeld een bergkristal dat kinderen gebruikten om de stralen van de zon op te vangen en een regenboog op de muren te projecteren, een garumkruik (garum was een veelgebruikte smaakmaker in de keuken van de Romeinen, gemaakt op basis van vis en schaaldieren).

Ook bijzonder is een glazen paneel. In Pompeï zijn namelijk een aantal glazen ruiten teruggevonden, een buitengewone innovatie voor die tijd.

armband, goud, eerste eeuw voor Christus,
uit het Museo Archeologico Nazionale di Napoli
zonnewijzer (een etmaal werd opgedeeld in twaalf dag- en twaalf nachturen)
© foto’s: Pio Foglia, Fotografica Foglia Napoli

Al wandelend door de tentoonstellingsruimtes zie je Pompeï door de ogen van een geniaal volk van bouwers en bedenkers, in een fijn evenwicht tussen originele objecten en modern entertainment. Je stapt soms echt even terug in de tijd en waant je in het Pompeï dat de toekomst nog onbevreesd tegemoet trad.

Praktische informatie
De tentoonstelling Pompeii – the immortal city is te zien tot en met 5 augustus 2018 in de Beurs van Brussel (Beursplein, 1000 Brussel).

Van maandag tot en met vrijdag is de tentoonstelling geopend van 9.30 tot 17.30 uur. In het weekend, op feestdagen en tijdens Belgische schoolvakanties is de expositie toegankelijk van 10.00 tot 19.00 uur. De laatste toegang is twee uur voor sluitingstijd.

Volwassenen betalen € 16,- voor een kaartje (inclusief audioguide). Jongeren tot 26 jaar betalen € 12,– en kinderen tot zes jaar hebben gratis toegang. Een family package (voor twee volwassenen en twee kinderen) kost € 48,- (en eventueel € 7,- per extra kind).

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *