Home » Italië dichtbij » Flowertime – Italiaanse barok in Brussel
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Flowertime – Italiaanse barok in Brussel

Van 13 tot en met 16 augustus 2015 ondergaat het centrum van Brussel een kleurrijke metamorfose. Op de Grote Markt verrijst een Italiaanse tuin waarin je je ogen uit zult kijken, waarna je wordt ondergedompeld in een bloemenspektakel in het Stadhuis.

Flowertime-Brussel (12) Flowertime-Brussel (14)

Barok: extravagantie, blazende engeltjes en hemelgewelven
De Italiaanse baroktuin wordt op magische wijze naar het hart van Brussel gebracht. Om het decor in perspectief te plaatsen, geeft de organisatie van Flowertime graag een woordje uitleg bij de oorsprong van het woord ‘barok’:

‘De wortels van dit woord zijn Portugees: barocco betekent zoveel als ‘dikke rots van afwisselende grootte’. De Italianen namen het woord over en maakten het wereldberoemd. De huidige betekenis is ‘extravagant’, ‘onverwacht’, ‘onregelmatig’, waarbij barok staat voor het afwijken van de klassieke vormen en de creatie van vrijheid, met als resultaat met krullen en spiralen versierde gebouwen (zoals we vorige week ook in Scicli zagen, red.).

Scicli-Sicilie (4)

De barok ontstond in de tweede helft van de zestiende eeuw en beïnvloedde de architectuur van kastelen, kerken en andere belangrijker gebouwen. Klokkentorens kregen een sierlijk rond kantje, beelden van engeltjes met bolle wangen bestormden de kerken en de plafonds werden overdadige hemeldaken. Ook het licht werd anders: clair-obscur werd trendy en kunstenaars waagden zich aan de eerste special effects uit de geschiedenis.

Parallel ontstond dankzij deze nieuwe vormvrijheid de kunst van de siertuinen. Beetje bij beetje begonnen tuinen er steeds creatiever uit te zien, zodat ze tot ware ‘natuur-theaters’ uitgroeiden. Landschapsarchitecten creëerden luisterrijke lusthoven, met planten gedecoreerde terrassen, balkons en waterspiegels waarin beeldende fonteinen prachtig worden weerspiegeld. Geometrie gaat vanaf dat moment gepaard met ronde krullen, zorgvuldig vormgegeven planten in combinatie met bloemen die het geheel leven inblazen.’

Flowertime-Brussel (21) Flowertime-Brussel (22)

Een Italiaanse tuin op de Grote Markt
De baroktuin wordt een volwaardige leefruimte – en dat is precies wat de bezoekers op de Grote Markt vanaf 13 augustus te wachten staat. Vier dagen lang heb je de tijd om in de tuin van de Grote Markt te vertoeven. Je kunt er ongedwongen flaneren door een laan van majestueuze cipressen die je nieuwsgierig maken om meesterwerken binnen het Stadhuis te ontdekken. Ook kun je er genieten van een Italiaanse aperitivo, met tal van Italiaanse lekkernijen.

Flowertime-Brussel (10) Flowertime-Brussel (11)

Barokke bloemsierkunst in het Stadhuis
Wanneer je door de poort naar het binnenplein van het Stadhuis wandelt, ontdek je de charme van de Italiaanse binnenplaatsen, met kleurrijke oleanders en andere mediterrane planten.

Flowertime-Brussel (4) Flowertime-Brussel (5) Flowertime-Brussel (6) Flowertime-Brussel (7)

Je krijgt de exclusieve gelegenheid om de prachtige zalen van het Stadhuis te bezoeken, versierd met kunstige bloemenarrangementen die zijn gemaakt door een 25-tal floristen. Zij hebben zich laten inspireren door de kernbegrippen van de barokkunst: rijk en weelderig materiaalgebruik, tweezijdige symmetrie, ingewikkelde patronen en veelvuldig gebruik van versieringen.

Laat je in de verschillende prestigieuze ruimten van het gebouw verrassen door schoonheid, bloeiende ideeën en het gevoel even in Italië te zijn beland…

Flowertime-Brussel (13) Flowertime-Brussel (15)

Flowertime is te bezoeken op 13, 14, 15 en 16 augustus 2015. Het Stadhuis is geopend van 10.00 tot 22.00 uur. Tickets kosten € 5,- (kinderen tot tien jaar mogen gratis mee) en zijn ter plekke te koop of online via Flowertime.brussels.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *